måndag 2 april 2012

Undvik inte konflikter i tron att de försvinner och misshandla inte konflikten av vilja att vinna ett krig

Konflikter är något de flesta undviker eller misshandlar.

Undvikande - Om man underviker av rädsla i tron att de ska förintas, slukas upp av universum eller bara spricka likt en såpbubbla är relativt kan jag meddela att det gör de INTE. Om vi försöker undvika de när de är som myggor kommer de tillbaka som kameler. Gissa vilka är svårast att hantera? Konflikter är som färskpotatis. Ta dem tidigt. Det finns inget som bäddar för praktgräl som nedtryckta och förträngda konflikter som kommer upp som kameler i efterhand.
Konfliktmisshandel - Lite märklig benämning kanske att prata om att misshandla en konflikt men det är faktiskt vad vi gör många gånger. Vi agerar på adrenalin istället för på konstruktivitet. Vi vill vinna ett krig istället för att få till en förändring. Det här gäller självklart itne alla utan nu talar jag till de som känner igen sig själva eller någon i sin omgivning som har problemet att vara en konfliktsmisshandlare.
Tecken på konfliktmisshandel är när vi agerar med för hög halt av stresshormoner, höga röster, förolämpningar, attack, försöker bli förstådd före innan man försöker förstå, vi säger hur det ÄR och inte hur vi upplever det, vi resonerar i du-perspektiv istället för jag-perspektiv och vi använder ofta ord som alltid och aldrig. Vi lämnar alltså inga utrymmen för reflektion, tanke, perspektiv och andra upplevelser. Vi förklarar krig. Det här agerandet får tyvärr många förlorare och har noll egenvärde.
Hur göra istället då kan man undra?
Ja mitt tips som är baserat på egna erfarenheter, egen forskning och litterarär kunskap säger att en bättre lösning kan vara använda sig av nedanstående ingredienser:
Det är viktigare att vara lycklig än att alltid får rätt. Ta alltid ansvar för din del i konflikten och lämna över motpartens ansvar till honom/henne. Uttala dig från ett jag-perspektiv som t ex" jag upplever att stämningen blir si och så när du förhåller dig så här vid förhandlingar ....osv" istället för du-perpsketiv som t ex "du gör alltid si och så när vi ska förhandla och du gör mig så ledsen då...osv" Presentera ditt problem med en öppenhet och med en tro att det är möjligt att lösa, även om du tycker att den andra har fel i sak, för ingen vinner på avsaknaden av en lösning. Grundtanken måste alltid vara att båda vinner på en lösning annars handlar det om ren konfliktmisshandel på hög nivå. Möt upp på halva vägen genom att lyssna, upprepa det motparten säger för att visa att du lyssnar. Det är bekräftande för motparten att bli lyssnad på vilket gör honom/henne också mera benägen att lyssna på dig. Detta resulterar i att attackkänslan lägger sig och öppnar utrymmet för en lösningsfokuserad dialog istället. Försök alltid att FÖRST förstå och sen att bli förstådd. Håll dig alltid till sakfrågan inte till personangrepp. Försök att handla av kärlek även om du anser att motparten inte förtjänar det för det kan vara bristen på just kärlek som gör att motparten agerar som den gör. Vi behöver alla kärlek.

Så var inte rädd för konflikter om obalans och irritation råder i din direkta omgivning. Var glad att dina relationer lever och att du har en vilja att skapa balans och harmoni. Vi ska självklart inte gå in i konflikter om vi inte är tvungna och vi ska inte leta orsaker att starta konflikter, men vi ska heller inte undvika detta om något inte står rätt till av en eller flera orsaker.

Du är så värdefull som du tillför värde för andra

Lycka Till

4 kommentarer:

 1. Så klocka ord! Kram ha en bra dag.

  SvaraRadera
 2. Tack!
  Jag behövde det där...

  /Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du sa det. Alltid lika varmt i hjärtat om man kan inspirera någon annan
   kram

   Radera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...