torsdag 5 april 2012

Inspirerande livssamtal med föreläsaren & förändringscoachen, frilansjournalisten & författaren Lotta Abrahamsson


Jag träffade Lotta när jag skulle hålla en föreläsning i Alingsås för något år sedan. Hon skulle också föreläsa och prata om sin underbart läsvärda bok "Full Koll", som jag varmt kan rekommendera. Det är en bok som förändrar. Lotta är en sprudlande och mycket intressant personlighet och jag är glad att hon här delar med sig av sig själv till oss här på bloggen Livskrafter. Tag plats och håll till godo - här kommer ett inspirerande livssamtal med Lotta Abrahamsson
*Berätta lite om dig själv. Vem är Lotta Abrahamsson?

En f.d. slarvmaja, som lyckats få ordning på sitt kreativa inre, genom att skapa en effektiv struktur i det yttre. I botten är jag journalist, men numera arbetar jag även som föreläsare, förändringscoach och författare, just nu aktuell med boken FULL KOLL! En handbok för slarvmajor och superpedanter, av båda könen, om konsten att landa i livets lagomläge.

*Hur har vägen fram till ditt nuvarande yrkesval sett ut?

Jag gick ut Journalisthögskolan i Stockholm 1986 och blev egenföretagare 1989, som frilansande journalist, jag skriver fortfarande för tidningar som Femina och Vi Föräldrar. Sedan slutet av 1990-talet coachar och föreläser jag också om kreativ effektivitet och kreativ kommunikation, om hur du botar uppskjutarsjukan, säljskräcken, skrivkrampen och rampfebern. De senaste åren har jag fått allt fler uppdrag kopplade till sociala medier, hur ska företagare undvika att trampa snett på den digitala dansbanan? Allt jag coachar och föreläser om bottnar i det jag också har fått kämpa med, jag vet hur osäker du kan känna dig, men jag vet också hur du kan känna rädslan – och våga ändå.

*Vad är viktigt för dig i livet?

Min familj är viktigast, förstås. Annat som är viktigt är vänner, skratt, arbetsglädje, böcker, te och sötsalt lakrits.

*Vad är det mest modiga du gjort i ditt liv och hur har det påverkat dig?

Att jag vågade fortsätta hålla föreläsningar efter min allra första professionella föreläsning 1995 – som gick katastrofalt dåligt – och därmed bevisade för mig själv att mod inte är en egenskap, det är en vana. Nu har jag tränat tillräckligt många gånger på att stå framför publiken, i dag är jag mycket bra på det, och jag älskar det! Tack och lov är kärleken numera besvarad, från publiken, och jag kan räkna hem stjärnorna jag tänder i ögonen hos dem som lyssnar. Inte alltid hos alla, men hos tillräckligt många för att jag ska kunna känna mig tillräckligt nöjd.

*Hur samlar du energi?

Jag läser, pratar, skriver, dricker te – och springer. Nä, jag kan inte springa ifrån livets eventuella problem, men när jag springer kan jag lättare lösa dem.

*Berätta om ett "magic moment" i ditt liv som påverkat dig i positiv riktning:

Söndagen den 1 januari 1995, då jag fick nog. Av mig själv. Jag ville inte längre rusa fram i livet, alltid ute i sista minuten, jag ville inte längre leva i Högarnas Rike och vara hedersmedlem i Förhalandets Fanclub. Det blev starten på mitt livs längsta resa, från noll koll till full koll. I dag är mitt liv så mycket roligare och soligare. När jag har lagt grundstrukturen för mitt vardagsliv, finns det alltid en öppning för tillvarons glada överraskningar. Häpp!

*Hur tacklar du motgångar på bästa sätt?

Jag tar ett djupt andetag, och så ett djupt andetag till, sedan kokar jag en kopp te, och sätter mig ned, med papper och penna, och ställer mig själv frågan: ”Jaha, nu har detta hänt, vad kan du lära dig av detta?” Sedan skriver jag av mig, och borstar så mentalt bort motgången, reser mig upp och vandrar vidare. Mer livsklok än tidigare.

*Har du någon förebild och vad gör denne speciell för dig?

Jag har många livskloka och duktiga kvinnor och män som förebilder, både äldre och yngre än jag. Att samarbeta med och lära av andra, att få insikten att jag inte alltid själv kan ha alla svar, och inte ens behöver kunna och veta allt, det har varit en av livets viktiga lärdomar för mig. Om jag ska välja en förebild, så blir det den amerikanska författaren och kreativa coachen Julia Cameron, vars böcker om skrivande och konstnärskap jag alltid återvänder till. När jag läste ”Öka din kreativitet – den artistiska vägen” för första gången för 15 år sedan var det som att komma hem. Plötsligt förstod jag varför det hade varit så svårt för mig att skriva – sannerligen ett handikapp för en journalist! – och hur jag skulle kunna lösa upp min skrivkramp, så jag inte alltid behövde börja skriva först i sista minuten.

*Om du fick ge mina läsare två tänkvärda råd, vad skulle det då vara?

Ibland är det mest effektiva inte att göra fler saker, utan färre. Och i ett mer långsamt tempo.

Njut nu, vänta inte med att ha roligt, livet går inte i repris.(Länkar och info:)
Lotta Abrahamsson bloggar på www.livsklok.se
Du kan prenumerera på hennes kostnadsfria månadsbrev LIVSKLOK Inspiration, se www.livsklok.se/manadsbrevet och följa henne på facebook:www.facebook.com/LIVSKLOKInspiration och på twitter: www.twitter.com/LIVSKLOKLotta
Du kan köpa signerade exemplar av boken FULL KOLL! och inspirationskort i Lottas webbutik www.livsklok.nu

Tusen tack Lotta för att du delade med dig och jag önskar dig en härlig vår och en underbar sommar
5 kommentarer:

 1. härlig läsning. Jag kom i kontakt med lotta via hennes blogg och en uppmaning om att skapa sig själv en glädjebank. Vilket var väldigt givande för mig... som jag bär med mig av varje dag. Den har jag på min blogg. Kram kram

  SvaraRadera
 2. Och jag ser fram emot eventuell nästa bok på temat "hur du botar uppskjutarsjukan, säljskräcken, skrivkrampen och rampfebern". Tror den skulle bli efterfrågad.
  Ann

  SvaraRadera
 3. Hej!Vilken intressant blogg, mycket att läsa! Och mycket viktigheter...

  Jag skulle vilja tipsa om min sida där jag säljer fina silversmycken www.jvalleytwig.se , just nu med påskrabatt dessutom :) Hade varit kul om du hittade en favorit inför sommaren vettja :)

  Ha det bra och GLAD PÅSK!

  SvaraRadera
 4. Stort tack både Lena och Emma! Den boken blev jag sugen att läsa och framförallt så har jag lagt till ännu en blogg att följa...

  Kramen

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...