fredag 27 april 2012

Förgyll, förädla, förhöj och försköna

Att avnjuta morgonens första kaffe latte i turkosa favoritkoppen är livskraft för mig. Att omge mig med skönhet och sådant som gör mig glad är så viktigt och gör att jag fyller på min mentala bank. 

Någon frågade mig för ett tag sedan om det inte var jobbigt att mitt i all vardag även hålla på och leta skönhet. Jag fick då ta mig en liten konstpaus för att fundera ut hur jag skulle förklara för denna fundersamme vän att det är tvärtom. Om jag INTE sökte upp det vackra i livet skulle det bli jobbigt för mig. Om jag inte öppnar upp mitt sinne för det vackra i livet skulle det kännas som om jag missar själva poängen med det vi kallar LIV. My god, så mycket det finns att missa i att tänka så just i vardagen. Livet består ju trots allt av mest s k vardagar. 

Det går 8760 timmar på ett år och de flesta av dessa vakna timmar är vardag. Det vi ofta gör är att vi missar att förgylla, försköna, förhöja och förädla vår alldeles vanliga vardag eftersom vi lärt oss att vardagar och arbetsdagar är lite tråkiga och helger, högtider och ledigheter består av det så kallade livsvärdet. Arbetsveckan ska helst gå fort och helgen ska gå sakta. Jag vet att jag sagt det här innan men det tål att sägas igen. Varför är det BRA att vår arbetsvecka går fort? Vad har vi bråttom till? Gravstenen?

Nästa gång du faller in i arbetsvånda-snacket och hör någon säga " usch, för måndag " och "oj, va skönt att det redan är torsdag och att veckan gick så fort" råder jag dig att betänka varför ni vill att livet ska gå fortare. Varför vill ni inte förgylla en helt vanlig tisdag? varför gör ni inte arbetsplatsen lite vackrare med en bukett vitsippor, en hembakt sockerkaka till fikat, fin musik i bakgrunden, ge varandra komplimanger och förhöj stämningen genom goda ord, tänd ljus, börja varje arbetsdag med att ge presenter till varandra i form av en god egenskap ni tycker att era kollegor har, sätt tänkvärda citat på kylskåpet i fikarummet, skicka ett vänligt och oväntat mail till en kollega eller kund, ta en promenad på lunchen, bemöt alla med ett leende som ett rent experiment. 

Skulle detta mot förmodan inte ge en bättre vardagsfögyllning på jobbet funkar det med perspektiv. Sätt din dag i perspektiv och i relativitet till något annat.
Det är inte en självklarhet att du ska få en dag till, det är inte en garanti hur länge vi får leva, det finns dom som skulle göra vad som helst för ditt liv och din "vanliga vardag".Se skönheten i det lilla som t ex vårens första humla, knopparna som just nu brister ut i grönska, solens ljus och värme, fågelsången, den goda koppen kaffe som dricks ur en omsorgsfullt vald favoritkopp, ett både vackert, saftigt och smakfullt äpple, promenader, skön musik, vacker konst, närheten till djur, intressanta böcker och kärleken till vänner, familj eller andra nära och kära. Se varje dag som en högtid för det är den vackraste gåvan du kan få. Hoppas inte att veckan ska gå fort utan befinn dig istället i varje dag med ett öppet sinne och nyfikenhet hur fantastiskt det faktiskt är att leva.

Jag vet att det här ter sig elementärt och ganska självklart men jag lovar det ÄR inte självklart för de flesta vardagsrusande medmänniskor som "kämpar" sig igenom vardagen istället för att att LEVA sig rakt igenom hela livet. 

Love

12 kommentarer:

 1. Det här är något som jag verkligen behöver påminnelse om ofta. Jag fastnar lätt i någons slags prestationscirkel - ska bara göra klart, ska bara ringa, städa, träna, arbeta - SEN ska jag njuta. Men när är sen egentligen? Egentligen vill jag ju stanna o klappa varje katt jag ser, lukta på alla blommor, leka och älska mer......

  Tänker på Alf Henrikssons dikt:
  Jag såg att häggen blommade,
  det kom en doft av den.
  Då gick jag till min älskade
  och sade: Se och känn!
  Hon stod vid makaronerna,
  hon sydde på en klut.
  Och när hon lyfte blicken
  hade häggen blommat ut.

  Nadia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilekn underbar dikt..hur har jag kunna missa denna...tack från hjärtat för att du delade den med oss
   kram kram

   Radera
 2. Tack för dina berättelse som sätter ord på min VARdag <3 Känner igen mig i stort sett allt Du skriver. Jag är så glad och tacksam att jag kan se och uppleva det lilla i varje stund.

  Önskar Dig en fin dag
  Kram
  Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en ynnest att kunna stanna i dagen och se livet ur det här andetagets perspektiv
   kram kram till dig Susanne

   Radera
 3. Jag är glad att jag har förmågan att se det lilla för förgyller livet och att jag använder sinnena och min andning medvetet varje dag. Det gör livet finare. Tack för ett fint inlägg. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har så rätt...det gör livet lite finare
   kram kram

   Radera
 4. Ahhh....Underbar beskrivning ur ditt eget perspektiv. Inspirerande och insiktsfullt livshöjande.
  Tack du vackra.....längtar ofta
  Puss o love

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi...tack rara fina du...ja ibland hajar man till över alla som inte LEVER alla sina dagar med hela hjärtat
   kram kram...miss you men snart får vi träffas

   Radera
 5. Så klokt och så sant Emma. Jag tänker ofta på det när på Facebook skrivs "snart är det fredag" på onsdagen... Ibland svarar jag " och idag är det onsdag :-)"
  För livet är ju här hela tiden, inte bara på helgen, högtiden eller semestern. Livet är Nu.
  Tack för kloka ord, ha en skön dag min vän
  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja men ellerhur!!! jag har reagerat på exakt samma sak...det är så märkligt att så många inte ens märker att alla vardagar bara förvandlas till transportsträckor till helger och ledighet.
   kram kram

   Radera
 6. Åhh...vilka tänkvärda ord !
  Jag njuter av att ha vackra ting i hemmet. Det behöver inte vara något dyrt bara det tilltalar det inre. Kan vara så enkelt som en sten från stranden.
  Ska definitivt tänka mera på att njuta på vardagarna, jag är nog en sådan person som inriktat mig mer på helgerna men nu fick jag mig en skön liten tankeställare. Tack Emma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt Yvonne om du kan fånga upp vardagarna lite mer också. Livet bor i varje dag
   kram kram

   Radera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...