tisdag 27 mars 2012

Att odla sitt personliga varumärke och vara stadig i det man tror på och brinner för

Personligt varumärke, personal branding, att marknadsföra sig själv mm är begrepp som kommit upp på personlig utveckingsmarknaden de senaste åren. Kan till en början tänkas ytligt och märkligt långt ifrån den andra varasigsjälv-delen som också är en stor del av utveckla dig -marknaden som huserar i media idag. Jag är faktiskt benägen att påstå att de är inte alls så långt ifrån varandra. Det kan i mångt och mycket handla om att leverera det som är JAG på ett sätt så att andra förstår. Man behöver kanske emellanåt fråga sig om det jag menar, det jag säger och hur jag uppfattas går i linje med varandra. Finns det en distans mellan dessa tre faktorer kan det hända att jag sysselsätter mig med vilseledande marknadsföring av det egna personliga varumärket.

Det finns ju trots allt många situaioner vi behöver s a s "marknadsföra" oss som personer, kollegor, potentiella partner, entreprenörer, arbetssökanden och kanske också i vårt sökande efter nya vänner. Främst är det nog ändå i karriär, medarbetare, chef och entreprenörsbranschen som vi behöver renodla och leva vårt personliga varumärke. För det handlar ju inte bara om att renodla ett varumärke, det handlar ju dessutom om att presentera en marknadsföring av oss själva som vi sedan kan leva upp till och känna att vi kan stå för även när det blåser upp till motstånd.

bildkällan


En signifikant indikation att man är på rätt väg är Passion. Att känna passion för det man gör är alltid nummer ett. Gör det du älskar och få kunderna att älska det du gör är nog världens i särklass enklaste och effektivaste marknadsföringsfilosofi och metod. Om man känner passion för det man gör, då är man inte upptagen av hur ens egen image ter sig för omvärlden. Är ni med? När man gör det man brinner för kan man stå stadigt i det man levererar och därigenom blir trovärdig och inspirera andra.

En annan matnyttig ingrediens när det gäller marknadsföring av det personliga varumärket när det gäller egna företagare är Rättfokuserad Ambition. Här handlar det om ambitionen till ständig utveckling och att vilja leverera med mästarklass. Det handlar alltså inte om ambitionen att sälja, utan om den starka ambitionen att vilja möta och hjälpa kunden i första hand.

Att bara sälja är ingen konst det är konst behålla kunden är ett bra uttryck som man ska ta med sig. När man behållit tillräckligt många nöjda kunder sker viss marknadsföring av sig själv. From mouth to mouth.

Om man "översätter" den meningen till det mer personliga planet gäller samma sak men med lite andra ord. Att hitta en partner är ingen konst det är konst att behålla den samme. Det är ju bara att titta på skiljmässostatistiken och alla relationer som brister innan dom hunnit bli ett år.

Sist men inte minst behöver vi mod i vårt skande av vårt personliga varumärke, och här pratar jag om både det privata personliga varumärket och det mer professionlla karriärmässiga varumärket.  Jag tänker på modet att våga välja väg men kanske främst på modet att vara konsekvent och uthållig. Det handlar ytterst om att våga utmana både sig själv och sin omgivning – men mest av allt att alltid, alltid våga vara sig själv oxh tå fast vid det. När det blir relevant på det mer personliga planet är när vi "transformerar" oss för att få vänner, livspartners och nya kollegor. Vi försöker, likt en kameleont anpassa oss sönder och samman för att få tillgång till den andra parterns uppmärksamhet och ibland t o m hjärta. Vi tänker att:

om jag bara får honom på kroken så kommer han att förstå att jag ljög lite när jag sa att jag inte är svartsjuk för vem vill ha någon som har låg självkänsla och inte litar på andra

eller

 jag låtsas att jag är intresserad av böcker och litteratur trots att den enda bok jag läst är Else-Marie och småpapporna i slutet av 4:an för då vill nog hon vara vän med mig för ingen vill vara vän med en som inte läser

eller

jag skriver i min kontaktannons att jag gillar skogspromenader trots att soffhäng är det bästa jag vet för vem vill ha en soffpotatis.

Vilseledande marknadsföring som inte är baserad vare sig på mod, sanning eller passion ellerhur?
Någonting får oss att vilja hoppa ifrån oss själva och utge oss för något vi förmodligen skulle vilja vara och leva upp till. Men istället för att ta tag i den biten hos oss själva och skapa det liv vi vill kunna leverera så ljuger vi ihop en illusionsbild och tänker att alltid kan vi lura någon. Inte kanske raketforskarnivå på den tanken.

Tänk var gött det skulle vara om det fanns en konsumentombudsman att vända sig till när vi gått på den där niten (som vi alla förmodligen gjort) att möta Mr/Miss Niceperson som sedan visar sig vara något helt annat när vardagen smög sig på.

Ett annat alternativ är ju att stå för soffpotatispersonligheten och även marknadsfgöra sig som en myspropp som älskar ljuvliga hemmakvällar med tända ljus, gott snacks och sköna filtar och inte kanske tycker att skogspromenader är det bästa på jorden. Det finns alltid en motpart som älskar detta och som kan möta upp på halva vägen. Vi är olika och det finns någon för alla och och ni inser kanske själva hur mycket bättre utgångsläge en sådan relation får om man har marknadsfört sitt varumärke med mod och passion. Varför förminska oss och tro att vi blir mer värda om vi låtsas vara någon annan istället för att lyfta upp det som är vi och ge det en passionerad och härlig touch.

Om man dessutom har ett rättfokuserad ambition även i denna personliga marknadsföringen så fokuserar vi ju på att nå samstämmighet med en likasinnad partner eller vän inte att bara fånga så många som möjligt.


Har ni tänkt på hur ni marknadsför er själva någon gång? 
Stämmer det du menar med det du säger och hur du uppfattas?
 Levererar ni till andra det ni passionerat älskar och det ni modigt kan stå för även när det blåser till i livet?

Anledningen till att det här inlägget föddes idag är att jag håller på att renodla mitt eget varumärke en aning. Jag inventerar och checkar av att jag levererar det jag kan stå för i orkan, storm och jäkligt dåligt väder. Jag tror att jag blivit ganska bra på det på sistone. Det har dock krävt både passion, rättfokuserad ambition och framför allt mod för jag har fått säga nej till olika förslag och erbjudanden som varit både luckrativa och i generell synvinkel bra för mig men dom hade dock inte gått i linje med det egna jaget, det jag kan leverera och framför allt det jag brinner för att leverera. Inventeringen och renodlingen fortskrider :)

Kom ihåg att ett varumärke går att omarbetas med det kräver målfokusering och en stark självbild och tilltro till det egna värdet. Ta tempen på vad du sänder ut och om det stämmer med själva D I G

Good luck lovely

4 kommentarer:

 1. oj, vad mkt matnyttigt!
  jag är mitt eget varumärke och när en passion för min blogg.
  den är jag och jag är den.
  men hur tjäna pengar och bli framgångsrik?
  jag vet vad jag vill och jag satsar 100 %.
  men hur blir den lukrativ?
  kram från dalsland och en mkt nöjd vinnare i ditt senate lotteri ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja du det där är frågor som många bär med sig och som vi själva sätter både tak och gränser för många gånger. Vi KAN gå hur långt som helst och få vad som helst (i stort sett) att blomma om vi gör på rätt sätt, gör det med passion och glädje och fokuserar åt rätt håll och sedan försöker hålla den kursen. Jag tror att pengar kommer om man är INSTÄLLD på det och om man gör det med kärlek till det man gör utan att fokusera på bristen på pengar som drivkraft i processen. Äsch skulle kunna skriva längt här men sätter punkt
   Kram och lycka till Jeanette

   Radera
 2. Åååå va underbart inlägg....enligt mig och min tolkning av den. Man får det man skall ha när man behöver det.....as you know;)

  Ja vi både läser och ser andra utifrån ibland, och märker även att det inte riktigt stämmer med sin egen person och det man vill förmedla. Många gånger känns det som att det är lätt att hamna i s k moderna klyschor.....vilket i slutänden gör det ganska platt och väldigt lika. Är det inte underbart att vi just har egenskaperna att vara både olika OCH lika. Att vi kan växa av varandras olika sidor och erfarenheter......vi är ju faktiskt inte mer än summan av våra erfarenheter...just nu....vilket sedan pågår hela tiden.
  Det Borde vara härligt att kunna förmedla och sitt varumärke som du säger....men ofta tror jag vi låter våra levda liv vara hinder....eller kanske mer vad vi Tror är hinder
  Nä nu ska jag inte bli långrandig.....gick igång lite på ett intressant ämne bara
  Sitter här med en blödande mun som skall vara stängd nån timme pga av tandläkarinrepp.....bara att gilla läget

  Love you söstra mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det ett intressant ämne som man kan vända och vrida på lite som man vill. här finns ju inga rätt eller fel egentligen för det är ju upp till oss själv kan jag tycka...hm..spännande
   Hoppas munnen läker snabbt
   stor kram och love
   E

   Radera