torsdag 10 maj 2012

Var bor känslan - i händelser eller i oss


Det är verkligen en total aha-upplevelse att inse att det egentligen inte finns något direkt samband mellan min reaktion på en händelse och den faktiska händelsen. Vi är idag så identifierade med våra tankar att vi tror att de känslor vi upplever när något händer oss är inneboende i själva händelsen och i själva evenemanget. Vi tror att en skilsmässa måste vara fruktansvärd. Punkt. Sen agerar vi utifrån detta utan att ifrågasätta vad vi egentligen känner, tycker och upplever fristående från händelsen. Men en skilsmässa är bara en skilsmässa. Det finns inga känslor inneboende i själva skilsmässan som företeelse. Den känslan är något som vi befäster vid den här händelsen och den uppkommer som ett resultat av vår tolkning av händelsen. Alltså inte alls inneboende i händelsen utan alltid ett resultat av vår åsikt eller tolkning av det som händer oss.


Som ett exempel kan vi ta Viktoria och Daniels lilla nykomling som blåstes upp som the happening of the history på flera sätt och i exakt ALLA medier. Kul förvisso men för mig pretty boring. Det är ett barn som fötts och det är självklart ett mirakel. Det är det även när grannen sätter ett nytt liv till världen. Huruvida hon ska heta Estelle eller Berit saknar för mig också totalt betydelse. MEN nu till poängen. Det finns tusentals och åter tusentals människor som följde detta och blev rörda, berörda och galet upprörda. Samma händelse - olika känslor och uppfattningar. Det bor inga känslor i händelsen.
För att ta ett annat exempel. Jag skulle åka tåg till Linköping och jobba för några veckor sedan. Skulle byta tåg ett flertal gånger varpå jag fick höra från flera olika håll "åh, stackars dig, vad jobbigt, byta flera gånger" Till en början höll jag med av bara farten och tänkte ja usch, vad besvärligt med så många tågbyten, tills jag plötsligt plockade ur händelsen ur sitt sammanhang och började titta på vad det var jag (och de andra) egentligen åmande oss över. Att jag med min friska 43-åriga kropp skulle resa mig från ett tåg och kliva ut i naturen och sedan kliva på ett nytt tåg. Hallå hur jobbigt kunde det vara - inte ALLS faktiskt. 
Vi laddar in oss med gamla pådyvlade erfarenheter och tankar om hur vi bör och borde reagera. Men när vi plockar ur händelsen så är tågbytet bara ett tågbyte. Det finns inga känslor eller reaktioner alls i händelsen. Det är fritt för mig att välja här. Vi laddar alltså själva ner reaktioner och känslor i händelsen. Jag tycker dessutom inte alls att det är jobbigt att byta tåg. Tvärtom rätt kul med nya medresenärer och ny tågpersonal att möta.
Antar att ni börjar ana var jag vill komma. 
Självklart ska vi reagera och agera och känna det vi själva vill. Det jag vill påvisa är bara att det kanske inte är självklart att vi ska reagera på ett visst sätt. Det kanske finns fler än ett sätt att reagera om vi plockar ur sakerna ur sitt sammanhang och ser att en händelse är bara en händelse, totalt befriad från känslor och reaktioner - de ligger i oss och befästs sedan vid ett speciellt tillfälle, företeelse eller händelse
Finns det något i ditt liv som du skulle kunna plocka ut ur sitt sammanhang och faktiskt börja ladda om med nya känslor, reaktion och tankar omkring?  Finns det händelser i ditt liv som behöver få ett nytt skimmer som kanske t o m löser upp blockeringar och gör dig klokare eller lättare till mods?16 kommentarer:

 1. så klok du är!
  min "skilsmässa" var klassiskt ledsam för barnen enligt gängse "regler".
  själv kom jag ur ett sjukt förhållande.
  flickorna slipper känna av pappans favoriserande på det dagliga planet.
  jag har äntligen pengar.
  jag har fått ett nyvunnet intresse för kläder.
  jag återvann miina söner.
  jag menar - tragiken ligger i att det skulle ta elva år att komma hit.
  men nu är det gjort och vi har bara här och nu och framåt.
  det är allt :)
  vilken mäktig tanke. befriande.
  trevlig fredag och helg du vackra kvinna ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow..vilken resa..men som du säger så har det ju mynnat ut i något av godo till slut och ni kan se framåt med nya fräscha ögon. All heder och cred till er

   Tusen tack för en underbar kommentar Jeanette
   kram och var rädd om dig <3

   Radera
 2. visst är det så som du säger, ibland reagerar vi bara av farten och som det brukar vara. Men jag måste påminna mig om att göra som du säger, kliva åt sidan och titta på händelsen för att få chans att se på saken med nya ögon. Väldigt nyttigt. Kram och ha en skön fredag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ibland behöver vi påminna oss igen och igen. Vi liksom vet vad vi ska göra men vi gör inte det vi vet...
   kram kram

   Radera
 3. När jag skilde mig så kunde jag sätta mig själv och mina känslor utanför på något vis . Vi fokuserade på barnen och även när vi träffade ny partner så var vi som en familj och vi gjorde saker ihop alla. Det har varit svårt att förstå för många i min omgivning men det har aldrig varit något konstigt för oss. Nu är alla barnen stora och kontakten finns där med våra x men mest nu vid sammankomster som kalas och dylikt.
  Jag brukar alltid bli fascinerad av folk och väder.Vilken energi och känslor som alla lägger på att fokusera vilket väder det är eller ska bli eller vilja förändra det.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. All heder och vördnad till er som klarat det så toppenbra. Som du vet är det ju inte alla som klarar en skilsmässa så bra och tyvärr hamnar ofta barnen i kläm på flera sätt. Det är hoppfullt att höra att det finns människor som är större än sina direkt känslor i ett sådant här läge
   Kram kram till dig

   Radera
 4. Det här är så bra Emma! Tack för ditt inlägg. Jag har massor med saker jag kan applicera det på och du ger mig en helt annan infallsvinkel. Jag har inte sett det såhär tidigare. Ha en riktigt fin helg!
  Kram
  Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad glad jag blir om jag kan inspirera till nya tankar och sköna infallsvinklar.
   Ha en riktigt härlig helg du också Emma
   kram kram
   E

   Radera
 5. Visst är våra känslor o reaktioner sammankopplade med någon gammal händelse - invant o ingrott :)
  Tusen tack du fina för tänkvärt inlägg,
  Änglakraft o ljus från mig i Viken
  :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ch ibland märker vi inte detta eftersom vi gör det med autopiloten påkopplad liksom. Vi behöver stanna upp och titta på saker med "friska" och fristående ögon. Inte alltid lätt men fullt möjligt
   Stor kram till dig och änglaglitter över Viken

   Radera
 6. Detta är något jag ofta pratar om både med vänner, familj och patienter. Att händelserna i sig är neutrala, och att våra känslor och tankar och reaktioner sätter färgerna. "det är inte hur du har det, utan hur du tar det"

  Det finns inget dåligt väder, bara väder. Huruvida det är bra eller dåligt ligger i betraktarens ögon. Skönhet likaså.

  Bland det mest tankeväckande jag varit med om var när jag läste KBT på Karolinska för en känd och erkänd psykolog. Han berättade att han "råkat ut för en skilsmässa" , den hade "hänt honom". Han hade inte varit delaktig i den... Han var ett "offer för omständigheterna"...
  Det man kan teoretiskt kan man inte alltid omsätta praktiskt. Det var tydligt.

  Kram min vän

  SvaraRadera
  Svar
  1. MYCKET intressant. Ja sen är det som om vi ser på oss själva med andra glasögon än när vi ser på andra.

   Det kan vara nyttigt att praktisera att titta värderingsfritt och bedömningsfritt på ALLT som sker, bara för en dag. Det är svårare än man kan tro

   Kram vännen
   E

   Radera
 7. Vilket fantstiskt, för mig vackert, inlägg.
  Ja det är så mycket jag skulle kunna ta upp i detta sammanshang. Men med vördnad och omtanke för de som en gång stått mig nära och de som fortfarane gör, avstår jag att ta upp detaljer. Men jag kan säga så mycket att jag vet att jag betraktats som egoistisk och utsedd som offer för rent skitprat av de som trott sig veta hur mitt liv skulle levas. Jag kan bara hoppas att det på nåt vis gett något till dessa, annars har ju deras tankar och engagemang handlat mer om deras egna känslor inför mina handlingar än om mig. Nog för att jag betvivlar eller ens vill veta vilket. Menmycket handlar om att jag Borde gjort på ett visst vis för att....eller för att det är så det brukar vara. Jag kankse blir otydlig i min förklaring, men gillar tanken starkt i inlägget.
  Med kärlek från mig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. God morgon min stjärna
   Jag förstår företeelsen och de projicerande handlingarna som TYVÄRR inte är helt ovanlig. Det är så galet tråkigt och man slutar väl kanske aldrig att bli besviken på dessa människor som tror sig veta hur andra ska leva sina liv.
   Sen vet jag inte riktigt vilka och/eller vem du menar specifikt men du får gärna berätta en annan gång om du vill.
   Puss o kram
   E

   Radera
 8. Ursäkta stavfelen....sitter i ett halvskumt, mysigt rum och skriver

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...