onsdag 16 maj 2012

Att skaffa sig en livsmentor

Ett av de kanske mest effektiva sätten att bli bättre på det man gör, både på det personliga och yrkesmässiga planet, är självklart att ha en bra coach och det hag jag sagt ett otal gånger här på bloggen. Idag tänkte jag dock titta på ytterligare en möjlighet att nå sina mål och finna en bättre livskvalitet och och det genom att skaffa sig en mentor. Man kan säga att det egentligen handlar om att få hjälp att ta reda på vilka vanor, rutiner och strategier som andra har använt före dig - det vill säga göra likadant och sedan applicera på ditt eget liv och se vilket resultat det kan ge. Det är ju som så att det spelar ingen roll hur många måbra-böcker vi läser, hur många filmer vi ser eller hur många kloka föreläsare vi lyssnar på om vi sedan inte omsätter det vi lär oss i våra egna liv. Vi behöver hjälp, stöd och påminnelser som gör att det kan implementeras i våra liv. När vi tar del av det är det ren information men när vi omsätter det i våra liv blir det kunskap, visdom och klokhet som vi sedan även kan ha nytta av.

I mitt liv har jag haft förmånen att ha många mästare eller lärare, människor som har förklarat för mig vad som är förutsättningarna för ett effektivt liv och visat mig åt rätt håll när jag tvekat vid ett vägskäl. Vissa vet inte ens om att de varit mina läromästare eftersom de givit mig kunskap bara genom att vara min vän eller kollega.En del har jag haft hjälp av genom att jag ställt den mest radikala frågan av alla: "Kan du hjälpa mig?"
Vi människor har ju ibland lite svårt för det här med att be om hjälp. Synd för vi missar mycket där. Vi är som ni vet MEDmänniskor och inte MOTmänniskor och en annan gång är det min tur att hjälpa någon annan. What goes around comes around.  INGEN av de jag frågat eller bett om hjälp har sagt nej, för människor vill hjälpa till om de kan och det är bekräftande att veta att man har något som någon annan kan ha nytta av. Vi breddar det universala medvetandet och det har vi alla glädje och nytta utav. 
En bra mentor är en god förutsättning för den som vill framåt så varför inte se dig omkring om du kanske har en inspirerande medmänniska omkring dig som du kan fråga hur just han/hon gått till väga för att nå lycka, välgång eller vad det nu gäller. 

En av mina allra bästa mentorer är mina barn. De har nog banne mig lärt mig mest av alla jag mött genom livet. Sen har det rört sig om vänner, kollegor, syskon och bloggvänner faktiskt. Det kan vara människor som kommit in i mitt liv tillfälligt och fullständigt vänt upp och ner på min tillvaro och sedan försvunnit igen av en eller annan anledning. När jag backar och ser tillbaka förstår jag varför de var den här tillfälliga gästen i mitt liv och vad de lärde mig om mig själv.

En mentor som jag hade ett tag var helt ovetandes om att hon var min mentor och kanske var vi varandras mentore, när allt kommer omkring. Det var i en rätt turbulent period i mitt liv och det mesta var lite smått kaosartat om man milt uttrycker sig. Jag skulle börja på en ny arbetsplats veckan efter, vilket gjorde mig lite nervös. Jag önskade mig högt för mig själv, en stödjande, fri och livsbejakande medmänniska och vän som skulle komma in i mitt liv. Vad händer? Jo dagen efter kommer det in en kund till min dåvarande affär och vill köpa en originaltavla. Jag har aldrig sett personen ifråga men vi påbörjar en otroligt intressant diskussion om livet i allmänhet och kärlek i synnerhet. När hon ska gå nämner hon att hon arbetar på exakt den arbetsplats och avdelning jag ska börja på veckan efter. Gissa om det här blev en mentor av stora mått för mig. Vi blev också goda vänner. Idag bor vi långt ifrån varandra och några år har passerat men jag tänker ofta på henne och använder mig av ord som hon tatuerat i min själ. Ord av styrka, kraft och frihet. Hon är en mentor som jag återanvänder.

Att backa bandet och återanvända en mentor från det förflutna är heller inte så dumt
Det är att varmt rekommendera att tillbaka i sitt liv och se vilka som betytt något speciellt, sagt något avgörande, gjort något revolutionerande som sedan nyanserat ditt liv på ett eller annat sätt. Skriv gärna upp vilka de var, vad de gjorde och hur du kanske kan använda dig av något de förmedlade även idag.

Vi bär på fler skatter än vi anar.

12 kommentarer:

 1. Det här behövde jag verkligen Emma... tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt Maggan om jag kan inspirera till eftertanke
   Stor kram

   Radera
 2. Ja, jag vet ju vem som är min bästa mentor o vän! som kan redaut saker o ting när allt är ett enda kaos! :) kloka ord! kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Goa fina sköna du...tack och en varm go kram till dig

   Radera
 3. Så bra bara! :) Vi har alltid pratat mycket med våra barn. Om livet, hur saker och ting kan vara och bli. Vi har många gånger pratat om detta med att se vad vi har runt omkring oss. Olika människor som gör på olika sätt. Om att vara uppmärksam och försöka se vad som händer. Kanske kan det vara något som kan vara till nytta och vara en lärdom. Inspiration. När de ska vara på praktik genom skolan är ett exempel. Jag menar, det kan finnas någon där ute som man finner och som ger mycket av sin kunskap. Något som kanske är tänkt att man ska ta tillvaro på. Jag menar inte att de ska söka men att de ska försöka ha ett öppet sinne, men samtidigt inte kasta sig in i möten med människor utan att vara lite återhållsam. Kanske inget som hade med ditt inlägg att göra men det var en tanke som dök upp när jag läste.

  Jag har också haft människor som passerat genom mitt liv av olika anledningar. Människor som gett mig mycket och som jag saknat en lång stund efter att de försvunnit. Jag kan sakna den första känslan av ett möte som ger mig en riktig aha-upplevelse, som får mig att nästan hissa på mina ögonbryn av förvåning och glädje över vad denne säger. Att den kanske säger precis det jag själv har tänkt. Men ännu bättre - Att den säger något som känns så klokt och fullkomligt fulländat, så träffande...som ord från universum och tillbaka. Nu blev jag lite väl flummig men jag skrev ett inlägg en gång om det. Och nu tror jag att jag måste klura på ett nytt inlägg om detta :)

  Ha en fin dag!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte flummigt alls för mig...bara tänkvärt och en härlig reflektion på mitt inlägg. Jag förstår exakt vad du menar och jag kan bara fascineras
   Ha en ljuvlig dag
   kramkram
   Emma

   Radera
 4. Mentorer på livsvägen....visst står de där och ger dig kloka ord, pekar i rätt riktning, visar vägen och ibland står de liksom mitt ivägen.....hindrar dig, tvingar dig ta nya vägar, tänka nya tankar, upptäcka nya horisonter. Jag har haft flera, både uttalade och icke uttalade, älskade och kanske något mindre älskade. Men alla har de lärtmig något. Gjort mig klokare.

  Kram på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det fascinerande vad vi har mycket att lära av varandra
   kram kram

   Radera
 5. Vi kan lära oss något av alla vi möter, så tror jag!

  SvaraRadera
 6. Det där ska jag fundera över.. vilka som varit mina mentorer. Några är självklara men andra inte kanske vid första ögonkastet. Tack för den tanken.

  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan vara lite intressant att känna om man kan återanvända deras budskap och det de lärde oss.
   kram kram

   Radera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...