torsdag 31 maj 2012

Att lägga semesterplanerna åt sidan och bara freestyla i sin egen rytm

Nu när semestern börjar närma sig med stormsteg känns det relevant att prata om konsten att göra ingenting - utan att drabbas av dåligt samvete. Konsten att njuta av stillhet och frid. Konsten att ge rastlösheten en match. Man brukar säga att semestern ska vara den tid på året då vi inte ska ha några planer alls men vis av erfarenhet vet jag att så är inte fallet. Vi biter ihop, kämpar på, stressar omkring och överlever vår vardag och våra arbetsdagar och när semestern kommer ja, då jäklar ska här renoveras, resas, byggas relationer, hälsa på gud och alla människor som inte hunnits med under året, läsas böcker, ta hand om båten, stugan, gamla farmor mm mm. Och framför allt så ska vi ju njuuuuta för det gör vi ju i Sverige på semestern...eller? Faktum är att vi är så dåligt tränade i att njuta av livet att när semestern kommer så vet vi egentligen inte hur man gör. Jag vet att det låter märkligt men det ligger faktiskt någonting i det. Vet ni att t o m de flesta skilsmässorna sker efter semestern. Vi blåser upp förväntningar som är större än månen och faller pladask när vi inte infriar dessa.


En livsnjutare av rang som hoppar omkring och njuter av Azaleadalens enorma blomning
 i Slottskogen här i Göteborg

Ta bara alla frågor som kommer innan semestern "-Jaha och vad ska ni göra på semestern i år då" Redan där börjar det planeras och småtävlas i vem som haft den bästa och så att säga bäst "använda" och presterade semestern.

Jag säger bara INTE. Borde inte semesterns viktigaste ord vara inte. -Vad ska du INTE göra den här semestern då tro? Redan i själva frågeställningen signaleras det om att det framför allt är overksamhet som är semesterns lilla fina poäng. Möjligheten att inte behöva göra någonting. Att kunna landa i varandet och vänta in sin egen rytm utanför klockor och kalendrar. Vila.

Jag kan meddela att våra barn uppskattar lika mycket en minigolfrunda på hemmaplan som en mingoflrunda på bortaplan. Frågar man ett barn när semestern är slut kommer dom oftast ihåg när vi gick upp i skogen och grillade korv tillsammans, satt i kvällssolen och käkade glass hemmavid eller plockade smultron på ett strå och hade det mysigt med fika i gräset. Barn kan njuta - lär av dem 

Vilan behöver nog dock omgärdas av rätt stora sjok av tomhet och ingenting-tid för att rastlösheten till slut ska bli vilsen och dra vidare. I stillheten kan mycket intressant hända och spontana ryck och impulser kan inbjudas: Och skulle inget hända så kan man glädja sig över att den vardagsjagade och stressade själen får möjlighet att sträcka ut sig, gäspa och därigenom växa sig starkare och friare.

Ge själen och kroppen ledigt och planera inte semestern så förbaskat, låt den bara komma i största möjliga mån. Släpp in livet så som livet är. Freestyla dig genom sommaren - jag lovar att du kommer utvilad tillbaka till arbetet med många nya insikter i bagaget.

Enjoy


2 kommentarer:

 1. så ljuvlig läsning. jag har alltid värnat "ingenting-tid".
  har alltid kört lite race på morgon/fm för att ha hela eftermiddagen tom. så skönt. sova middag eller kanske hitta på något spontant med flickorna. en livsstil.
  semester för mig har sett så olika ut genom åren att jag nu är helt avslappnad inför 10 veckor hemma med mina girls. jo. en dag ska vi till uddevalla på shopping och besöka sonens nya lya.
  och så vill jag tappa vikt.
  annars så försöker jag vara nöjd och inte gråta över lite regn. det är ju rent mysigt :)
  hoppas ditt paket kommer idag.

  SvaraRadera
 2. Precis. Det är så lätt att snurra in sig i krav.. vilken härlig bild. Azaleadalen i blom är magisk. Tack för att du visade.

  Kram

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...