lördag 11 juni 2011

Lyckogener

Ni kanske alla känner till att serotonin är kroppens egna och lyckohormon. Det har till uppgift att balansera våra känslor och styr  bland annat vårt välmående, hunger,glädje irritation, ilska, livslust mm. Serotonin brukar även kallas för vår egen "lycko drog" eftersom höga halter får oss att må bra och känna oss tillfreds med tillvaron. 

Nu har forskare kommit fram till att vi även innehar en gen som kallas 5-HTT. Den spelar en viktig roll för själva transporten av serotonin, som faktiskt är en av hjärnans mest betydelsefulla signalsubstanser. Vid depression är serotoninsystemet stört och flera antidepressiva läkemedel verkar genom att blockera 5HTT. I Lund studerar en forskargrupp vad detta betyder för depression, självmordsförsök och personlighetsegenskaper. 5HTT finns i två olika varianter, nämligen kort och långa

Forskarvärlden har länge känt till att ärftliga faktorer spelar roll vid depression och självmord. De olika varianterna av genen för 5HTT har undersökts, men några tydliga samband har tidigare inte kunnat påvisats förrän nu.
Ett genombrott kom för några år sedan när ett forskarpar i London också tog in stressande livshändelser, som att mista en nära anhörig eller bli av med sitt jobb. Det visade sig då att de som hade den korta varianten av genen löpte betydligt större risk att drabbas av depression än de andra i studien.

Detta innebar lite av en revolution på området. Tidigare visste man dels att det fanns en ärftlighetsfaktor, dels att belastande livshändelser ökade risken för depression och självmord. Men nu hade man för första gången identifierat bestämda gener som samspelar med miljöfaktorer

Man fann att de personer som har den långa 5HTT-genvarianten, som är kopplad till lägre sårbarhet, hade blivit utsatta för fler belastande livshändelser än de som har den korta sårbara varianten. Det talar för att den långa genvarianten har en skyddande effekt, då den kräver fler belastande livshändelser för att man ska drivas till ett självmordsförsök


Intressant...undrar just om man har långa eller korta 5HTT-gener

2 kommentarer:

 1. Väldigt intressant inlägg. Och så skönt det är att forskarna gör nya upptäckter på det här området.

  Sv: Ja, det är så kul att boken sålt så bra. Jag är mäkta överraskad för jag trodde det skulle vara svårt att sälja något på nätet.
  Vad spännande med din bok, vad kommer den handla om?

  Ha en härlig kväll!

  SvaraRadera
 2. Vilket intressant inlägg och forkning!
  Och jag bara älskar din tavla: "Follow your dream.." har man idéer och visioner så ska man såklart följa och försöka förverkliga dem, hur ska det annars kännas när man är gammal och sitter där och reflekterar över sitt liv...? samtidigt som vi ju faktiskt bara vet säkert att vi har "just nu"..
  Tack för sin söta kommentar hos mig, vurmar själv för det gamla men har kommit på att jag vill blanda det med det nya lite mer än tidigare ;))
  Må gott och ha en skön söndag!
  Kram Allis
  Ps. svarta bågar passar dig väldigt bra! Ds.

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...