fredag 27 januari 2012

Var inte otrogen dina egna val och värderingar - DU VET BÄST

Vem av oss har inte upplevt den plåga och ångest som frambringas ur övertygelsen om att vi inte valde rätt en gång i tiden i vårt förflutna? Den här ångern är både energislukande och ett smärtsamt sätt att slösa sina tankar på. Det här händer oss alla någon gång men det är mer vanligt hos människor med låg självkänsla att detta är ett återkommande fenomen. Det råder nästan som ett slags symmetri i den tvekan och undvikanden: innan man handlar frågar man sig "ska jag eller ska jag inte?" och efteråt kommer frågeställningen "gjorde jag verkligen rätt där?" som ett brev på posten. Om man anser sig ha misslyckats blir ångern självklart desto starkare. Det händer att människor med riktigt låg självkänsla hellre avstår från att engagera sig eller göra aktiva val för att undvika risken att att ångra sig. I dessa fall segrar uppenbarligen rädslan och föregripandet av händelseförloppet över lusten och viljan till självförverkligande och handlande. Detta beroende på att man upplever ett EVENTUELLT misslyckande som så oerhört smärtsamt att man därigenom väljer att gå miste om något som både kunnat berika och förstorat livet på ett underbart och magiskt sätt.


Att inte välja är också ett val.

När man undviker att fatta ett beslut tillräckligt länge fattas slutligen besluten indirekt åt en på ett eller annat sätt utan att man själv varit med och påverkat. Det som händer då är ju dock att resultaten är skapade utifrån någon annans val, någon annans livsplan eller någon annans värderingar. Det är då också försent att opponera sig eftersom man valde att lägga sig ett slags mellan-vakuum av rädsla för misslyckande. Det som också händer då är att någon annan styr och du flyter omkring utan att egentligt självuppfyllande mål.

Om inte du står på dig så står någon annan på dig

Så finns det något som du känner att du ångrar från förr - släpp det, det tillhör det förgångna och ånger över det förflutna stjäl tid och energi av ditt gnistrande NU. Finns det ett val eller beslut som behöver fattas nu - känn in vad DU vill och gå efter känslan och gör det som behövs för att vara dina egna värderingar trogen. Du är mästaren i ditt liv - ALLTID

Lycka till och ha en finfin fredag

E

3 kommentarer:

 1. Det är så rätt det du skriver, men också svårt att inte anklaga sig när man vet hur livet KUNDE ha varit om man lyckats/vågat lyssna på den lilla tysta viskningen inom bords istället för att gallopera i full fart åt fel håll ;-)

  Ann

  SvaraRadera
 2. Klokt, tänkvärt och så sant..
  Kramar

  SvaraRadera
 3. Bäste anonym
  Jag förstår absolut hur du menar och det är just det som är poängen med att försöka tänka i nya banor och tänka nya tankar. Nämligen att INTE anklaga sig själv utan vända blicken framåt och göra det som känns rätt i magen härifrån och framåt. Att anklaga sig själv för det som varit stjäl energi från dagen och morgondagen och saknar helt poäng. Att vi gjorde ett felaktigt val i en tidigare situation är beror på att vi inte visste bättre då. When we know better - we do better. Och vet du det allra bästa är att varje dag är en ny chans att börja om.
  Ha dt gott och tack för att ni läser och kommenterar. utan er läsare är den här bloggen rätt platt
  kramar
  Emma

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...