måndag 11 april 2011

Finn dina livssvar

Ibland undrar jag om vi människor vågar ställa oss frågan
 "Vad vill jag känna i slutet av livet ?" 
 Ställer du dig den frågan emellanåt ?

*Är det en fast inkomst ?
*Är det ett pedantiskt städat hem med så många hemmabiopaket det går ?
*Är det en känsla av att vara lite bättre än din kollegor eller att du har ett coolare hus än grannen ?
*Är det känslan av den slätaste och yngsta huden i mannaminne ?
*Är det en solariebrun, blankpolerad kropp full av steroider och andra goa kemikalier ?

Ibland brukar jag fråga mina klienter den här frågan och jag kan lova att när man kliver ner i frågan på en djupare nivå, plockar isär de olika bitarna och tittar in på livet ligger vikten på ett helt annat plan.
Det som är viktigt är det som tar tag i hjärtat. Det man vill känna i slutet av livet är att man levt sina drömmar, att man känt lycka, att man levde i kärlek, att man fick umgås och leva med de man älskar och sist men inte minst att man fick arbeta med det man växte och mådde bra av.

Om vi bara kämpar på, biter ihop, håller ut och lever oss kärvt genom livet så tappar vi frågan om vad som är viktigt och vad som gör gott i själen. Jag vet att det finns så många som år ut och år in harvar på med ett otillfredsställande arbete bara för att ha en försörjning och för att man helt enkelt inte vågar ställa sig frågan om vad man egentligen skulle vilja göra pga de konsekvenser det för med sig. För är det något vi människor är rädda för så är det det där som börjar på konse och slutar på kvenser. Så rädda att vi hellre mår dåligt i det vi har än tar tag i livet och gör de förändringar som krävs för att kunna göra det vi egentligen vill göra.
Självklart måste vi först och främst överleva och försörja oss, men vi kan faktiskt fortsätta med det utan att förlora fokus på vad vi verkligen vill göra och vad som är viktigast i våra liv. Att fokusera på det vi tycker är viktigt tar fram det goda i människor och skapar i förlängningen ett bättre samhälle.


Så fråga dig själv vad som är viktigast i ditt liv och vad vill du känna vid livets slut. Våga titta in på dig själv och ditt liv. Skriv ner svaren. Gärna inom alla olika områden i livet så som arbete, relationer, utveckling, kärlek osv. Konkretisera och precisera gärna dina svar och lämna inga halvluddiga svar för de är "lätta" att inte ta på allvar och hamnar lätt i skymundan och glömska. Kom också ihåg att dina svar är DINA och här finns inga rätt och fel. Den enda ledstjärna och riktlinje man har är att det ska kännas i hjärtat och ge värme maggropen. Då är du på rätt väg.

Spara sedan dessa "livssvar" och ha som framtidskarta. Det här är vad du vill med ditt liv och det är fullt möjligt om du vill det tillräckligt mycket. Fråga dig sedan hur mycket av din tid det går åt att fokudera på detta ? Vad kan du göra redan idag som ett första litet steg mot dina nya mål ?

Utvärdera sedan det här kontinuerligt och se vilka förbättringar det gett dig. På det här sättet vet du att du lever DITT liv på DITT alldeles egna och speciella sätt.

Det är inte för att det är svårt vi inte försöker
Det är för att vi inte försöker som det är svårt

Lycka Till....och kom ihåg att ingenting är omöjligt :)

Puss love and understanding

3 kommentarer:

 1. Kloka ord, och tänkvärt det du skriver. Brukar stanna upp här och var i livet emellanåt.

  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Nä, ingenting är omöjligt, för det "omöjliga" tar bara lite längre tid . . .
  Och det enda vi kommer att ångra vid livets slut är ju det vi inte vågade prova eller förverkliga, eller hur :)
  Jättebra skrivet, såååå kraftfulla ord :)
  Kramis mä kraft o ljus - och att - vååååga NU :)
  :D

  SvaraRadera
 3. Varför flyttade du när jag just hittat dig? Hade lätt kunnat åka en bit för att bli påpuffad av dig...men Göteborg känns liiiite långt. Likaså Liv/ Vida....för långt!

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...