söndag 31 mars 2013

Låt inte tanken lura dig att tro något ogrundat som inte är santNär påsken är att njuta är påsken i sitt rätta element om ni frågar mig. Att utan stress känna gemenskap, ledighet och lycka i stunden är att LEVA. Att vi dessutom haft den stora förmånen att solen värmt våra näsor och berikat våra dagar har inte gjort saken sämre. Så underbart vackert att avnjuta lediga dagar här på "bästkusten" med nära och kära omkring sig. Inga måsten eller klockor som stör rytmen. I ärlighetens namn hade jag inte ens koll på att klockan skulle ställas fram idag. Nåväl nu är den framställd och jag har insett att vi har sommartiden i vår dagliga puls.

Flera sköna långpromenader och soliga picknickar runt havet, underbar påskmiddag, prinspussar och förtäring av alldeles på tok för mycket godis ja, det är sådant jag sysslat med de senaste dygnen. Livsnjuteri på hög nivå med andra ord. Jag är bra på livsnjuteri över lag faktiskt. Thank you God för det. Varför ska man annars leva om man ändå inte passar på att njuta av det under tiden kan jag tycka.Det tar mig osökt in på ämnet lycka. Ett ganska kontroversiellt ämne som det ofta skrivits om spaltmeter efter spaltmeter i media och böcker (så även i min bok "Du behöver inte vara perfekt för att vara alldeles underbar"). Det är ju något jag jobbar med i min yrkesroll som coach, föreläsare och personlig utvecklare. Det intresserar mig något alldeles enormt och kanske just därför jag inte kan hålla mig borta från ämnet. Att säga vad LYCKA innebär generellt är ganska svårt förstås för det är självklart i grunden individbaserat. Det finns dock vissa fundamentala grundstenar som håller oss borta från den vardagliga känslan av lycka. För visst kan vi väl alla enas om att lycka är en känsla och ett sinnestillstånd som vi själva delvis (nästan uteslutande) kan påverka själva. Nåväl den första och vanligaste orsaken till att vi inte känner lycka är att det står en annan sak i vägen som gör att vi inte når vår egen känsla av lycka i nuet. Det är oro. Ett fenomen som vi alla känner till mer eller mindre. De vanligaste orsakerna till oro är:

* Sjukdom
* Rädsla att misslyckas
* Att inte ha kontroll
* Världen är farlig
* Ekonomi
* Rädsla att bli ensam

När ett orosämne dyker upp i våra tankar sätter ofta våra författaregenskaper igång med stora mått. Vi blir nämligen enormt skickliga på att "skriva ihop" berättelser om ämnet som skulle kunna hända.  Vi skapar alltså berättelser om det vi befarar och förfasar oss över men som det egentligen inte ligger en enda sanning i. Det är rena antaganden som får husera fritt i våra tankemönster och ta en enorm plats av vår mentala vardag. Vi tror att....vi räds att....tänk om det skulle hända...men om det värsta händer så.... osv osv. Sen låter vi tanken bygga katastrofscenarior om framtiden som det inte ligger någon som helst grundläggande bevis eller sanning i. Tämligen onödigt ödslande av stundens närvaro och energi. Eller hur? Ogrundade orostankar idag som berör imorgon kommer inte att göra morgondagen bättre - bara dagen idag sämre. Dessutom händer de mesta av det vi oroas oss över aldrig. Titta bara på ditt eget liv i backspegeln. Kommer du ihåg hur många gånger du oroat dig över små och stora saker som sedan visade sig få ett alldeles fantastiskt resultat. Oron var alltså helt onödig och ogrundad. Vi är ju här idag och även om vi blivit lite tilltufsade på vägen hit av livets små och stor käftsmällar så klarar vi det mesta eftersom vi faktiskt lever och andas och upplever den här söndagen i april. Att trilla ner i diket ibland betyder oftast inte slutet utan bara att vi ruskar av oss och går vidare med nya lärdomar i ryggsäcken.

Byron Katie tar i sin bok "Älska livet som det är" upp frågeställningar som är otroligt användbara i det här sammanhanget. Prova det på dina egna orosmoln som grumlar din vardag.

1. Är det sant?
2. Kan du vara fullkomligt säker på att det är sant?
3. Hur känns det när du tänker den tanken?
4. Hur skulle det kännas om den här oönskade tanken uteblev?

Om du sedan efter att har svarat på dessa frågor gör en total twist i tanken och börjar aktivt att åtminstone leka med den motsatta tanken. You have absolutely nothing to loose.  Exempelvis istället för "det värsta som kan hända" tänker på "det bästa som kan hända" Det finns oftast ingen som vare sig kan bevisa att faktiskt det bästa eller sämsta KAN hända. Så varför inte börja bolla med den tanken som faktiskt ger mer sinnesro och glädje i själen än oro och ångest inför framtiden. Lever man sedan som jag efter Lagen om Attraktion så behöver jag ju inte nämna vilken tanke som är mest luckrativ även ur det hänseendet.

Låt inte dina tankar lura dig. Du äger dem. De äger inte dig

Puss, kram och god fortsättning på påskhelgen
9 kommentarer:

 1. En riktigt glad påsk!
  Fina ord.
  Kram Helen

  SvaraRadera
 2. Pirjo Brandestam31 mars 2013 kl. 07:14

  Tack du underbara människa och ha en fin fortsättning på helgen du också! Puss och kram <3

  SvaraRadera
 3. Ett sånt där härligt inlägg man bara kan dricka i stora härliga klunkar.. och läsa om och om igen.. jag är också bra på livsnjuteriet, å livet blir så gott då.
  Kramar

  SvaraRadera
 4. Glad påsk! Underbart inlägg var som balsam för min själ.. Ha en fortsatt fin dag

  SvaraRadera
 5. Bra tankar som vanligt. Behöver just dessa lite extra nu. Tack!

  Ha en fortsatt härlig påsk.

  Kram Lena

  SvaraRadera
 6. Instämmer i det du skriver om oron här. Jag oroar mig allt mindre ju äldre jag blir. Det ger mig kraft och får mig att njuta mycket mer av livet så som det är.

  Fortsatt Glad Påsk önskar jag dig!

  Kram/Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Visst är det helt underbart med påsk och alla andra storhelger - när vi tillhör en familj -
  och en familj som vill tillhöra oss . . .
  Ett jättefint inlägg, så som det borde vara - gemenskap i kärlek :)
  Men - så är det inte alla förunnat att få. Efter en skilsmässa kan allt förändras.
  Och - jag ska ju ändå vara s a s i branschen - men den enda du kan förändra är ju dig själv.
  Se'n kan vi bara hoppas att dom övriga hänger på :) Men så är det inte alltid :/
  Så - för mig och många andra är storhelgerna (familjehelgerna) ganska så jobbiga.
  Men - jag unnar dig av hela mitt hjärta DIN kärleksfulla påsk med din underbara familj :)
  MEN fortsätt o njut - helgen är inte över än - och se'n kanske det är påsklov också :)
  Önskar dig det allra bästa - för inget kan besegra kärlekens kraft o energi :)
  Påskkram på dig med allt bäst
  :D

  SvaraRadera
 8. Underbara uppmaningar och påminnelser om hur tankar kan spela en spratt. Tack älskade syster för det......välbehövligt för mig just nu känner både jag å hela min kropp.
  Puss o kärlek

  SvaraRadera
 9. Helen
  Tack och god försättning önskar jag dig
  Nu möter vi våren
  kram
  E

  God fortsättning Pirjo och puss o kram för vårens ankomst
  E

  Liv
  Ja vi behöver nog alla påminna oss emellanåt. Me too...thats why i write about it :))
  Livsnjuteri är en god egenskap som man ska vårda med ömhet
  kram
  E

  Evve
  God fortsättning och härlig med lite balsam i själen så här på vårkanten
  kram
  E

  Lena
  Ja vi får ju oftast det vi behöver när vi behöver det som mest
  allt gott och god fortsättning
  kram
  E

  Anna-Karin
  Härligt att mognad och ålder reducerar oroandet. Det är gott för själen. Alla gör inte det dock tyvärr
  kram till dig
  E

  Helen
  Ja jag förstår vad du menar tyvärr. Jag vet ju att du berättat om er familjesituation innan. Jag beklagar men vi kan bara acceptera och ta dag för dag och lyfta ur det goda ur det mesta. Jag önksar så att du får känna KÄRLEK och närhet för det är du värd
  kram
  E

  Maria
  Ja vi behöver som sagt påminna oss emellanåt för att komma upp på banan igen så att säga
  God fortsättning och love
  kram
  E

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...