lördag 9 mars 2013

Komfortzon hej då

Vi pratar ju ofta om att röra oss utanför eller innanför komfortzonen. Det blir nästan lite tjatigt. Men det är faktiskt så att om vi aldrig ger oss av från vår invanda hemma-varma och trygga komfortzon kommer vi aldrig att utvecklas. Här sker ren stagnation. Om det nu ÄR så att du absolut inte vill utvecklas så kan du sluta läsa här och så kan du slå dig ner, känna dig hemma och börja betala hyra i komfortzonen utan problem.
Men om du är en av alla oss som vill utvecklas här i livet ja, då är det så att du måste bege dig ut ifrån "faro-fri" zon emellanåt. Varför då kan man undra? Jo allt som sker i K-zonen är handlingar, saker och relationer som byggs utifrån, vanor, rutiner, erfarenheter och trygghet. Dessa beteenden orsakar i sin tur en aktivering av autopiloten. Vi gör saker utan att vi tänker på det och allt går på löpande-band-principer. Det är viktigt för oss att befinna oss i K-zonen - men inte HELA TIDEN

Om vi däremot ger oss iväg ut i U-zonen börjar vi röra oss där vi måste lita på oss själva och på att livet tar emot oss om vi hoppar. När vi går från K-zon till U-zon börjar vi mobilisera andra styrkor och beteenden. Det första som händer är ett stresspåslag aktiverat av känslan att vi INTE varit här förut. Musklerna får en större blodgenomströmning. Dock vill jag meddela att bortom denna rädsla finns en styrka, ambition och motivation. Om vi inte ger vika för rädslan utan trotsar denna och faktiskt övervinner det lilla subtila obehag som det innebär att vistas i U-zonen så kommer vi att känna en enorm stolthet och styrka med oss själva.

Det räcker inte med det. Detta medför nämligen att vår K-zon förstoras i omfång varje gång vi övervinner vår U-zonsrädsla och vi blir modigare och utvecklas mer och mer för varje gång. Expanderandet av K-zon medför också automatiskt ett förstorande av U-zonerna runt omkring, vilket i sin tur innebär att vi får ut mer av livet över lag och vi växer som människor.Det händer att många av oss får kalla fötter när vi upplever rädslan som uppstår när vi befinner oss utanför vår K-zon. Det är oftast just en rädsla för själva rädslan. Vi klarar inte av att vistas i rädslan och sticker tillbaka till K-zonen igen. Detta innebär tyvärr det motsatta, nämligen en förminskning av K-zonen istället för expandering, beroende på ängsligheten och besvikelsen på oss själva för att vi så att säga "bangade" och lät rädslan vinna. Vårt livsfält blir mindre och mindre och vi vågar till slut inte utmana oss själva alls.

Så gör det där du är lite rädd för och du får kraft. Om du låter bli tas kraften istället ifrån dig. Var starkare än rädslan. Den försöker bara lura dig att du inte kan, vågar, vill eller har möjlighet. Stagnation leder inte framåt, men det gör utveckling

Du kan om du vill

Lycka till

7 kommentarer:

 1. Precis vad jag behöver höra nu när jag ska fatta ett beslut! Tack för kloka ord! Kramar

  SvaraRadera
 2. Åh, så fint! Tänk att kunna vila i sin rädsla ja...istället för att hela tiden behöva "fixa till" trygghet. Allting är ju till sin natur föränderligt och mycket osäkert. Det gäller bara att kunna acceptera och komma till ro med det. Tack, fina Emma.

  SvaraRadera
 3. Du har rätt som vanligt. Precis så resonerar jag. Har därför både skaffat mig moppe och börjat plugga trots att jag blir femtio nästa år. Långt utanför min bekvämlighetszon. Spännande men kul.

  SvaraRadera
 4. Tack för dina alltid så träffsäkra inlägg. Allt som oftast när jag själv står inför nya tankar, funderingar och beslut kommer de som ett litet brev på posten :)

  SvaraRadera
 5. Sant och viktigt.

  Kram/Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Tack för att du tydliggör och belyser det! Jag hade bara ord på "K-zonen", inte på de andra. Jag ska skicka ditt inlägg till en av mina bästa vänner, vi diskuterar ofta hur vi "rör" oss i världen och dina tankblink mer att utgöra en ytterligare dimension l pratet.

  Tack fina Emma, för dina kloka, tankeväckande och inspirerande inlägg! Vilken glädje att du har en blogg så att vi andra får ta del av dem så här enkelt.
  Stor kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tankblink"! Tänk vilka spännande nyord telefonen väljer. Så mycket vackrare än "tankar kommer" som jag eg hade tänkt skriva..."Tankblink", vilket läckert ord!

   Radera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...