tisdag 15 januari 2013

När kyrkan upprör mig i varenda cell (nästan)

Min finafina syster hade skrivit ett inlägg i sin blogg gällande det nya coola programmet Konstkuppen med Lena Philipsson. Jag kände att mitt adrenalin steg i höjden på ett sätt när jag skulle kommentera så jag måste ägna detta ett eget inlägg.

Självklart satt jag bänkad inför detta lite annorlunda och sköna program där kända konstnärer ska få smycka Sverige med allmän konst på valfritt sätt. Lena Philipsson är också askul, vilket jag kanske anat innan men fick bekräftat nu. Nåväl det var ett sidospår. Det jag vill skriva om här i min blogg där jag får skriva vad jag vill...tjoho...är att jag får här bekräftat varför jag inte kan sympatisera med kristendomen och svenska kyrkan på ett aktivt sätt. Herregud vilken inskränkt, beklämmande och galet förlegad syn man har på homosexualiteten. Hur FAN (ursäkta uttrycket) kan kyrkan som kallas sig kärleksfull, öppen och välkomnande fördöma människor beroende på vem eller vilka som älskar. Hallå 2013 eller? Jag skriver det igen, hur i hela världen kan vi sätta oss över andra och beröva dem rätten att följa sitt hjärta, skapa mer kärlek och älska vem dom vill? Jag kan inte tro att det finns en gud som är så fördömande, för då kan jag lika gärna packa ihop och lägga ner. Jag vägrar tro att det är en högre makt som gör ett sådant aktivt selekterande bland oss värnlösa, kärleksfulla och arma människor. Inte en chans. Men jag kan heller inte sitta och sympatisera med de lärjungar, kyrkans män, kristna, präster, pastorer, biskopar och allt vad det månne vara som proklamerar att homosexualiteten inte är accepterad och att alla är lika värda oavsett vem dom delar säng med.
ja som ni hör upprör det här mig till bristningsgränsen.
Som om detta inte vore nog så väljer Skara Domkyrka att inte ens ta emot denna vackra altartavla och fantastiska konstverk som Elisabeth Ohlsson Wallin skapat som en gåva till stiftet och som kyrkan kunnat använda när man viger homosexuella par i kyrkan. Så nu kommer jag säga något som känsliga människor bör välja bort:
Förbannade, förlegade, smaltänkande, inskränkta betonghäckar som fastnat i ett uråldrigt mindervärderande tankesätt och inte ens öppnar famnen för medmänniskor som vill delta i församlingen. Skäms på er och lev med tiden, sitt inte som stinkande blockeringar för mänsklighetens utveckling på det sätt som ni faktiskt gör när ni fördömer andra. 

Jag tror på en gud som inte fördömer, jag tror på människan och kärleken däremellan. Det är nog därför jag får skapa mig en egen tro som är mer empatisk, buddhistisk och kärleksfull.

(Puh...måste andas lite också efter ett sådant inlägg...)

Tyck gärna till. Du måste inte tänka som mig men Du måste tänka som Dig och inte som någon annan sagt att Du ska tänka. Jag tror på kreativ diskussioner :))

Love to you all - who ever you are

22 kommentarer:

 1. Etik, moral och medmänsklighet kommer inte från religionen. Religion används i stora delar av värden för att utöva makt på olika sätt. Detta är tyvärr ett sätt.................

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har säkert rätt där men jag VILL inte tro att det ska vara så
   kram kram
   E

   Radera
 2. Jag blir arg, ledsen förbannad... för jag förstår inte hur en kyrka som påstår att de tar emot alla fördömer vissa. Är det så här i alla de kristna kyrkorna i Sverige? Eller är man ovanligt intolerant i Skara stift? Jag vill tro på en Gud men jag vill inte tro på den som dömer för vi är alla lika mycket värda oavsett vem vi älskar, är gift med eller ihop med. Vad spelar det för roll, om det är man och man, kvinna och kvinna eller man och kvinna. Jag tror faktiskt inte det har den minsta betydelse så länge man älskar varandra. Det som upprörde mig är att kyrkan står och jamsar med i bild, när fotografen filmade och sedan vänder de homosexuella ryggen. Hade den här personen varit det minsta rak kunde han tackat nej direkt. De dyker inte ens upp när konstverket ska invigas? Vart tog det här konstverket vägen sedan? Står det nu oanvänt hemma hos konstnären? Och varför tar inte ens dagstidningarna (så vitt jag vet) upp detta svek? För det är ett svek som gör så ont i mig att jag inte kan sätta ord på det.
  Kram och tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Charlotte för en lång kommentar som berikar
   Ja jag reagerade också på detta falska lismande medan kamerorna rullade och sen behagade man inte ens dyka upp
   Nej det känner inget vidare och det är svårt att inte reagera
   kram
   och tack

   Radera
  2. Det känns som om kyrkan vandrar iväg långt från mig samtidigt som jag vill behålla de vackra byggnaderna. Jag vill att de tänker om och ser all kärlek med blommors ögon. Det är inte så farligt att älska en av samma kön. Eller älska sin hund eller sin katt... eller vad man nu älskar. Vad nu människan gör i sin egen säng är kanske inte kyrkans sak egentligen? På allas vägnar önskar jag att det en dag inte är så märkvärdigt att hålla en tjej i handen om man nu råkar vara tjej själv. Fast det har väl blivit bättre på senare år. Det är kanske bara vissa grupper som inte tål att det finns homosexuella. Jag bara undrar hur dessa människor kan vara ett hot mot heteron??? Vad tror du? Tror jag ska maila dig en fråga som du kanske någon gång har lust att ta upp i din blogg. Inget tvång vet du.

   Radera
 3. Svar
  1. Jepp ruttet vad ordet. Definitivt
   kram kram

   Radera
 4. Mycket, mycket bra skrivet...jag blir så förbannad när kyrkans folk fördömmer människor på detta sätt :(
  Att känna kärlek till sin nästa!!!...känns som kyrkan missat det budskapet...SKÄMMAS ska dom/Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ja jag kommer att brinna för dessa frågor så länge mitt hjärta har en flämtande låga
   kram kram

   Radera
 5. Säger bara - ordet rädsla - som jag tror den svenska kyrkan osv, försöker skrämma oss till sitt tänk o levnadssätt, skrämmande :/
  Men tyvärr så är det så det funkar, skäms på er svenska kyrkan!
  Jag dras nog också mycket till Kärlekens Religion, för vad kan slå den, jag bara undrar :)
  Ju fler vi är som protesterar - desto större förändring :)
  Förändringens och kärlekens kraaam,
  :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja denna fruktan och rädsla kan få oss att göra saker som vi egentligen varken vill eller borde
   Märkligt
   Jaja vi får fortsätta att föra våra kamp...för jag brinner för det här som du förstår
   kram kram

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Herregud så bra skrivet! Om den däringa guden nu finns har jag också svårt att tro att han skulle välja bort olika former av kärlek. Kristendomen har ju tyvärr stannat vid 1958. Kanske också därför fler och fler väljer att gå ur kyrkan för att de inte vill sympatisera med allt de står för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror att du har HELT rätt. Vi måste leva med människorna så som människorna finns till idag. inte leva kvar i en förlegad dåtid som skrämmer iväg medmänniskorna
   kram och tack

   Radera
 8. Ja tyvärr så är tron och kyrkan full av dubbelmoral. Har diskuterat homo ftågan med en pastor som menade att de är välkomna och älskade som människor men att deras handling dvs homosexualiteten är en synd och icke gokänt. Konstigt. Enligt Biblen predikar ju Jesus kärlek och säger att han kommit för att frälsa syndarna eller de som lever långt borta från Gud.
  Den Gud som jag tror på är en kärleksfull kraft som älskar oss alla, ja också mördarna de onda osv, lika mycket. Bara kärlek kan förändra. För mig kan inte Gud välja och favorisera vissa individet eller grupper framför andra.
  Vi är alla barn till det gudomliga, vi är alla del av samma enhet.
  Kyrkan är en maktstyrd organisation som vill bevara dogmer och strukturer. Jesus kärleksbudskap har försvunnit i maktens kyrkliga korridorer.

  Tack för ett bra inlägg
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men eller hur?! Visst är det märkligt och den största paradoxen i samhället att kyrkan säger sig vara öppen för alla och att det är gud som tar emot och älskar alla och att kärleken är den gemensamma länken...
   Märkligt
   Kram och tack

   Radera
 9. En ortodox präst (som ju ofta betraktas som konservativa) sa en gång till min homosexuelle vän, som trodde han skulla hamna i helvetet för sina synder (= ha sex med män) att "Har du älskat dessa män?" Ja, svarade han. "Men då är det inte en synd, för kärlek kan aldrig vara en synd."
  Ann

  SvaraRadera
 10. Vill inflika med att Elisabeths altartavla går att se i Jönköping som en del i uställningen Heteronorm mellan den 8/3-19/5 på Länsmuseet. Så det verkar som att hon har den kvar i sin ägo.

  Håller för övrigt med både Emma och ni andra som har kommenterat det här inlägget.

  /J

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...