lördag 12 januari 2013

Beröva inte någon annan rätten att göra sina egna val - oavsett vad ni anser om dem

Något som vi ibland är lite dåliga på är att sätta sunda gränser. Alltså gränser som markerar och tillåter att jag är jag, du är du och att vi alla har rätt att handla, tänka som vi vill och också ta konsekvenser av vårt eget handlande. Tänk så många gånger vi går in och "tycker" åt andra eller att andra "tycker" åt oss för vi tror oss veta bättre än någon annan. Vi gör det ofta med goda avsikter men om vi tänker efter så gör vi ju faktiskt våld på någon annans beslutsförmåga och möjlighet att lära sig något via sina val

Om vi alla kunde vara mer i oss själva och lämna över ansvaret för andra till deras s k planhalva så landar vi i en mer sund och kärleksfull relation både till oss själva och till andra. Vi blir då också starkare i våra val och behöver inte påverkas så starkt när andra försöker beröva oss rätten att göra våra egna val.Är ni med på vart jag vill komma?! Andras val är andras konsekvenser. Mina val är mina konsekvenser. I grund och botten handlar det om medmänsklig respekt kan jag tycka.

Det vi ofta gör är också att vi sprider omkring vårt tyckande bakom ryggen på vederbörande för att helst få med någon ytterligare att tycka som vi av s k omtanke. Exempelvis "herregud Malin tänker bryta upp från relationen med Håkan, och han som är så snäll" Ett helt uppåt väggarna galet uttalande och tyckande med tanke på att detta inte handlar om oss över huvud taget. Vi vet ju ingenting om hur Malin och Håkan har det och om vi älskar väninnan Malin så måste vi ha respekt nog för att lita på att hennes val är grundat på hennes personliga känsla och beslutsamhet. Hur kan vi veta bättre vad andra ska göra än dom själva?

Nej försök att hitta sunda gränser som bevarar allas medmänskliga rätt att fatta sina egna beslut. Kanske behöver vi gå på pumpen eller liknande emellanåt, men herregud, livet handlar ju om att göra misstag, lära oss och vandra vidare med lite mer vishet i bagaget. Vi är så förbaskat rädda för att göra misstag. Men tänk bara så många misstag du gjort, hur många jobbiga dagar du upplevt, så många händelser som åsamkat dig smärta och så många besvikelser som kantat ditt liv och ÄNDÅ sitter du här idag. Allt detta har du klarat dig igenom och blivit den fantastiska och nyanserade människan som du faktiskt är idag. Självklart menar jag inte att vi ska jaga olycka men vi kan heller inte undvika dem. Det är inkluderat i livsresan. Thats for sure

Nästa gång din vän vill göra något som inte riktigt går i linje med dig och ditt tyckande rekommenderar jag dig att behålla dina förstå-sig-på-tankar och låta vännen hitta skapa sina egna erfarenheter. Det kallas livsvisdom

13 kommentarer:

 1. Helt rätt!
  Helt nyligen fick jag kämpa med näbbar och klor för att försvara min egen åsikt. Att jag med den också fick ta konsekvenserna. Det var inte helt lätt kan jag säga.
  Hahaha det gick till slut och jag avslutade konversationen helt genomsvett med en stor suck OCH ett leende på läpparna.

  SvaraRadera
 2. haha....jag förstår Annelie....men jag tänker också så här. måste man försvara sin åsikt. kan man inte bara skita i att andra inte tycker som en själv?! Eller? Det beror förstås på vad det gäller. men jag kan idag tänka att jag skiter i om andra inte tycker som jag och tycker jag att det som andra tycker är alldeles uppåt väggarna galet så ler jag bara inombords och tänker att vi alla är jäkligt olika. Alltid kan jag lära mig nåt. Sen kan det liksom stanna vid det. Inom mig vet ju jag min sanning ändå. Det är värre när andra ska försöka ändra ens åsikt och tycka att man ska göra på ett eller annat sätt som DOM tycker är bra
  jaja visst är det spännande att vi alla är olika i alla fall
  kramar till dig annelie
  Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men visst är det så. Jag hade min egen åsiktoch var nöjd med den. MEN den andre personen blev arg för att jag inte tyckte som den....knäppt va?

   Radera
 3. Spännande i båda föregående exemplen. Men i syvende å sist blir det väl att handla om sin egen åsikt oavsett.....kan jag tänka. Även om andra tycker jag gör rätt eller fel...är det Mitt val....precis, Mitt val. Andra kan tycka och tänka, med sin fulla rätt att göra det. Sen hur jag påverkas eller hur jag gör, kan bero på hur "stark" min vilja är att göra på mitt sätt. Eller hur respekterad jag blir i mitt val. Det som är rätt för mig.....bör jag få välja själv liksom. Väljer jag "fel" i någons ögon.....Fine....det är likafullt... Mitt val. Många gånger är det det som vi dömer varandra för....utefter oss själva.
  Men vad är Rätt.....Vad är fel??

  Sätter absolut igång tankegångarna!

  Love you......Puss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst är det så Maria. MIN åsikt är ju rätt för MIG men kanske förödande för någon annan. Och jag tror också att det som är rätt måste vi själva få välja.
   Puss o kram till dig

   Radera
 4. Svår balansgång det där. Själv önskar jag dock att någon gripit in och hindrat mig från att gräva en grop åt mig själv. Kanske jag inte hade lyssnat, men jag hade i alla fall fått en chans.
  Vissa val gör man av rädsla. Om då någon talar med en och hjälper en att se klart, kan det vara en stor hjälp.
  Jag tänker på filmen Såsom i himmelen; alla visste att läkaren som prasslade med unga flickan var gift, men ingen sa något. Efteråt var hon arg för att ingen SA något. Var det rätt att tiga när en ung flick blir utnyttjad av en gift man?
  Folk bryr sig för lite om varandra. Någon mår dålig och beter sig tokigt åt på jobbet. Ska man bara titta på tills personen blir sparkad? Eller försöka prata med personen så att denne inser att den bara projicerar sitt eget dåligmående på jobbsituationen, så att denne kan ta tag i sitt liv INNAN den får sparken? Eller tänka att fortsätter hen på samma sätt så får hen sparken, men då kommer förhoppningsvis hen att lära sig av det, så jag tiger jag.
  Det är lätt att säga att man ska lära av sina misstag, men man kan lära sig utan att sjunka ända till botten. Vänner som inte blundar kan hjälpa en innan man bränt alla sina skepp. Så jag har svårt att hålla med om att man bara ska titta på.
  Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant med olika reflektioner. Som du förstår delar jag inte alla dina åsikter här och det är så galet utvecklande att vi alla kan tycka olika och jag låter det verkligen vara så.
   Jag har av egen erfarenhet haft alldeles för många människor omkring mig som tyckt och tänk åt mig och gjort att jag gjort felaktiga val. Jag anser inte att folk brytt sig för lite, tvärtom. Jag anser inte heller att jag ska göra om någon annan på min arbetsplats för att denne ska får behålla jobbet eller ej. Den kanske inte ens är passande för jobbet om det inte fungerar. Vem avgör det? Självklart kan vi prata med varandra...mer dessutom och kommunicera i massor. Det behöver vi människor. men därifrån till att tycka och tänka åt andra är steget långt enligt mig. jag kommer aldrig att tycka att mina tankar och åsikter om andras val är av värde. Det anser jag är att förstora mig själv och förminska någon annan. Nu handlar det här självklart inte om någon bett mig om min åsikt gällande någon annans valför då ska vi självklart vara ärliga. men ändå lite försiktiga så vi inte STYR någon annan mot vårt håll för de kanske är på väg åt ett annat håll som passar deras värderingar, livsregler känslor och tankar bättre.
   Visst kan det vara en balansgång ibland men jag tror aldrig att mina värderingar, tankar, tyckanden och tankar ska styra någon annans val. Och tvärtom :)
   Tack för att du delar med dig av dina tankar Ann. jag älskar oliktänkanden
   kram

   Radera
 5. Jag håller med dig om det du skriver här i inlägget. För mycket "hjälp" kan i stället bli stjälp, har jag förstått genom livets gång. Att döma andra utan att ha gått i deras fotspår är något som jag försöker att undvika.

  Tack för kloka tankar om respekt!

  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror också att för mycket hjälpa kan utvecklas till stjälp ibland. Man måste vara lite försiktig där så att inte min "sanning" blir någon annans ofrivilliga sanning
   kram

   Radera
 6. Så himla bra skrivet vännen, jag och en fin vän pratade om det häromdan då hon helt plötsligt fick sitta och försvara sitt sätt att leva (arbeta mindre för att ha den fritid hon vill, drömma om att bo utomlands ett år med hela familjen) av sina vänner.... har ni tänkt på det här? hur ska det gå? Min vän är stark och vi kunde reflektera tillsammans men såna gånger blir man ju förminskad som om man inte vet vad som är bäst för en själv.. och det är ju man själv som lever sitt liv.. men tack för att du kunde skriva det så bra..

  Insåg att jag hade en del önskerubriker liggande.. så igår skrev jag en från dig :)

  Kramar och hoppas vi ses snart

  Liv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste ditt inlägg. Klokheter i mängder som vanligt. Älskar din blogg

   Ja visst är det spännande fenomen när andra försöker omvända oss till deras livsåskådning och på något sätt proklamera deras värderingar på oss just bara därför att de tänker att det är ju "rätt". Intressant
   kramar

   Radera
 7. Så sant. Verkligen tänkvärd text. Jag har nog själv lätt att tycka men av omtanke. Särskikt när jag bryr mig om personen ifråga. Men det ska jag sluta med. Din text var så bra. En bra påminnelse.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack rara :) Ja det är ju lite som jag skrev att ibland ber ju människor om en åsikt i något ärende men det betyder ju inte att vi har rätten att försöka styra om någon att tycka som VI vill...intressant ämne
   kram

   Radera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...