tisdag 6 december 2011

Meditationens fantastiska påverkan på hjärnan

Jag kan faktiskt fortfarande ibland stöta på människor som tror att meditation är flummeri och hokus pokus. Så synd. Sanningen att säga är det ofta de som behöver de mest som har störst motstånd. Kanske just därför, vad vet jag. Personligen tror jag att det är nästintill en livsnödvändighet i vårt högpresterande och accelererande samhälle av idag att stänga av alla intryck hjärnan belastas med på både medvetet och omedvetet plan


En ny psykiatrisk studie har publicerats som visar sambandet mellan hjärnans aktivitet och meditation. Meditationen - eller att styra sin uppmärksamhet som vi gör i t.ex. kroppsskanning, när man fokuserar på sin andning och liknande - stimulerar och aktiverar hippocampus. Hippocampus är en struktur i det limbiska systemet i hjärnan som tillverkar nya hjärnceller och hanterar minnen och känslor. Den hjälper till att hålla en bra nivå på känslor. I yoga pratar vi om att hålla ett känslomässigt ekvilibrium, att undvika berg- och dalbanor. Också att vi ska möta varja situation sådan som den verkligen är, dvs. inte stanna kvar i tidigare negativa upplevelser eller sorg utan möta varje ögonblick som det är här och nu. I den här studien har man sett att hippocampus förtätas med meditation och därmed ökar sin kapacitet.


Man har också kommit fram till att meditation följs av aktivering av områden i hjärnan som är inblandade i empati och känslor som lycka och njutning.


Att stress hämmar bildandet av nya celler i hippocampus i hjärnan är en upptäckt som följt av att man kunnat se att det faktiskt bildas nya hjärnceller hela livet. Höga halter av kortisol, ett stresshormon, minskar antalet stamceller i hippocampus, och färre nya nervceller i hjärnan bildas. Det tar lång tid för stamcellerna att återhämta sig precis som det tar lång tid att återhämta sig från utbrändhet. Man har också kunnat se att deprimerade människor har mindre hippocampus. Depression behandlas ofta med elbehandling, litium och Prozac, metoder och mediciner som stimulerar produktionen av nya nervceller i hippocampus. Stamcellsforskaren Peter Eriksson menar att påverkan på hippocampus och nycellsbildningen i hjärnan kan förklara symptomen och orsaken bakom utbrändhet och depression.

5 kommentarer:

 1. Visst behövs meditation och avslappning för att häva stressen och jäkten i samhället :)
  Jag måste bara stanna upp emellanåt, funkar inte annars ju :)
  Och fler o fler kommer att inse det, var så säker, ingen fara :)

  SvaraRadera
 2. Precis! Det är nu forskningen börjar komma ikapp vad det gäller meditation, affirmationer, utmaningar etc... det är godis för hjärnan och balsam för själen.

  Krumelurkram

  SvaraRadera
 3. Tack snälla du för din underbara blogg! Jag läser och lär mig nya saker och saker jag redan visste fylls på och förstärks. Det krävs många upprepningar innan ett nytt tankemönster får fäste och jag får så mycket hjälp och påminnelser från dig och din blogg. Du skriver så mycket klokskap så att jag blir tårögd ibland. Så inspirerande! Så, återigen, stort tack!

  SvaraRadera
 4. Jag lärde mig för många år sedan att träd, speciellt barrträd eftersom de växer så långsamt, avger mycket positiva energier man kan hämta kraft från. Nu vet jag inte om det stämmer, men OM det gör det så passar ju fotot till denna artikel - där du står mot ett träd - jättebra!
  Ann

  SvaraRadera
 5. Delfinolin och Vida
  Tack härliga ni för läsning och kommentarer.
  Ja meditation är sannerligen som mumma för själ och kropp.

  Susanne
  Så otroligt härligt om jag kan inspirera dig. Tack också för att du berättar det. Det gör min själ rosa och härligt glad denna torsdag i december

  Ann
  JA träd är fantastiska energigivare och jag mediterar gärna intill ett träd och snor åt mig en och annan kram också

  var rädd om Er
  Kramar
  Emma

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...