lördag 19 mars 2011

När varningslampan lyser

Är du en person som:

Har ett mycket stort behov av att bli bekräftad
och t o m känner dig nästintill beroende av yttre bekräftelse och att andra alltid tycker om dig och att det du gör är toppen
* * * 
Vill vara till lags
i de flesta lägen eftersom du är obekväm med att stå upp för dina värderingar och åsikter om andra har en helt annan åsikt.
 * * *
 Jämför dig ständigt och jämt med andraoch därigenom helst ska vara lite bättre eller iaf lika bra som alla andra för att det ska känns tillräckligt bra
 * * *
 Ogillar att misslyckas med något
och därför t o m väljer att inte prova något nytt och spännande ifall du inte lyckas
 * * *
Ja då kan jag meddela att det blinkar en liten lampa ovanför ditt huvud. Nämligen varningslampan för dålig självkänsla eller skev bild av dig själv och det egna värdet. Den här lampan blinkar oftst utan att vi har en aning om att den ens existerar.


När vi känner oss rädda, lättirriterade, arga, utsatta och omgivna av väldigt många s k "idioter" så är det ofta självkänslan som spelar dig ett spratt. Eller rättare sagt försvarsmekanismen som går in och tar över förhållningssätt och bemötande eftersom självkänslan inte är där och gör sitt jobb för dig och din personlighet. Försvarsmekanismen är bra på så många sätt och den behöver vi absolut för att agera och reagera när vi utsätts för fara och liknande. Dock är den inte lika bra när den går in och tar över och skymmer sikten för att du ska kunna se och bemöta världen med ett öppet hjärta och fritt sinne.

Vad behövs då ? Ja först och främst en vilja att arbeta upp en högre och mer levnadsbekväm självkänsla. Utan viljan att göra jobbet är det lika bra att lägga ner för det börjar DÄR.  Det är en slags träning av den själsliga och mentala konditionen. Ofta vill vi gärna ha SUPERSJÄLVKÄNSLAN DE LUXE men vi vill inte göra jobbet som krävs att komma dit.
Betänk då att du vill springa Stockholm Maraton utan att ens träna innan - inte så klokt kanske. Ellehur ?!
Fråga nu dig själv om du fr o m idag vill börja ett nytt liv med ett gott förhållande till dig själv, den egna självbilden och faktiskt skapa en självkänsla som gör att livet känns lite härligare att möta varje ny och fantastisk dag.
Om du får svaret JA från dig själv är det dags att börja ett spännande och kanonroligt jobb att träna upp den själsliga konditionen.
Nästa steg är att synliggöra dina tankemönster. Vilka tankar är det som ofta rör sig i ditt huvud och vilka skulle du helt enkelt vilja byta ut. Var ärlig här och skriv ner vilka tankar som ska få tacka för sig och som faktiskt gjort sitt hos dig. Du vet spöken har ju en tendens att försvinna när de kommer fram i ljuset :)

Man kan lära sig och träna sig i att tänka mer positivt om sig själv och på så vis är en god spiral i rullning då det man fokuserar på växer. Det vill säga att om man ofta tänker att man duger, att man gör rätt, att man kommer få det där eftertraktade nya jobbet, att man är vacker så kommer man också börja "tro"på det själv.

Ju högre kvalitén är på våra tankar desto högre kvalité blir det faktiskt också på våra liv. Det innebär en fantastisk möjlighet att faktiskt kunna påverka sina tankar och sitt liv genom att man systematiskt byter ut de tankar man inte vill ha till sådana som berikar och bygger upp ens självkänsla på ett bra vis.

Att affirmera betyder "att positivt bekräfta". Affirmationer kan sägas tyst för sig själv eller uttalas högt. Man kan även skriva ner dem och läsa dem för sig själv eller sätta upp den på väggen så att man har dem synliga för sig själv att läsa varje dag. Affirmationer får mest kraft när de uttalas i nutid det vill säga som om de redan vore sanna.

Så om du känner igen dig i det här så kan jag meddela att idag en perfekt dag att påbörja en förändring.
För vet du - det blir ju inte bättre senare, det blir bara senare. Eller är du en sån som väntar och skjuter fram? Då vill jag att du frågar dig själv lite försiktigt, vad är det du förväntar dig ska hända imorgon som inte hände idag och som heller inte hände igår ?

Lycka Till. Du är värd det bästa

7 kommentarer:

 1. Tack, jag ska jobba på det :) Men faktiskt, ser jag tillbaka på hur jag tänkte förut så har jag kommit en bit på väg redan :) Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Gripande ord :)
  Sanna ord :)
  Effektiva ord :)
  Idag har jag haft en dag, som så att säga inte riktigt har gynnat mig i min styrka :/
  Dina ord kunde inte ha kommit lägligare :)
  Jag VET att jag fortfarande lyssnar för mycke på andras omdömen, fast jag VET att det INTE gynnar mig alls :/
  Jag HAR KOMMIT en låång bit på väg - MEN jag har en bit kvar, känns det som :/
  Men blir vi nå'nsin färdiga i vår utveckling?
  Jag bara undrar - blir vi?
  Änglakramis på till dig min änglasyster
  :D

  SvaraRadera
 3. Kloka ord, definitivt. Att se värdet i den man är, det kan ibland vara en utmaning. Men det är en utmaning som jag måste ta.

  SvaraRadera
 4. Jobbar på det och är mer medveten än tidigare. Tyvärr tycks jag gå in i situationer som hela tiden gör mig mer och mer bränd i kanterna.

  SvaraRadera
 5. Det är så mycket klokt i det du skriver och förmedlar, ska gudarna veta! Vi ser sällan att vi gör saker efter arv och inlärning av vår omgivning och handlar ganska omedvetet mot oss själva. Vilket ofta leder till att vi Mår sämre och sämre. Kroppen brukar tala sitt tydliga språk, med olika sjukdomar eller krämpor om vi lär oss lyssna in. För den skull behöver vi inte falla offer och s k "skylla" på att vi är uppväxta med än det ena eller andra. Ansvaret för att livet skall bli som vi vill ha det har vi i syvende och sist själva. I regel tog det tid att bli den man varit vilket också innebär att ge sig tid att bli den man Är.
  Puss lovely

  SvaraRadera
 6. Tacksam för ditt fina inlägg. Jag tar det till mig och begrundar.
  kram

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...