tisdag 29 mars 2011

If you can dream it - you can do it

Jag jobbar just nu med mig själv och min förmåga att låta livet ske utan motstånd. Att våga släppa taget om kontrollbehovet och gå på stigar som är otrampade och saknar förutbestämda mål. Att våga göra saker som är utanför samhällsmallen och utanför de ramar som omgivningen satt upp för länge sedan. Att våga göra det som känns otroligt läskigt men göra det ändå.

Det finns så ofantligt mycket som hindrar oss människor från att våga leva här och nu efter EGEN karta och kompass. Ytligheter och oväsentligheter och framför allt rädslor. Vi vet hur vårt drömliv ser ut men vi begränsar oss redan när de dyker upp i tanken eftersom det är för dyrt, för vågat, för galet, för läskigt, för barnsligt, för bla bla bla....

Men ibland behöver vi ruska om oss rejält och låta livet kasta av sig sina masker och visa sig från en annan sida. Har ni tänkt på det någon gång. Som om själva livet behöver väcka oss. Ge oss chansen att se med själen istället för med egots granskande ögon. Dessa omvälvande glimtar förändrar oss.

 Det var det som hände mig när jag säger upp mig från en trygg, fast tjänst mitt i krisens Sverige och bryter upp från hembygd och invanda mönster och flyttar från en småstad i Dalarna till en ny stor främmande stad utan en aning om huruvida jag skulle få ett jobb eller inte. Rakt ut utan skyddsnät. Det här var dock en fullständig nödvändighet för mig för att komma vidare och våga vara Emma. Hitta mig själv i min rena sanna existens utan andras pådyvlade värderingar och invanda mönster.

Ni förstår säkert att det här var totalt GALET i många ögon och var definitivt ett ämne för frasen "jaja, nu har hon fått en ide igen men hon ångrar sig säkert snart och då får man säga vad var det jag sa" Det är dessa fraser och nedlåtande "tyckanden" som gör att många människor backar från sina drömmar och framtidsplaner. Vi vill liksom ha medhåll från allt och alla. Men hey, det kommer vi aldrig att få. För om vi lyckas vara alla andra till lags och införliva andras förväntningar så gör vi oss själva besvikna och vi får absolut inte medhåll av den egna själen. Tro mig. Min fråga blir då följdaktligen. Vems åsikt, värdering och drömmar är viktigast i DITT liv, andras eller dina ?

Som vanligt är det här ingen sanning i universell bemärkelse. Det är min sanning och en reflektion på livet sett från min synvinkel och kanske kan jag så ett frö i någon annan. Kanske inte. Ta bara till dig det du vill och lämna resten därhän.
Lev dina drömmar.

If you can dream it - you can do it

puss

11 kommentarer:

 1. Så viktiga ord, som vi alla bör tänka på och ta till våra hjärtan :)
  Om jag inte lever MITT liv, så förtynar jag - och dör sakta - bit för bit . . .
  Tackar dig o dina ord min ängel :)
  Puss tillbaka NU
  :D

  SvaraRadera
 2. Det visste jag inte att du har tagit ett sådant jättesprång rätt ut... Så modigt, även om du säger att det var en nödvändighet.
  Riktigt modigt och inspirerande att höra för oss andra, som inte är lika modiga....ännu :)

  /maja

  SvaraRadera
 3. Så du menar att om jag vill öva sång 3 timmar om dagen så ska jag göra oavsett vad mina körvänner tycker om det? Jag ska inte bry mig om att de tycker att jag är överambitiös, att jag övar mer än vad de gör. För jag gissar att de tycker att jag sänker dem med mitt övande eller de får dåligt samvete! Men jag gör det för att jag älskar det och inte kan låta bli att sjunga.

  SvaraRadera
 4. Så sant. Kunde inte sagt det bättre själv. Jag har oxå tagit det steget. Det känns som att man hoppar fallskärm och man vet inte hur och vart man landar.

  Ha en bra dag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Njut av att du tagit det steg som är rätt för dig. Människor med tankar om att "få se hur det här går nu då eller vad var det jag sa" kommer alltid att finnas. Vi kallar det många gånger avundsjuka men jag tror det innehåller mycket gamla hinder genom påverkan. För att inte tala om rädslor för att göra Just det dom egentligen vill. Vad som är rätt eller fel kan bara var och en avgöra i sitt liv. Men man kan alltid glädjas med andra:) På tala om livskartor så tror jag att vi är alltför många som ingen ens har. Gemene man vet knappt vad det är. Då är det lätt att bara "hamna" i trygghetsfållan och följa mängden och drömmar blir just drömmar, ingen handling till att förverkliga sker. Jag tycker du har ett stort Mod, förmedlar energi och öppnar dit hjärta för kärlek. Kan det bli bättre?! Puss

  SvaraRadera
 6. Ja man skall verkligen försöka att se med själen istället för jantelagens ögon som i mångt och mycket styr våra liv.
  Jag har alltid försökt att uppfostra mina barn med mottot sikta mot stjärnorna och gör det DU känner för. För just detta tog mig 40 år att förstå själv och är ibland inte rikitgt där än.
  Hoppade också så där rakt ut för några år sedan (sa upp mig från tryggt jobb) och det var skrämmande men så härligt.
  Kramar:)

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Man ska inte bry sig så mycket om vad andra tycker och tänker. Det har jag gjort snart hela mitt vuxna liv pga dålig självkänsla. Jag sa upp mig från mitt jobb för 2 år sen pga jag blev sjuk där. Läskigt men det har gått bra.
  Jobbar på att inte ta åt mig av allt som folk anser. Det är deras verklighet och jag har min.
  Jag gillar din sida!
  Kram Carola

  SvaraRadera
 8. Det gäller att se framåt och ha en känsla av sammanhang så kan det bara bli bra.
  Lycka till i ditt nya liv.

  SvaraRadera
 9. Hej Emma! Jag säger bara "Go for it". Du skulle ångra dig om du inte provade och gå och tänka på hur det hade varit om du inte vågade prova.
  Jag håller just nu på att våga lita på att jag kan bli älskad igen. Har träffat en ny man, men vågar jag lita på honom. Vill jag och orkar jag inleda något nytt. Jag vill tro på kärleken men ibland tror jag att jag är för bränd. Bättre då att vara själv och inte bli sårad. Jag har svårt att tro efter ett tio år långt förhållande där du levt i en lögn och trott att allt var bra.
  Emma, Du har gett mig så mycket styrka genom det senaste två åren genom din blogg och när jag hade det som värst så tog du dig tid att maila mig..TACK Emma och jag önskar dig all lycka. Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 10. och det löser sig ju alltid.. det är det som är så fantastiskt!! Kramar från Liv

  SvaraRadera
 11. Tack alla goa fina ni för fantastiskt länga läsvärda och öppenhjärtiga kommentarer. Det är när man läser dessa som man kommer på varför det är så fantastiskt kul att blogga.
  Puss och kram
  <3

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...