tisdag 22 oktober 2013

Livsuppehållande åtgärder

Dagens nybakade scones med fikonmarmelad. Typiskt livsförhöjande åtgärder a la Emma

Har ni tänkt på att i samma stund som vi får gåvan "livet" i vår hand får vi också en möjlighet att antingen förgylla livet eller ej. Acceptera livets baksidor eller ej. Kämpa emot eller leva med.
Jag brukar definiera upp det i tre kategorier. Antingen ägnar vi oss åt :
* livsförsämrande åtgärder 
* livsuppehållande åtgärder 
* livsförhöjande åtgärder 

Oavsett vilka omständigheter vi utsätts för så har vi alltid valmöjligheten hur vi vill förhålla oss till det. Jag tycker att Viktor Frankl som var fånge i koncentrationsläger under andra världskriget förklarar det så bra:
"Everything can be taken from a man, but one thing: the last of human freedoms - to choose one´s attitude in any given set of circumstances, to choose one`s own way"
/Viktor E Frankl

Förmodligen behöver jag inte säga vad jag har valt att försöka fokusera på i mitt liv - nämligen livsförhöjande åtgärder. Efter bästa förmåga ska jag tillägga. Ibland går det bra, andra gånger går det ännu bättre och i vissa riktigt skarpa lägen får jag alltid ta mig ett snack med mig själv och känna så att jag är trogen mig själv och mina värderingar när det gäller att agera och reagera på livets uppförsbackar. Allting är så mycket lättare att anamma när man inte är mitt i något riktigt jobbigt. Jag ger mig själv utrymme att känna mig igenom sådant som "känns" som t ex förlust, sorg, ilska, besvikelse ensamhet. MEN vill jag tillägga jag stannar inte kvar i dessa känslor tills de börjar göra sig hemmastadda och bli en del av mig. Idag ger jag mig själv kärlek, tid och utrymme och då klingar det smärtsamma av allt som oftast. Åter igen acceptans utan ältande

Kökssoffan här hemma i Majorna där man kan inta ryggläge och lyssna
på radio i allsköns ro

Jag gillar mig där jag ÄR. Det är en del som gör att livet förgylls. Jag är 45 år och gillar´t. Lite tantvarning absolut men jag har livet och jag har mängder med kunskap och visdom, jag har en enormt mycket schysstare attityd till omständigheterna det innebär att bli äldre och att njuta av livet. Jag tycker t ex inte att "tant" är ett dåligt klingande ord. Tvärtom så vilar det lite stolthet i ordet för mig. Men det kan nog ha att göra med att jag alltid älskat tanter av alla dess slag. 

Tänk bara att jag har möjlighet att lyssna på fantastisk musik, gå i skogen, bada i havet, bada skumbad varenda dag i skenet av fladdrande stearinljus, jag kan baka scones och avnjuta med fikonmarmelad och ost, jag kan träna, dansa, sova, älska, kramas, äta gott, dricka gott, måla, läsa, betrakta soluppgångar, solnedgångar, meditera ja kära vänner listan kan göras lång. Och alla de här livsförhöjande åtgärderna som jag har äran och möjligheten att göra är fullständigt opåverkade om jag är 35, 45 eller 75 år. Livet är så jäkla mycket mer än yta och ungdom. 


Hon är inte helt perfekt eller snygg ängeln som hänger i köksfönstret. Men hon är sig själv, hon är glad och hon har förmågan att flyga i tillvaron. Vet ni - det har jag också

Kom ihåg att det finns inga rätt och fel - det finns bara olika sätt. 
På vilket sätt förvaltar du ditt liv?

Puss och kram

15 kommentarer:

 1. Försöker så att finna acceptansen i läget. Men landar så ofta i avundsjuka, bitterhet och sorg. Mest sorg över att inte kunna vara delaktig i aktiviteter med barnen. Att sitta som en betraktare till livet är inte lätt att hantera när man vill vara delaktig och leva ett liv. Inte bara vara vid liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära Maria. jag förstår varenda ord. Men om du inte bekväm med dina känslor tankar och ageranden idag. Hur vill du då tänka förhålla dig och agera istället för att må bättre?
   Vilka tankar har du idag? Är de sanningar? Vad gör de med dig?
   Vad skulle du vara utan dessa tankar? Vad skulle utvecklas i dig om du separerade dig själv från dina tankar och istället friställde dig i ett NU utan tankar känslor och förnimmelser?
   Hur kan du sedan gå vidare med en ny tanke som är en sanning för just DIG och som får dig att må bättre, minut för minut?
   Allt gott och lycka till dig
   E

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Vaddå - Tantvarning?
  Nä'du - ingen tant av dig inte :)
  Och - du är ju bara en livsförhöjande jordisk ängel hela du :)
  Bara fortsätt så - med goa doftande scones, levande ljus o härlig köksvrå :)
  Och - inte att förglömma din härliga fönsterängel, som bara - är . . . :)
  Även jag accepterar o mår väl i min ålder - dryga 10 år mer :)
  En livsförhöjande kram från mig i regniga Viken,
  :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi jo Helen jag är lite tant fast på ett bra sätt...för å andra sidan så växer jag ju aldrig upp eftersom det bor en Pippi Långstrump i mig
   Kramar och tusen tack för dina alltid så varma ord
   kram
   E

   Radera
 4. Inte är det väl tantigt att vara hemma i sin egen ålder, snarare töntigt att inte vara det ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha...nej då har det uppstått ett missförstånd. jag tycker inte att det är tantvarning på att vara hemma i sin egen ålder. (det vet väl DU kära Jossan) Det är lite tant att vara 45 och då menar jag på ett BRA sätt. Jag tycker att det är dags att plocka bort dålighetsstämpeln från tant som defintition...ja det är lite så jag menar
   Uttryckte mig nog lite knepigt kanske
   Nåväl kram på dig Sunshine
   E

   Radera
 5. Scones med fikonmarmelad, samt bra te på det. Då är dagen räddad, typ ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja men eller hur Jonas, vad mer behövs liksom ;)
   Kram
   E

   Radera
 6. jag försöker att hålla mig frisk för att finnas till hands för mina barn som jag är ensam om. annars - inga åtgärder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jeanette då är det så ditt liv ser ut just nu och eftersom inget är konstant eller står still så lägger jag betoningen på just nu
   kram
   E

   Radera
  2. Tack för ett bra svar. Jag tänker som så att det blir annorlunda.
   Barnen flyttar hemifrån och jag kan rulla tummarna om så behagas.

   Radera
 7. Tycker om din ängel i fönstret. Under min makes sjukdomstid och efter hans bortgång så började jag samla på änglar, hade tydligen ett behov av detta då. Jag fastnade alltid för änglar som inte var de typiska utan de skulle vara annorlunda, runda, smala, långa armar och ben, udda kläder, alltså precis som vi människor. Under denna tid kom det också in mänskliga änglar och då oftast från oväntat håll, har märkt att det är så det fungerar här i livet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin
   Ja jag tror att allt kommer till oss när vi som bäst behöver det
   Kanske var dessa änglar ett stöd för dig när livet gick i moll, uppförsbacke och motvind. Och jag tror som du att det är så det fungerar lite här i livet
   Allt gott och tack för att du delar
   Emma

   Radera
 8. Livsförhöjande/uppehållande/försämrande åtgärder är en jättebra beskrivning tycker jag.
  I perioder av djup kris får man nog fokusera på livsuppehållande åtgärder. Klara dagen liksom. Sedan när chocken släpper och det börjar ljusna så lägger man in mer livsförhöjande. Och då kan man också se över vilka livsförsämrande åtgärder man håller fast vid, så att man kan släppa dem. Har man bilden klart för sig så kan man se att OOOPS! där höll jag på att slinka in på en livsförsämrande åtgärd ;-)
  En viktig förbättrare för mig är att gå eller cykla till jobbet. Då blir resan ett äventyr istället för ett rutinmässigt sittande i bilen.
  Ann

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...