När påsken är att njuta är påsken i sitt rätta element om ni frågar mig. Att utan stress känna gemenskap, ledighet och lycka i stunden är att LEVA. Att vi dessutom haft den stora förmånen att solen värmt våra näsor och berikat våra dagar har inte gjort saken sämre. Så underbart vackert att avnjuta lediga dagar här på "bästkusten" med nära och kära omkring sig. Inga måsten eller klockor som stör rytmen. I ärlighetens namn hade jag inte ens koll på att klockan skulle ställas fram idag. Nåväl nu är den framställd och jag har insett att vi har sommartiden i vår dagliga puls.
Flera sköna långpromenader och soliga picknickar runt havet, underbar påskmiddag, prinspussar och förtäring av alldeles på tok för mycket godis ja, det är sådant jag sysslat med de senaste dygnen. Livsnjuteri på hög nivå med andra ord. Jag är bra på livsnjuteri över lag faktiskt. Thank you God för det. Varför ska man annars leva om man ändå inte passar på att njuta av det under tiden kan jag tycka.
Det tar mig osökt in på ämnet lycka. Ett ganska kontroversiellt ämne som det ofta skrivits om spaltmeter efter spaltmeter i media och böcker (så även i min bok "Du behöver inte vara perfekt för att vara alldeles underbar"). Det är ju något jag jobbar med i min yrkesroll som coach, föreläsare och personlig utvecklare. Det intresserar mig något alldeles enormt och kanske just därför jag inte kan hålla mig borta från ämnet. Att säga vad LYCKA innebär generellt är ganska svårt förstås för det är självklart i grunden individbaserat. Det finns dock vissa fundamentala grundstenar som håller oss borta från den vardagliga känslan av lycka. För visst kan vi väl alla enas om att lycka är en känsla och ett sinnestillstånd som vi själva delvis (nästan uteslutande) kan påverka själva. Nåväl den första och vanligaste orsaken till att vi inte känner lycka är att det står en annan sak i vägen som gör att vi inte når vår egen känsla av lycka i nuet. Det är oro. Ett fenomen som vi alla känner till mer eller mindre. De vanligaste orsakerna till oro är:
* Sjukdom
* Rädsla att misslyckas
* Att inte ha kontroll
* Världen är farlig
* Ekonomi
* Rädsla att bli ensam
När ett orosämne dyker upp i våra tankar sätter ofta våra författaregenskaper igång med stora mått. Vi blir nämligen enormt skickliga på att "skriva ihop" berättelser om ämnet som skulle kunna hända. Vi skapar alltså berättelser om det vi befarar och förfasar oss över men som det egentligen inte ligger en enda sanning i. Det är rena antaganden som får husera fritt i våra tankemönster och ta en enorm plats av vår mentala vardag. Vi tror att....vi räds att....tänk om det skulle hända...men om det värsta händer så.... osv osv. Sen låter vi tanken bygga katastrofscenarior om framtiden som det inte ligger någon som helst grundläggande bevis eller sanning i. Tämligen onödigt ödslande av stundens närvaro och energi. Eller hur? Ogrundade orostankar idag som berör imorgon kommer inte att göra morgondagen bättre - bara dagen idag sämre.
Dessutom händer de mesta av det vi oroas oss över aldrig. Titta bara på ditt eget liv i backspegeln. Kommer du ihåg hur många gånger du oroat dig över små och stora saker som sedan visade sig få ett alldeles fantastiskt resultat. Oron var alltså helt onödig och ogrundad. Vi är ju här idag och även om vi blivit lite tilltufsade på vägen hit av livets små och stor käftsmällar så klarar vi det mesta eftersom vi faktiskt lever och andas och upplever den här söndagen i april. Att trilla ner i diket ibland betyder oftast inte slutet utan bara att vi ruskar av oss och går vidare med nya lärdomar i ryggsäcken.
Byron Katie tar i sin bok "Älska livet som det är" upp frågeställningar som är otroligt användbara i det här sammanhanget. Prova det på dina egna orosmoln som grumlar din vardag.
1. Är det sant?
2. Kan du vara fullkomligt säker på att det är sant?
3. Hur känns det när du tänker den tanken?
4. Hur skulle det kännas om den här oönskade tanken uteblev?
Om du sedan efter att har svarat på dessa frågor gör en total twist i tanken och börjar aktivt att åtminstone leka med den motsatta tanken. You have absolutely nothing to loose. Exempelvis istället för "det värsta som kan hända" tänker på "det bästa som kan hända" Det finns oftast ingen som vare sig kan bevisa att faktiskt det bästa eller sämsta KAN hända. Så varför inte börja bolla med den tanken som faktiskt ger mer sinnesro och glädje i själen än oro och ångest inför framtiden. Lever man sedan som jag efter Lagen om Attraktion så behöver jag ju inte nämna vilken tanke som är mest luckrativ även ur det hänseendet.
Låt inte dina tankar lura dig. Du äger dem. De äger inte dig
Puss, kram och god fortsättning på påskhelgen