onsdag 10 oktober 2012

Förmågan att inte tappa riktningen och veta meningen med just MITT liv


Man brukar säga att det som skiljer de  framgångsrika från de mindre framgångsrika är förmågan att inte ge upp. En utvecklad förmåga att se problem som utmaningar som är till för att övervinnas och ta lärdom av på vägen, inte som ett problem som blockerar framfarten totalt. En del har den eminenta förmågan att först specificera och destinera sina mål, sen ställa in den inre GPS:en, vrida upp volymen på den mentala fokuseringen och sen låta tron på drömmarna aktivera motivationsbränslet. Jag säger EMINENTA för håll med om att det är en eminent förmåga att besitta. För om man har den här förmågan är ju drömmar mer en plan man arbetar emot än en diffus vision som bara ligger vid horisonten och aldrig tas på allvar. Ni kan ju kanske själva ana vilka det är som oftast lever sina drömmar, är framgångsrika och som känner ansvar att själva kunna skapa livet så som de själva vill ha det. När jag säger framgångsrika behöver det inte betyda att man är högt uppsatt chef, har mängder med ekonomiska resurser eller makt. Nej jag syftar på framgångsrika med benämningen att de gör det de själva vill och mår bra av. DET är framgång oavsett vad det rör sig om. Det kan självklart handla om pengar om det är det som gör en lycklig. Vi är alla olika där. Vi måste hitta våra egna drömmar, våra egna drivkrafter och framför allt vår egen mening med det här livet.


Ta bara t ex Dr Victor Frankl som överlevde koncentrationsläger under andra världskriget. Han sa:
"Om du inte finner din mening i livet kommer du förr eller senare låta andra identifiera den åt dig. Livet måste nämligen ha en mening" 
Han skrev också boken "LIVET MÅSTE HA EN MENING". I den beskriver han människans starka drivkraft och strävan efter att finna sin mening. Frankl sa också: 

“Lev som om du levde för andra gången och som att du 
första gången handlade som du håller på att göra nu.”

Det tycker jag är ett intressant tankesätt som sätter lite perspektiv åt möjligheten att tänka om och tänka nytt. Kanske är det just att ge sina drömmar det värde och den uppmärksamhet de faktiskt är värda. Kanske är det att finna meningen med just DITT liv.

Hur tänker du runt livets mening och drömmar? Är det så att vissa drömmar faktiskt bara ska vara drömmar som glimmar som diamanter i vardagen eller är det bara för att vi inte vågar ta tag i dem och göra vad som krävs för att uppfylla dem som vi resonerar så?

Hur tänker du där? Dela gärna med dig

Love och omtanke till dig denna ljuvliga höstonsdag

12 kommentarer:

 1. Kanske är det så att en del drömmar ska förbli just drömmar. De skänker glitter åt vardagen än fast man vet att de inte kommer att förverkligas. Likväl kan ju just det vara jobbigt också, att veta att de inget annat blir än drömmar. Jag har många drömmar och försöker i första hand rikta in mig på de som jag kan förverkliga. Det är upp till mig att få det att hända. Men ibland är det svårt. Jag måste då tänka om och kanske omvärdera. Samtidigt som jag har drömmar och förhoppningar är jag ändå realist, i måttliga mängder. Annars blir det tråkigt :)

  Jag läste din bok igår. Gör det lite då och då :)

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja jag förstår hur du tänker och jag kan hålla med...fast ändå inte. Im a dreamer men jag är också en doer. jag gör det där jag drömmer och vill. Ibland införlivas dom inte riktigt som man tänkt sig men ibland kanske på ett ännu bättre sätt. Jag har hoppat rakt ut och trott på mig själv och mina drömmar så många gånger så jag vet att om det är RÄTT så ordnar det sig. Men jag förstår tanken om att vissa kanske ska stanna vid drömstadiet. Hmm...intressant tanke :)
   tack för att du delar med dig
   Kram och berätta gärna vad du tycker om boken sen
   kramar till dig
   E

   Radera
 2. man behöver ha sin hyra betald. så tyvärr handlar det mesta om pengar i alla fall. det går inte att kasta sig ut i drömmarnas värld som ensamstående mamma på a-kassa.
  men jag skriver på min bok. det är väl det enda jag får göra som arbetslös. man får inte ens ha en hobby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag förstår vad du säger Jeanette och självklart måste smöret på bordet betalas. Men som jag sagt innan det gäller att fokusera på målet och göra saker som tar en närmare målet. D>et kan ju vara små små steg bara de leder åt rätt håll. Sen gäller det, tror jag, att inte fastna i avsaknaden av det vi vill ha istället för befinna sig i förhoppning, förväntan. Att ge sig fan på att det ska gå. jag är absolut itne född med någon silversked i mun och har stundom kämpat på rätt hårt. jag har ibland också kämpat åt fel håll utan att veta om det men jag har lärt mig så mycket på vägen fram.
   ge allt - utom UPP...thats a good thought :):)
   Vem bestämmer att du itne får ha en hobby. Det är ditt liv vi pratar om och det äger DU. Låt ingen annan inbilla dig nåt annat
   kramar

   Radera
 3. Jag säger som Håkan "fortsätt". Jag ger mig aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp det ligger mycket driv i det :):)
   kramar

   Radera
 4. Drömmar ser jag som något som håller oss uppe....vissa förverkligas...vissa förblir drömmar.
  I olika stadier i vårt liv ger vi oss möjligheten att förverkliga, ibland på eget bevåg och mod, ibland pga att vi har fullt stöd och support till att införliva det som gör drömmen till verklighet.
  Så det som vi kallar trygghet...olika för många.....kan vara ett av de hinder som är störst. Vi vågar då oftast inte ta steget fullt ut. Hur stort steget är, vet vi bara själva. Men många gånger tror jag vi tror att det måste vara så enormt stort för att s k räknas. Vem säger det? Vad avgör?
  För vissa är det att helt byta ut det mesta i sitt liv......
  För andra kan det räcka med att lära sig säga Nej....
  Det väsentliga bör få vara att personen ifråga vet att det är det rätta.
  Jag har förverkligat några av mina drömmar.....Många, har jag kvar
  Jag har låtit vissa saker hindra.....och påverkat
  Jag ser det och jag är den som kan göra något åt det
  Det jag vill är att det jag säger och vill förmedla skall stämma överens så jag känner mig sann och äkta

  Nej nu kom jag igång känner jag......drömmar är ett spännande ämne
  Puss love å kärleksglitter från Dalom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst är det fascinerande samtalsämnen som berör och drar igång tankarna :)
   Ja jag tror att det är som du nämner att tryggheten kan vara en faktor som förvillar och blockerar. Eller i alla fall för mig. Jag kom på vid en skogspromenad en dag att tryggheten faktiskt inte går att äta utan bara bromsa. När jag insåg att tryggheten var min största fiende började det hända grejer. jag kunde liksom inte gasa och bromsa samtidigt
   Jag tror också att det är viktigt att man är sann i sig själv och trogen sina egna värderingar. Viktigt också att ha koll på vilka värderingar som verkligen ÄR sina egna och inte pådyvlade av andra.
   Summa summarum drömmar är spännande och drivkraft i livet
   love och tack för att du delar med dig söstra mi

   Radera
 5. Träffade en gammal väninna till mig idag, som utan min vetskap fått reda på att hon hade demens trots att hon bara är femtio år! Vi har suttit och fikat och pratat hela eftermiddagen. Hon var överlycklig över att hon idag fått en ledsagare och kan gå på konstutsällningar osv lite överallt utan att ligga sin man till last. På hemvägen därifrån funderade jag just över detta, med hur olika drömmar kan se ut beroende på var i livet man är. Också hur viktig balansen är mellan där man står idag och vad som är ens dröm.
  Det var lite tankar från mig!
  Kram Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. otroligt tack för att du delar med dig och ger perspektiv till det här. Ja det är verkligen viktigt att känna hur stor distansen är mellan var man står och var drömmarna befinner sig. Men också att det är OK att ha drömmar oavsett hur stora dom är. Vi är ju alla olika och har olika preferenser beroende på var vi befinner oss i livet. Din väninna t ex har ju helt andra drömmar idag med tanke på hennes situation och kan känna tacksamhet och glädje över en sak som många av oss andra tar för givet. Jag har dock blivit ganska duktig på att värdesätta saker som ter sig vardagliga och självklara. Att t ex kunna gå och stå i naturen, att kunna måla, sjunga, känna dofter av rosor, dansa till ljuvlig musik, njuta av mina älskade ungar osv osv osv..... Tacksamhet går hand i hand med drömmar ochg det är ju viktigt att stanna upp och känna tacksamhet när vi uppnått något vi drömt om
   tack och kram

   Radera
 6. Klokt sagt av Frankl, det där om att leva andra gången.
  Jag tror att framgångsrika människor PLANERAR och agerar, medan de med mindre framgång DRÖMMER och hoppas att livet ska ta dem till drömmen.
  Dröm-Ann ;-)

  SvaraRadera
 7. Precis det där med att framgång inte nödvändigtvis behöver innebära ekonomisk rikedom brukar jag prata om. Känns ganska coolt att vila i den tanken. Man får liksom andra perspektiv på tillvaron då.

  Ha en fin fredagkväll!

  Kram Lena

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...