onsdag 29 augusti 2012

Visar ditt själsliga skyltfönster samma sak som det du har att erbjuda världen och dig själv

Idag har jag funderat lite över det här med bilden vi målar upp av oss själva och av våra familjer och vårt mående. Ibland får jag en känsla av att BILDEN av den vi är är viktigare än att främja och bibehålla värdet av oss själva och den vi är. Hoppas jag kan förklara hur jag tänker här.
Jag är t ex en stor fan av Bodil Malmsten och hennes författarskap. Trots att hon är en riktig kritisk liten neggo-madam så har hon ändå något som tilltalar vissa delar av mig. Nåväl hon skrev i en av sina böcker:
"Jag vill ju skriva om och förmedla glädje. Jag vill ju inte springa omkring och vara glad"


Det fick mig att tänka lite på om det är många som gör just så. Se bara på alla må-bra-bilder med vackra deviser som florerar omkring på Facebook. Jag älskar dom och jag är en av alla dom som faktiskt också använder mig av dessa. Så inget ont om det. Men det jag funderat över är om det budskap vi skickar ut är i synkronicitet med den vi är. Jag läste också om någon på Facebook som är OTROLIGT populär och omtyckt av många just för att hon proklamerar positivism, bry dig om alla, var tacksam osv men som tydligen privat ska vara en riktig surbubbla som inte alls lever i enlighet med det hon visar utåt. Självklart är vi MÄNNISKOR med ups and downs och alla kan ha dåliga dagar och det är vår rätt som människor. Men är vi så skickliga i vårt krävande samhälle att konstruera en bild av att allt är perfekt, att familjelyckan är total och att ekonomin blomstrar trots att allt är lånade fjädrar och det knappt går runt varje månad när räkningarna ska betalas. 

Är vi så rädda att få ett mindre människovärde om vi skulle erkänna att allt inte är 100% toppen toppen. Är vi rädda att inte vara omtyckta om vi skulle erkänna att  idag är det riktigt botten och jag räcker ut en hand om hjälp? Hur ska vi kunna vara MEDmänniskor och hjälpa varandra om vi inte ibland vågar erkänna att life sucks sometimes. Vi finns ju här tillsammans av en orsak eller hur.


Det här har också föranlett att jag själv funderat på om jag också konstruerar en bild av en nästan omänsklig Happy happy-Emma som alltid är käck, glad, tacksam och aldrig är sne´på något. Men jag hoppas och tror att alla förstår att det inte handlar om att jag alltid är glad utan om att jag alltid hittar sätt att förhålla mig till saker och ting på ett konstruktivt sätt. Men gud ska veta att jag ibland ringer mina vänner och frågar "vem ska trösta knyttet då"  när jag känner att jag finns till för allt och alla men glömmer mig själv och mina egna problem och förtretligheter i vardagen. Jag kan då också ha glömt att sträcka ut handen och be om kärlek och omtanke från mina nära och kära trots att jag varit i behov av detta.

Jag är människa med allt vad det innebär och livet drabbar både mig och dig med jämna mellanrum. Det är alltid ok att må dåligt en stund i livet och vi finns till för att förMERA varandra - inte förMINSKA varandra.

Vi behöver inte skapa och konstruera en bild och ett själsligt skyltfönster som är bättre än "innehållet" för att vara älskade. Det räcker med att vara DU och för mig räcker det med att vara JAG för vi är sköna original allihop och duger alltid exakt som vi är. Det är värt att fira så låt den onsdagen vara en onsdag där vi vi firar att vi är TOPPENSKÖNA exakt som vi är och där vi lägger acceptans och respekt som en skön sjal runt våra axlar i sensommarsolen

Tjoho och love

27 kommentarer:

 1. Jag tycker så mycket om dina härliga bilder. Den med damen i fåtöljen kunde varit jag igår :) Då unnade jag mig en slappedag. Unnar mig det ganska ofta och det tycker jag är skönt och de dagarna får mig att landa och må bra.

  Kram Gunilla Karlsson (från Facebook)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla. Ja det är viktigt att bara duga som man är...vi är ju både unika och fantastiska ändå
   kramar

   Radera
 2. Som jag har sagt förut, så älskar jag dina målningar. Dom är så självtalande att det inte behövs mer ord.Man blir glad av att titta på dom :-) Kram!

  SvaraRadera
 3. Mycket bra!

  Det är nog mycket vanligt, framför allt så tror jag också att det finns dom som lägger ner så fruktansvärt mycket energi på att vara en positiv människa utåt att de glömmer av att känna efter om de faktiskt är lyckliga och glada människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så Jossan. Man vårdar bilden om sig själv mer än sig själv...hm...synd kan tyckas...kram

   Radera
 4. Tack fina DU för denna bild o dessa ord som gick in i min själ. Jag älskar att sitta härute på landet med katten o vara ensam när mannen åkt hem o jag kan vara en tjuren Ferdinand o bara titta ut över vattnet o lukta på mina blommor. Sitta vid datorn o ta IN energi o läsa en god bok i fåtöljen o göra nytt kaffe o bara NJUUUUTA. Det finns dagar självklart när det inte känns bra o saknaden kommer som en stoooor våg och sköljer över mig men då blir det en promenad o meditation o lite prat med dom däruppe. En stor kram till dig för du gör oss glada här på fb o TACK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ljuv musik i mina öron...Ha det gott och kram

   Radera
 5. Så kloka tankar du förmedlar i dag på din fina blogg! Jag håller med dig, helst på FB är det många som vill ge en bild att perfekt liv. Vi är alla människor och huvudsaken är tycker jag, att man har ett stort hjärta! Kram från Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja visst är det så. Ett stort hjärta kommer vi långt på. Ett stort modigt och sannt hjärta
   kram

   Radera
 6. Fin Blogg! Jag läser det du skriver här ovan och det ligger mycket i det du säger.
  Jag tror att om jag har huvudvärk en dag, så blir ingen gladare av att jag skriver det i min status på Facebook! Inte ens jag själv, eftersom det jag fokuserar på växer.
  Om jag skriver det jag är tacksam över, allt från kaffet på morgonen till att tåget går i tid, så kommer det mer positiva tankar till mig, vilket leder till positiva känslor, vilket leder till ett Lyckligare Liv.
  En dag då jag mår dåligt skriver jag ingenting på Facebook, annat än möjligen det jag ärligt är tacksam för den dagen, för hur det än är hittar jag alltid något!
  Vilka fina målade bilder du gör!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack och vad roligt att du hittat hit och gillar det du läser och tar del av. Alltid roligt med nya bekantskaper
   Vi hörs igen och ha det bäst fram tills dess
   kramar

   Radera
 7. kloka ord om ytan som speglas....Bamse kram

  SvaraRadera
 8. Goaste Emma, det är ju därför man gillar dig och dina skapelser så mycket. Dem och du sätter ord på tankar och känslor. Tror vi är många som inser att även galet inspirerande glada Emma har sina dagar!! Vad skönt att vara i gott sällskap!! Väntar nu besök av en supergo väninna vilket förgyller min redan så "braiga" onsdag. stora kramen//Anki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack från hjärtat Anki. Du gör mig alltid glad i hjärtat

   And by the way så skulle jag vilja komma i kontakt med dig. Kan du maila mig på emma@livskrafteremma.com

   Ha det gott och kram

   Radera
 9. evabythesa... du skrev det jag ville :) Tack!

  Emma... :)) ibland är det ruskigt så dina inlägg passar in i mitt liv. I går diskuterade vi "positiva surbulor"... människor som över en natt ändrar sig totalt. Dom finns, själv försöker jag att inte lägga så stor vikt vid det... dom hittar så småningom nåt annat att lägga fokus på.

  FB ja... som vuxen tror jag att man förstår att, precis, som i reklamen får man zappa bort det som det är för mycket av... alla människor vet väl att man inte är lycklig och tillfreds alla dagar ... men som någon skrev..positivt föder positivt.

  Från det ena till det andra så längtar jag efter att få träffa dig snart... vi kommer att få en toppendag, garanterat.

  Kram Maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du kan känna igen dig i mitt tanketrassel. Ja kanske strålar vi samman nån gång framöver. SPännande och kul
   Ha det gott
   kram

   Radera
 10. Det har du mycket poäng i det du skrivit om! Visst är det så att många putsar ytan. Sorgligt och egentligen så löjligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det lite synd att en del vårdar bilden av sig själv mer än de vårdar sig själva
   kramar till dig

   Radera
 11. Ja, precis...och en del gör tvärtom, bara klagar och gnäller utåt för att andra ska tycka synd om dom....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har rätt. Jag tror att anledningen till att jag itne tar upp dessa är att jag lärt mig urskilja när det bara är ett rutinartat klagande och är det är ett riktigt önskande om hjälp och har därför också lärt mig "stänga av" detta. Intressant
   kram

   Radera
 12. ja jag håller med dig om att det skapas en yta på bland annat fb, som kanske inte riktigt stämmer överens med verkligheten. Det är tråkigt att folk inte känner sig viktigare i sina egna liv så de prioriterar sitt sanna jag och låter det finnas dåliga dagar. Men det kan vara som någon tidigare skrev här att då låter man bli att skriva något för det bidrar inte med något positivt. Men jag kan också reagera på att det finns en negativ känsla över att det sprids positiva budskap på fb. Jag är ju en av dem som sprider bilder med texter som jag hoppas ska bidra till reflektion av olika slag. Att man reagerar negativt på dessa bilder har jag funderar mycket på. Varför? Vad är man rädd för? Kan man få för mycket positivt omkring sig. Det känns ibland att folk är rädda för att känna efter hur livet är egentligen. ... kram på dig fina du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jo jag har också känt av den här motvilja till positiva "tavlor" på FB men det är ofta de som inte är där än så att säga. De sitter ofta kvar i ett mentalt mörker som gör att all denna positivism bara bländar dem och de har ingen möjlighet att njuta av vårt sätt att belysa vår omvärld. Ja jag tror att du förstår hur jag menar och tänker. Däremot att alltid klistra på ett leende och säga att allt är bra för att inte bilden av en själv som perfektion ska rasa är lite snedvridet och synd kan jag tycka.
   kram kram

   Radera
 13. Hej finaste du.
  vida berättade att du ger ut en bok. Grattis finaste du.
  Får man köpa ett signerat exempel direkt från dig.
  kram

  SvaraRadera
 14. Oj, vad jag känner igen mig i det där.. mitt liv och jag är inte perfekt, jag har mina dagar när jag inte vet vart jag ska ta vägen.. men jag ÄLSKAR livet och det tänker jag fortsätta stå för.

  Kramar från Liv

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...