lördag 16 juli 2011

Fånge 466/64 - En ödmjuk hjälte

Jag är en sådan person som gärna har förebilder. Jag inspireras av härliga, goda, intelligenta, smarta, fria, ödmjuka och handlingskraftiga människor. Jag har många förebilder, men det finns en som är outstanding för mig och har alltid varit och det är Nelson Mandela. Jag vet att jag skrivit on honom förut men jag vill dela med mig lite igen. 

Nelson fyller 93 år nu den 18 juli och i samband med detta kommer det ut ytterligare en bok om och av den svarte frihetskämpen. Den heter "Nelson Mandela, Samtal med mig själv" och står överst på min lista över nästa bokinköp. Ett urdrag ur boken som:
 I ett brev till sin fru, Winnie Mandela, som också blev tillfångatagen och inspärrad  skriver han "kanske du upptäcker att cellen är ett idealiskt ställe om man vill lära känna sig själv och på ett nyktert och systematiskt sätt utforska processerna i sitt psyke och känsloliv". I andra brev som också publiceras i boken skriver han till döttrarna och diskuterar moraliska frågor, motiven till kampen och ber dem försöka förstår och själva kämpa. "Mänsklighetens kollektiva vision om social jämlikhet är den enda grunden för mänsklig lycka" 

Han avslutar boken 
Det som oroade mig i fängelset var den falska bilden som jag oavsiktligt förmedlade till omvärlden och som ledde mig till att jag betraktades som ett helgon. Jag har aldrig varit ett helgon, inte ens om man utgår från den jordnära definitionen av helgon enligt vilken dessa är syndare som aldrig slutar att anstränga sig.
Så, mina vänner talar en ödmjuk människa, om ni frågar mig.

Jag blir så galet fascinerad av människor som brinner för något. Som står upp för något man tror på så starkt att inget i världen kan rubba det. Det finns många citat av Nelson som är både kraftfulla och inspirerande
"Any man that tries to rob me of my dignity will lose" "Det vi fruktar mest är inte att vi är otillräckliga. Det är att vi är omåttligt kraftfulla. Det är vårt ljus inte vårt mörker som skrämmer mest. Att spela obetydlig förbättrar inte världen. Det finns ingeting upplyst med att förminska sig för att andra ska känna sig osäkra. När vi låter vårt eget ljus lysa ger vi omedvetet andra möjligheten att göra detsamma"Han är min hjälte och stora förebild alla kategorier inräknat. Han leder mig framåt i en anda av en höjd näve och en stark värdighet. Han leder fram ett folk med en tro på människan, det egna värdet och styrkan i att V Å G A. Kanske låter jag lite religiös när jag talar om Nelson Mandela och ja, fanns det en Nelson-dom som en motsvarighet till kristendom så vore jag religiös. I admit.Vilken är din hjälte och förebild ? Kanske är du din egen hjälte och det är nog vad vill alla ska försöka vara i grund och botten. "Be your own hero" står det på en av mina tavlor som sitter i hallen som en påminnelse att vara sin egen hjälte och ta hand om det egna värdet.  Stå upp för oss själva och det vi tror på och i förlängningen ur detta skapa både en personlig  och kollektiv styrka som gör att vi tillsammans kan skapa en bättre värld genom att kämpa för mänksliga rättigheter, demokrati och jäkligt mycket kärlek. 


Och vad passar bättre att avsluta detta inlägg med än


Peace love and understanding


6 kommentarer:

 1. Den mannen är helt fantastisk. Undrar hur många som skulle kunna gå igenom det han har gått igenom. Sen dessutom gå vidare och visa en sån styrka... Har du sett filmen "Inception"? Kramar...

  SvaraRadera
 2. Gisan
  Ja visst är han. Jag bara ÄLSKAR.
  en Inception har jag inte sett. Ett filmtips alltså ??

  Oroshjärta
  Love right back <3

  SvaraRadera
 3. Ja, jag håller bara mä jag :)
  HAN (och Moder Theresa) :)
  Tänk om det vore fler, då vore världen en bra mycke bättre plats - eller hur :)
  Flera Nelson's alltså :)
  Puss o love
  :D

  SvaraRadera
 4. varför anser du att allt han gjorde är så bra? jag tänkte skriva ett tal om honom så ville ha lite hjälp på traven :)

  SvaraRadera
 5. Oj ja som du säkert redan vet så var Nelson Mandela under Apartheid en framträdande företrädare för den fredliga kampen mot apartheid, men efterSharpevillemassakern blev han involverad i den beväpnade motståndsrörelsen. Under Mandelas 27-åriga fängelsevistelse, varav 18 år påRobben Island var han en viktig symbol för kampen mot apartheidregimen både inom och utanför Sydafrika.
  Jag tror att det handlar om en människa som brinner och kämpar för något så starkt att han betalar med sin egen frihet och dessutom inte låter sig "ätas" eller förstöras utan fortsätter sin kamp för medmänskliga rättigheter oavsett omvärldens motsättningar. Det handlar nog också om hans sätt att förhålla sig till världen, människorna och de sina. Jag anser att vår trasiga del av världen behöver människor som Nelson Mandela.
  Ska inte skriva en c-uppsats utan jag tror det är bättre att du läser på. Det finns nästintill obegränsat med material på i litteraturform och här på nätet.
  Lycka Till
  Emma

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...