torsdag 21 juli 2011

Att inte vare sig tolka eller värdera är att VARA

I vanliga fall när man tar itu med något är det helt naturligt att man förväntar sig att ens ansträngningar ska krönas med framgång. Man vill se resultatet eller i alla fall kunna känna sig nöjd med vad man uträttat. Det enda undantaget från den här regeln är meditation. Meditation är den enda överlagda, systematiska aktivitet som innerst inne inte går ut på att försöka förbättra sig själv eller komma någon vart utan helt enkelt bli på det klara med vad man redan är. Att lära sig att stänga av och endast existera i motsatsen till tanke. Kanske är det i just det här dess värde ligger. Kanske behöver vi alla uträtta saker här i livet bara för dess egen skull.
Nu är ju förvisso meditation egentligen inte en aktivitet utan snarare ett varande. När vi förstår att "det här är alltihop" kan vi släppa greppet om det förflutna och framtiden och väckas till medvetande om vad vi är just nu...NU..i detta ögonblick. Ingen värdering, ingen tolkning bara ett totalt varande. Ett hängivet överlämnande till nu och här så som det är.


 Det här är lite svårt att ta till sig i början när man ska meditera. Människor vill meditera för att slappna av, uppleva ett speciellt medvetandetilstånd eller kanske t o m bli en bättre människa, lindra smärta eller stress, bryta gamla vanor, bli fri eller vinna upplysning. Definitivt goda skäl att börja meditera för. Men det som händer om man börjar meditera med siktet inställt på ett visst förutbestämt resultat är att man har fokus på och söker efter tecken på framgång och om man inte får resultat tämligen omgående  börjar man ofta tvivla på den väg man valt och det förtar möjligheten att släppa taget och bara existera i ett varandeNär vi släpper taget om att något specifikt ska hända tar vi ett stort steg i riktning mot mötet med vårt unika här och nu

Så slapp alla värderingar och tolkningar på det som sker nu. Gå in i varje unikt ögonblick och andas dig hem till dig själv och till N U där inget vare sig ska eller borde. Det bara är och allt är exakt så som det ska vara här och nu.

3 kommentarer:

 1. Just så. Släpp taget & få mer kontroll ändå i slutändan. Brukar alltid trycka på det på mina klasser. L.O.V.E

  SvaraRadera
 2. Vilken bra förklaring och förtydligande kring meditation. Det finns så mycket olika tänkande kring meditationens effekter.

  SvaraRadera
 3. Vi i västvärlden har ju bara så svårt att släppa huvudet - att bara vara i kroppen - utan tankar, så då är det ju bara så att dom flesta fortsätter så även under en meditation - tror jag :)
  Min lärare jag hade under min utbildning inom shiatsun sa alltid: gör först en fysisk aktivitet och sätt dig därefter ner i meditation, utan krav o tankar - då funkar det bättre :)
  Tack för tänkvärda ord och förklaring :)
  En meditativ o icketänkande kraamis
  :D

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...