måndag 30 augusti 2010

The key to the box is outside the box....Många kommer till mig, som coach, och vill förändra något i sitt liv. Det kan handla om arbete, relationer, hälsa, träning, självkänsla ja i stort sett vad som helst. Vad som ofta är ett förekommande mönster i detta är att man redan försökt men man halkar liksom tillbaka till gamla invanda mönster. Någonstans där vi inbillar oss att tryggheten bor. I grunden är vi människor så rädda för förändring att vi hellre stannar i nåt dåligt än vågar oss utanför boxen och komfortzonen.

Jag har ibland använt mig av en formel för att blicka in och synliggöra processen. Den heter Gleichers formula for change och uppfanns av Richard Beckhard and David Gleicher :

D x V x F > R

Formeln säger alltså följande:

D = Dissatisfaction. Hur missnöjd är jag med hur saker och ting är just nu?
V = Vision of the future. Har jag en bild av hur jag skulle vilja ha det istället?
F = First steps. Har jag en plan på hur jag kan ta mig dit? Framför allt de första stegen dit.
R = Resistance. Hur stort är mitt totala motstånd mot förändringen?

Totalen av de tre första behöver här vara större än den sista, alltså det totala motståndet, för att det ska bli någon förändring, enligt formeln.

Prova gärna det här på er själva. Testa att blicka bakåt när du gjort en förändring om det faktiskt stämmer. Kanske kan det här hjälpa dig att förstå vad som ligger bakom en betydelsefull, framgångsrik eller nödvändig förändring. Det kanske också synliggör vad som behöver ändras för att ett motstånd ska vändas till något bättre, tex genom att manifestera, visualisera och förtydliga målet och vägen mot det slutliga måletLycka Till och passa på att njuta av just den här tisdagen i augusti just bara därför att det är så gott att njuta

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Alltid nyttig och bra läsning här hos dig.
  Nu kallar jobbet om en stund och jag får lov att kika lite närmare på din formel vid ett annat tillfälle.
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 2. Just nu är jag ganska nöjd med tillvaron, men vet hur svårt det är att få till en ändring om man är fast i något..

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset.. den där ska jag använda i jobbet.. tydlig och bra..

  Kramar

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...