söndag 15 augusti 2010

En liten söndagsfundering i all enkelhet

"Det bästa sättet att lära känna människors mörker är att lära känna sitt eget"
Det är ett uttryck jag funderat lite över idag. Det är stiftat av idehistorikern, psykologen och författaren C G Jung. Det ligger så mycket sanning i det citatet. Jag upplever att vi människor många gånger hellre lär känna andras mörker än vårt eget eftersom vi är rädda för vår egen smärta. Förståeligt förvisso. Vi är flyktingar från vårt eget inre själsdjup.

Vad vi glömmer, i vår jakt efter lycka, är dock att vi kan aldrig rymma ifrån oss själva och känna genuin lycka i nuet samtidigt. När vi flyr ifrån det vi känner flyr vi också från det sanna i existensen här och nu.

Så stanna upp ibland, lyssna inåt och behandla dig själv med den kärlek och omtänksamhet du behöver.

Nu är det dags att krama kudden och drömma vackra drömmar

Ha det underbart och kom ihåg att imorgon är en ny dag med nya sköna möjligheter

9 kommentarer:

 1. Bra med reflektioner och visst är det lättare att betrakta andras svaga sidor, utan att alls våga närma sig egna brister.
  Ha en bra dag!
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 2. Underbara ord. Härligt att hitta någon med samma positiva livsinställning som jag har. Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Å så intressant, läste just om vårt mörker i ett annat sammanhang och jag tror man måste våga titta på det, känna till det och ibland försonas med det. I mitt arbete med människor har jag ibland använt mitt mörker/mindre roliga erfarenheter/svaga sidor.. inte så att de jag talat med har vetat det men jag har upplevt att jag nått fram till dem på ett annat sätt. Vi fick aldrig läsa Jung (vi såg bara en dokumentär om honom) för att han var bortvald från kursplanen vilket jag tycker är synd... ska nog läsa mer och av honom. Tack för påminnelsen..

  Kramar

  SvaraRadera
 4. Håller verkligen med, även om det är svårt att ibland stanna upp. Borde verkligen göras oftare. :-) Tack för dina fina ord.

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Jag blir alltid lika glad att ni härliga bloggläsare läser, reflekterar och kommenterar. Det tackar jag för

  TIll Vida vill jag säga att jag har inte heller läst Jung i utbildningssammanhang. Jag har intresserat mig för honom på egen hand så att säga. Har också gjort Myers Briggs personlighetstest som är konstruerat av bl a Jung och det var nog efter det jag öppnade upp ögonen för honom och började forska lite. Finns en hel del matnyttigt att ta till sig

  Ha det gott allesammans och tack igen för att ni kommenterar här hos mig
  kram på er
  E

  SvaraRadera
 6. Klok reflektion. Det är bättre tända ett ljus än att fly mörkret. Fast ibland låtsas jag likväl som om det inte finns något mörker.

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...