söndag 29 augusti 2010

Lite vädring av hjärnan i största allmänhet

En skön söndag med ledig tid i almanackan. Har varit ute i regnet här i min lilla stad och andats sensommarluft. ÄLSKAR doften av natur en förmiddag i slutet av augusti. Kanske beror det på att jag faktiskt föddes just här, någonstans mellan sommarens sista skälvande minutrar och höstens första lugna andetag.

Tankarna som kom upp under dagens promenad och vädring av hjärnan var hur fantatiskt jag tycker det är med bra coaching. Ta bara det här med självbegränsningar som vi alla har en benägenhet att låta oss styras av och som sitter som stoppklossar i vår framtida utveckling. Men en självbegränsning är ju egentligen bara en uppfattning du har som bygger på tidigare erfarenheter och som begränsar dina nuvarande och framtida möjligheter. Så dumt!
Det här sker ofta på ett omedvetet plan dock och i mötet med en skicklig och professionell coach kan perspektiven breddas, hindren undanröjas och möjligheterna synliggöras på ett sätt som är nödvändigt för att hitta den rätta vägen in i framtiden.En bra coach är totalt fristående från uppfattningar som bygger på tidigare erfarenheter och möter en klient värderings och fördomsfritt och ställer frågor som utvecklar och tar klienten framåt mot de mål klienten själv önskar. Coachen hjälper sedan till att hålla fokus genom t ex utmaningar, övningar, peppning, återkoppling, symboler osv.

Det är ju ofta här vi brister när vi själva sätter upp mål och vill uppnå förändring. Vi kanske anar vart vi vill, lägger i växeln, börjar köra. Sen attackerar vardagen, gamla mönster, yttre distraktioner osv och vi tappar fokus, gaspedal och körriktning och vi glider per automatik in på den gamla invanda körbanan igen. Den körbana som vi ville ifrån och som tyvärr inte leder dit vi egentligen vill. Det är då en utmanande coach knackar på och påminner om körriktning och fokus. De är inte alltid den lättaste vägen som leder till drömmar och mål - men det är alltid den rätta. Livet behöver ju inte vara enkelt och perfekt för att vara alldeles underbart. Ellerhur?!

Grymt bra coaching bygger inte på nån quick fix eller förutbestämda svar och mallar. Det bygger på bl a närvaro, empati, motivation, feed back, aktivt lyssnande och kraftfulla frågor. Kvaliteten på en kraftfull och insiktsväckande fråga bedöms inte av dess komplexitet egentligen utan av komplexiteten i de tankar som de väcker hos klienten. (hoppas jag inte krånglar till det nu när jag vädrar hjärnan lite i största allmänhet)Detta ska i sin tur leda till utveckling, förändring och måluppfyllande.

Sen finns det självklart otroligt olika coachingmetoder och bemötanden. För mig handlar det också om ett kärleksfullt bemötande, ärlighet, en kemi som stämmer och ett ömsesidigt förtroende.

Kram på er...

2 kommentarer:

  1. Kunde inte sagt det bättre själv.. delar din syn till fullo.. åh just nu tycker jag att vi borde ses snart och jag kan ta dig på en höstig promenad och vi kan prata coaching, livet och lusten till allt vi har kärt... man får ju önska lite i alla fall även om du bor en bit bort.

    Kramar

    SvaraRadera
  2. Just i morse satt jag och läste igenom min gamla blogg och insåg att jag tappat visst fokus den senaste tiden och trillat in i gamla spår. Och därefter trillar jag på ditt inlägg vilket befäste allt än en gång. Fantastiskt.

    Det svåra är att hitta just en sådan coach som du beskriver. Den coachen som passar mig och mina behov, som kan lyfta mina tankar och få mig att växa till den som jag vill vara.

    SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...