måndag 24 maj 2010

Lär Dig signalerna i hur språket påverkar Dig


Betänk det här en gång - Du sätter Dig i en taxi i Göteborg och säger till taxichauffören att du inte ska till Viktoriagatan, inte till Kungsportsplatsen och inte heller till Magasingatan. Hur stora tror Du chanserna är att Du kommer dit du ska då? Det låter som ett rejält skämt, men faktum är att så här gör de allra flesta när de vill vara riktigt fokuserade och livsstrukturerade.


Förmodligen är du med på vad jag menar om jag säger de här fraserna - Jag får inte bli nervös nu.- Jag får inte missa träffa fel sorts kille igen.- Jag får inte missa bollen.- Jag får inte misslyckas ännu en gång. Vi brukar dessutom hjälpas åt i grupp i vardagen: -Kom igen, vi får inte tappa det här nu! Det här kallas för negativ fokusering. När du säger en mening med "inte" hoppar din hjärna över det lilla ordet "inte" och fokuserar faktiskt omedvetet på resten.

Prova själv. - Tänk inte på en citron. - Tänk inte på en citron. Går det bra ? Nu när du inte tänker på en citron... så vet du nu hur den inte ser ut. Eller? För att din hjärnan ska förstå meningen "jag får inte misslyckas", måste du skapa en mental föreställning om hur det är att misslyckas för att du ska veta vad du "inte" ska göra (om du är förälder gör det nog lite ont i magen nu va...om vi betänker alla gånger vi sagt Du får INTE gå över vägen....du får INTE leka med tändstickor osv osv)

Hur gör man då? Så hur ska du nu sluta tänka på en citron ? Ja helt enkelt göra dig uppmärksam på att du tänker på något som du INTE vill tänka på och sedan helt resolut byta ut mot det du VILL tänka på istället. I det här fallet en banan kanske :)Om du väljer att tänka på det du vill så är det omöjligt att samtidigt tänka på det du vill undvika att tänka på. Tänk på vad du vill prestera och tala om det för din hjärna, för den klarar bara att tänak en sak i taget. Vill du åka taxi till Magasingatan så är det ointressant att tala om vart du inte vill åka. Ellerhur ?

Meningen: "Jag får inte misslyckas" ska förvandlas till "JAG SKA LYCKAS" och jag kan lova att förusättningarna ändras radikalt. Prova fr o m idag vetja:)

Lycka Till och kram till alla fina Er

4 kommentarer:

 1. Så väl beskrivet och jag gillar att läsa och begrunda just det som lär oss fokuserar rätt.

  I mitt jobb med många olika människor, kommer jag dagligen i situationer som leder till eftertanke, vad som gick snett, orden, mottagarens attityd, negativt framställt osv

  Tack för ett bra inlägg - lärorikt!

  Ha en fin dag! /Bea

  SvaraRadera
 2. Så sant!
  Det där "jag vill inte" brukar vi dessutom gå igenom när vi ska ta reda på vad vi vill.
  "Vad vill du jobba med?"
  "Nja, jag vill inte jobba som städare. Inte diskare heller. Jag vill inte jobba på restaurang över huvud taget. Eller i hotellbranschen. Och inte inom vården." Osv. Vi är roliga, vi människor...
  Tack för roligt och klokt inlägg!
  Kram,
  Karin

  SvaraRadera
 3. Så sant så sant, söstra mi. Lyckas man se något annat än den gula citron efter en sån uppmaning har man nog inte varit närvarande överhuvudtaget.
  P o k

  SvaraRadera
 4. Det gör det och jag tränar på det där varje dag. Vilket härligt sammanträffande med din storstadsängel.. jag ser fram emot att vi ses snart.. det ska bli sååå kul!!

  Kramar från Liv

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...