måndag 3 mars 2014

Kreativiteten har vi alla och den är t o m livsnödvändig för att kunna skapa liv


Det fanns en period i mitt liv då jag trodde att jag kunde välja bort skapandet. Det gick "sådär" kan meddelas för det kändes som om jag höll på att urholkas eller tömmas på all livsenergi som fanns att uppbringa. Jag tappade kontakten med själva jaget och jag letade febrilt efter ersättningsstimulans runt omkring mig. Sedan den lärdomen inser jag att skapandet och uttryckssättet är inte ett val utan snarare ett sätt att leva mitt liv


Jag arbetar ju också med inspirations-föreläsningar och organisationsutveckling av olika slag. Jag är också lärare på en akademi där man utbildar professionella coacher. Jag ser allt det jag sysselsätter mig med som ett slags skapande. Skapande av liv och hjälp till självhjälp. Jag tror att alla människor är skapare av sina egna liv. Och ibland får jag förmånen att hjälpa till att få människor att hitta sin egen inre enorma kraft och kapacitet. Är inte det konst så vet jag inte vad. För mig är det mycket mera värdefull konst än Anna Odells kända konstverk/installation när hon simulerade en psykos på en bro i Stockholm. Är det konst eller mest KONSTigt kan man undra. Nåväl det är ju som vanligt upp till betraktaren


Alla de olika delarna jag arbetar med är i alla fall beroende av kreativitetens enorma källa. Vi besitter ju alla mängder av kreativa impulser inom oss som bara väntar på att få komma till uttryck och få oss att blomma ut till de unika varelser vi är. Vi behöver kreativiteten oavsett om vi arbetar som ledare, administratörer, projektledare, konstnärer, lärare eller arkitekter. Vi behöver tillgång till vår högra hjärnhalva och våga lita på de små subtila signaler som inuitionen sänder ut till oss när det gäller innovativa idéer och kreativa signaler.


Därför anordnar jag också kreativa workshops där man i grupp genom samtal, övningar och skapande får ha utflyttningsfest från vänstra hjärnhalvan och öppna upp för den högra att samarbeta mer med den vänstra byråkratiska logiska hjärnhalvan. Att med modigt hjärta möta sig själv och våga leka sig fram till glädje och kreativitet, helt utan prestation och resultat.

Igår fick jag ett mail från en deltagare som deltog i min senaste kreativa workshop. Jag har fått lov att använda hennes ord och dela med er andra. Ord som dessa är den bästa lönen.

"Jag vill börja med att tacka för en fantastisk lördag förra veckan. jag är fortfarande hög på livet och kan verkligen

inte minnas när jag kände en sådan energi och glädje sist!!! Det känns nytt, annorlunda och speciellt Och, som sagt, det håller i sig än. Idag kom jag på har jag tyst omkring mig, men idag satte på musik, kände lust och mig själv med att dansa "yvigt" och sjunga högt medan jag städade glädje när jag städadeVanligtvis har jag tyst omkring mig men idag satte jag på musik, kände lust och glädje när jag städade. Otroligt!!
Jag är så glad över min upplevelse under förra lördagen. Kan verkligen rekommendera andra att delta på en kreativ workshop med dig Emma. Mötet med de andra deltagarna var också värdefullt.  Ja, det var några ord från mig. Stor kram till dig! "
/ Anette Andersson deltagare Kreativ Workshop
6 kommentarer:

 1. Åhh vilken underbar positiv feedback du fick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var härligt att hon kände så och dessutom lät mig veta det.

   Radera
 2. Jag måste säga att du har en verkligen vacker blogg, Jag följer dig på Facebook och tycker du har underbar tavlor.

  Ang kreativitet så tror jag att vi i västvärlden långsamt stryper och kväver oss själva i och med vårat systematiska kontrollbehov. Idag är folk slavar under kontrollfunktioner och stämpelklockor.

  Jag tror att vi hade vunnit mycket på att montera ner kontrolfunktionerna och återinföra egenansvar. Det hade blivigt kaos inledningsvis men efter ett tag hade folk börjat ta ansvar och drivit det som legat närmast dem och det hade fått en inre drivkraft istället för en yttre. Detta i sin tur hade lett till större kreativitet på jobbet och folk hade kommit hem med energi och orkat vara kreativa när de känt frihet och ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack från hjärtat Magnus. Det värmer. Ja jag håller helt med dig. Vi har fastnat i en slags bakåtsnurr där vi ska ha kontroll över allt och vill styra människor genom byråkrati förbud och reglementen utan dess like. I förlängningen skapar det dock bara förminskning förvirring och utmattade människor som glömde av att LEVA. Tack för dina tankar. Kram

   Radera
 3. Hej hej! Länge sen jag kikade in här hos dig nu. Vilket bra "betyg" hon gav dig och din workshop!! Grattis!! Vad du kan Emma :)

  Ha det bra!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du är alltid så välkommen. Ja hennes ord värmde. Kram till dig

   Radera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...