söndag 4 november 2012

När en bok gå under huden och berör (Recension av boken "Bortvald)Jag fick för ett tag sedan förfrågan om jag ville läsa boken "Bortvald" av Helen Lindell och sedan dela med mig om min läsupplevelse. Jag var till en början lite tveksam eftersom det egentligen inte är den genren av böcker som jag brukar botanisera i men någonting sa mig att jag skulle läsa denna ändå. Idag är jag glad att jag gjorde det. Det här är en bok som är mer än bara en bok.

 Det här en mänsklig livsskildring ur ett självbiografiskt perspektiv. Den här starka boken klev rakt in under huden på mig och berörde i de trakter av själen där man inte alltid vill bli berörd men där vi så väl BEHÖVER bli berörda. Hur tänker jag då? Jo jag anser det här vara en angelägen bok som vi behöver öppna ögonen för. Den skildrar en flickas trasiga uppväxt och hur man överlever i en värld fylld av rädslor och människor som låter sig styras av dessa. Vi får följa huvudpersonen Marlene från det att hon är en liten flicka och fram till 2001 då hon är en ensamstående mamma med två barn. 

Mina tankar går till alla de barn och ungdomar, som likt Marlene, på något sätt behandlas ovärdigt och psykiskt nedtryckande av de som står dem närmast. Dessa tappra små människor som ändå kämpar sig fram genom livet likt vardagshjältar med en styrka och ett mod som ibland är större än livet. Den här fantastiskt nakna boken får mig att känna på djupet på ett sätt som inte alla böcker har förmågan till. 

Språket är rakt och enkelt utan att vara vare sig banalt eller naivt och jag se fram emot att sätta tänderna i del två av Helens Lindells självbiografiska historia.

6 kommentarer:

 1. Hej,

  har läst boken bland alla andra hundra. Som du skriver - den rör.

  Har själv ett trasigt bakrund - men idag ser jag det som ett styrka - ett styrka för att förstå livet lite djupare - ett styrka att förstå människor lite djupare.

  Min favorit bok är Coelhos Alkemisten. Har du läst det? Svarta och Vita stenen. Vi behöver redan för att hitta skatten där man började.

  Min bakrund har hjälpt mig att förstå hur viktigt är med trygghet. Det är en livstråd för mig för att ta hand om min familj och barnen. Det viktigaste jag har.

  Kram

  Vet ej hur jag hamnade hit - men är lycklig att gjorde det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nina och vad kul att du hittade hit

   Ja jag har läst Alkemisten och den är bra. kanske älskar jag dock Coelhos "Zahiren" ännu mer och jag ska nu sätta tänderna i den för andra gången

   Jag förstår att om man tar sig hel ur en trasig resa kan man hitta styrkor ur det hela och vandra modig genom livet

   Känn dig varmt välkommen tillbaka
   kramar
   Emma

   Radera
 2. Har tyvärr inte läst boken men skall nog göra det så småningom. Ha själv haft en trasig uppväxt och känner också nånstans att den boken kommer att beröra mig också.Idag är jag trygg men det har varit en lång och knagglig väg hit.
  Tack för din blogg Emma och ha en fin fortsättning på söndan :) Kram <3

  SvaraRadera
 3. Tack Snälla Emma <3 för att du läste och även recenserade Bortvald . Kram Helen

  SvaraRadera
 4. Tack för att du delade! Ska hålla utkik efter den.
  kramen

  SvaraRadera
 5. Jag vet inte hur många gånger jag gått igenom din blogg! IM LOVING IT!!

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...