torsdag 8 september 2011

Att vara "mindful" i nuet

Mindfulness har kommit att bli lite av en innegrej och jag är mäkta glad för det. För den stress som vi valt att utsätta oss för i vårt samhällsklimat av idag är inte sunt för vare sig kropp, själ eller sinne. Eftersom jag har ett holistiskt sätt att se på människan så hänger ju allt ihop. Jag är övertygad om att genom att att delta i det hysteriska race vi alla rusar omkring i i vår vardag för att prestera, duga, bevisa, överbevisa osv betalar vi ett högt pris. Vi betalar med vårt eget välmående och vår egen grundläggande närvaro i livet, själsliga identitet och kroppsliga hälsa. 

Att stänga av tanken


"Meditation är motsatsen till tanke"

En dörr som mindfulness öppnar är dörren till nuet. Livet sker bara här och nu, ögonblick för ögonblick. Den direkta upplevelsen av nuet överskuggas dock ofta av vår starka tendens att vara absorberade i våra tankar. Vår kropp är här, men vi kan vara långt borta i tankarna: vi tänker på framtiden eller på det som varit - vi planerar, fantiserar, oroar oss, minns, ältar och fastnar i upprepningar. Och hur fascinerande den intrikata tankevärlden än är kan den stressa och fängsla mer än frigöra oss, särskilt när vi låter den ta över alltför mycket. Med mindfulness väljer vi medvetet att om och om igen vara närvarande med det som händer här och nu, istället för att automatiskt bara följa det ena tankespåret efter det andra. Vi använder våra sinnen till att uppleva och vara i direktkontakt med omgivningen, våra känslor, kroppsliga förnimmelser och tankar. Det är genom att vara närvarande i nuet som livet kommer till liv för oss, och det är i nuet vi kan påverka vår upplevelse genom hur vi förhåller oss till det som pågår.

Ett utmärkt sätt att stänga av det yttre bruset och alla intryck, avtryck och påtryck är att meditera. Ordet meditation kommer från latinets meditare, som betyder att föras mot mitten, mot centrum. Det handlar alltså om att föra sig själv mot mitten av sig själv. Att befinna sig i sin egen kärna utan yttre distraktion. Det här är inte helt lätt och kräver, som allt annat, en viss träning. När man väl hittat sitt personliga sätt att meditera är det ett underbart sätt att unna sig egentid i tillvaron. Om man spenderar en halvtimme om dagen på mediation får man flera timmar ökad effektivitet och ett klarare sinne, lugnare själ och framför allt ett friare och mer sant förhållningssätt till sin omgivning och till sig själv. 

Så fundera lite på om du känner dig harmonisk, lugn, fri och full av kärlek. Om inte, börja med att försöka landa i dig själv, våga vara i stillheten, möt dig själv och bli vän med nuet. Livet är en enda långa rad av NU så vad kan vara viktigare för att få ett värdefullt liv.

Lycka till alla fina. Minns att ni är vackrare än ord kan beskriva och inget i världen kan få dig att känna dig mindervärdig om inte du själv tillåter det

kram och kärlek

2 kommentarer:

 1. Kändes som en meditation bara att läsa detta inlägg. Så tack och puss

  SvaraRadera
 2. Mmm, sååå vacker bild och vackra ord :)
  Mindfulnes o meditaton för hela slanten :)
  Kraft o änglaljus på dig NU
  :D

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...