måndag 19 september 2011

Att nedrusta trygghetssyndromet i en relation

Nu kommer jag eventuellt att röra om lite och kanske t o m få någon att sätta kvällskaffet i halsen av min åsikt om hur man kan behålla passion, lust, begär och glöd i ett förhållande. Så klart inte en universell sanning utan en vinkling och reflektion bland andra reflektioner. Men också av egen erfarenhet baserad åsikt ;-)

Vi förväntar oss ofta att vårt förhållande med vår älskade ska vara en slags frizon för livets faror, fällor och negativa distraktioner. Vi strävar alla och en var efter efter total säkerhet och trygghet. Men kärleken i sig är egentligen till sin natur instabil. Vi bygger alltså upp murar, skapar skydd, tätar luckor, kräver löften och bygger en förutsägbar tillvaro allt för att känna oss 100% säkra i vår tomtebolycke-inspirerade relation. Men de mekanismer som vi använder för att göra kärleken tryggare skapar i själva verket istället ännu större risker och hot mot själv kärleken. Vi tar vår tillflykt mot det som känns välbekant och travar på i gamla invanda spår. Lyckas förvisso ofta skapa en trygg och fridfull hemmiljö, men samtidigt bäddar vi omedvetet för själva ledan. Själva gnistan och drivet i relationen får sig en knäck av all kontroll. Sen står vi ofta där och känner oss förvånade över var all spänning, gnista, lust och kärleksglöd tog vägen

Den erotiska lusten drivs av det okända och behöver ständigt förnyas och inspireras för att hålla liv i lågan. Det ÄR fullkomligt möjligt att känna kärlek och förälskelse hela livet men det kräver lite engagemang och arbete av båda parter. Den buddhistiske psykonalytikern Mark Epstein sa "det är viljan att ge sig in i mysteriet som håller begäret vid liv. Inför vår partnerns individualitet kan vi välja att reagera med antingen rädsla eller nyfikenhet. Nyfikenheten i sig är ett av de bästa bränslen för att hålla sensualismen och magpirret i relationen.


Vi kan ju alltid försöka begränsa och reducera vår partner till något vi förstår oss på eller välja att bemöta med nya och fördomsfria ögon och bejaka dennes eviga mysterium. Vi är ju alla otroligt mångfacetterade personligheter med enorma mentala ryggsäckar som vi antingen bejakar eller förtränger. När vi lyckas sluta kontrollera varandra och bara håller oss totalt öppna bevarar vi också vår förmåga att vara nyfikna och upptäcka nya saker. Erotiken blommar, lever och frodas i det tvetydiga mellanrummet mellan fascination, eufori och ett slags osäkerhet av att befinna sig på obruten mark. Vi förblir intresserade av vår partner och nyfikenheten bär oss framåt.

Men att tänka nytt och göra sig kvitt illusionen om trygghet och acceptera att våra liv i grunden kan vara osäkra är ett svårt steg för många av oss men ett fenomenalt sätt för att skapa livslång spänning i ett förhållande. Det handlar i grunden om att släppa all kontroll, låta vår partner flyga fritt intill oss, bejaka alla våra märkliga och omärkliga sidor, aldrig sluta vara nyfikna, alltid ha obruten mark att beträda på olika sätt, prova nya saker, besöka nya platser, skapa hemligheter MED varandra mot världen, bilda enhet som hela tiden skiftar i olika färger.

Ge din relation den chans den är värd och ge kärlek, ta emot kärlek och tillåt er vara lite wild n´crazy mitt i vardagens annars inrutade mönster. Livet blir så galet mycket roligare då, Jag lovar ;-)

4 kommentarer:

 1. Mmmm, håller bara mä, jag också :)
  Släpp fågeln fri, så stannar den kvar och alla mår bäst :)

  SvaraRadera
 2. Fick en tanke när du skrev om nyfikenheten. Vi vill ofta att vår partner ska förstå oss, och vi försöker förstå vår partner. Men kanske man ska strunta i att försöka bli förstådd och att förstå, utan istället bara låta vara? Att det blir mer spännade då? Men då behöver man nog vara ganska trygg i sig själv. Trygg och glad som antijantetjejen här till höger :-)
  Kram från Ann

  SvaraRadera
 3. Det var underbart skrivet.. jag önskar att jag hamnar i den relationen en dag.. och illusorisk trygghet är inte mycket värt..

  Kramar

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...