måndag 20 september 2010

Hur tänker du egentligen ?

Att ändra tankemönster och bli av med negativa och förminskande tankar som drenerar oss på energi och äter vår självkänsla är inte gjort på en handvändning men fullt möjligt för alla. Tänkte delge er lite hur jag gör för att synliggöra mina tankemönster och inte fastna i negativa tankevirvlar som förminskar mig. Bara för att jag är personlig utvecklare, coach, inspiratör och motivator betyder det inte att jag automatiskt "tänker rätt" alltid. Det krävs att man håller självkänslan i trim på samma sätt som man håller kroppen i form med fysisk träning.

Det första jag gör när jag vaknar varje morgon är att dra ett vackert affirmationskort. Dagens kort innehöll som ni ser texten "Du följer ditt hjärta" Så det får bli dagens ledstjärna för mig.


En annan sak som jag gör nästan varje dag är skriva i min fina logg/affirmations/reflektions/tacksamhet/dagbok. När jag skrivit i den känner jag mig alltid lite mer tillfreds med mig själv och mina funderingar. I den här boken bor inga negativiteter utan mer sånt som jag är tacksam för, sånt som jag vill uppnå under dagen, känslor som vill fram ur mig, mål, drömmar och framför allt positiv feed back till mig själv som gör att jag växer. En bok att växa i kan man kanske kalla det. Vill jag skriva av mig skit, bearbeta sånt som vill ut, få ur mig "skadlig avfall" som jag brukar kalla det gör jag det i en annan bok (tar upp det i ett annat inlägg) för i den här boken bor sånt som stärker, inspirerar och motiverar mig framåt i en positiv riktning. Här bor solen:)
Sen tar jag mig nästan alltid tid för en morgonpromenad och en slags tankebehandling av mig själv. Jag brukar kalla det tankebehandling när jag promenerar och gör mig uppmärksam på mina tankar under tiden. Lite som att jag befinner mig mer inuti mig själv och lite mindre på ytan. Jag måste göra så när jag känner att yttre påverkan och distraktioner är för stora och jag behöver rensa för att få grepp om vart jag är på väg. Jag vill känna att jag har kontroll över min livsresa. Det är ju trots allt bara döda fiskar som flyter med strömmen ni vet ;)

När man utsätts för så mycket intryck, påtryck, avtryck, uttryck som vi gör hela tiden i vårt massmediala och högteknologiska samhälle så kan man behöva stänga ute allt för en liten stund och vänta in sina egna känslor, värderingar, tankar och funderingar för att kunna vara grundad i sig själv och urskilja vilka tankar som är ens egna och vilka som kanske egentligen är en omedveten pådyvling av någon annans tankar och värderingar. Håll med om att någon annans värderingar, förväntningar och känslor bor ju bättre i någon annan och tar dessutom värdefull plats inuti dig. Kontentan om vi aldrig rensar ut sånt som inte hör hemma i oss själva blir att vi till slut går omkring som en överfull och fragmenterad hårddisk och en sådan funkar ju rätt dåligt. Ellerhur ?!

12 kommentarer:

 1. Klokord.

  Rensar min hårddisk för fullt.

  Å mitt dagens från kreativ insikt blev:
  "Du är helt trygg"

  Har även den större varianten som jag egentligen gillar mer då den börjar med
  j a g.

  Å i dag står det:
  Jag lyssnar till min intuition.

  Det är just vad jag ska våga göra mer.
  Gå på mina känslor.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Tack!

  Liknar mitt levnadssätt också.

  Varma glada måndagshälsningar!

  SvaraRadera
 3. Kloka ord, och så vacker anteckningsbok. En sådan såg jag på en inredningsaffär... men köpte dumt nog inte.

  SvaraRadera
 4. Jättebra inlägg. Jag ska också skaffa mig en vacker dagbok för positiva, stärkande tankar.

  SvaraRadera
 5. Hm, önskar att jag var bättre på sådant. Blir så inspirerad av ditt inlägg.

  SvaraRadera
 6. Försöker använda liknande knep. Har ambitionen att börja dagen lite bättre bara. Kommer ibland upp i tid så att jag kan köra 10 -15 min meditation, men jag är ack så trött på morgonen :) Drömmer om en vovve så att jag "måste" komma ut på morgonprommenader :)

  Drar ofta "jag-väljer-att-vara"-kort från Kreativ Insikt på morgonen. Faktiskt effektfullt. Och roligt också!

  Avslutar ofta kvällen med "5 bra" (som jag faktiskt precis bloggade om :) Har inte kommit till läget att jag skriver ner det jag är tacksam över, men jag tänker i alla fall igenom det innan jag somnar. Brukar också ha det som "kvällsprat" med barnen på sängkanten innan de ska sova. Det är supermysigt att höra vad de är tacksamma över! :)

  Har nog sagt det förut, men jag säger det igen: Tack för en supermysig blogg! :)

  SvaraRadera
 7. Det kommer så mycket klokt ur dig och som syster blir jag bara mallig över att vara just din syster. Puss

  SvaraRadera
 8. Tack för dina tankar och att du ger exempel på verktyg att använda under dagen för att man inte ska halka tillbaka i negativa tankar.

  SvaraRadera
 9. Jag har verkligen ändrat hela mitt tankesätt om man jämför med när man var yngre och det gör hela skillnaden.. Kramar

  SvaraRadera
 10. Det är så underbart o kika in i din blogg o läsa allt klokt du skriver!
  Ha en härlig höst!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 11. Väldig fin blogg ger en energi!

  / Johan

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...