torsdag 24 juni 2010

Att få människor att hitta sin glöd


Att vara coach är att se människor utvecklas och uppväcka den innebeonde potential vi alla bär på för att förrenkla det radikalt. Det här är min fasta övetygelse och syn på denna härliga yrkesprofession. Som ni alla säkert vet så har coachyrket varit lite i blåsväder i media vid olika tillfällen. Jag känner starkt att vi som är professionella coacher har som uppgift att tvätta bort flumstämpeln och vara stolta för arbete vi gör.

Igår hade jag en s k störtskön gnistrande coach-aha-upplevelse. Det är när en klient ska sammafatta vårt samarbete på ett avslutningsmöte där vi reflekterar och går igenom och tittar i backspegeln vad vi åstadkommit sedan vårt första möte.

Klienten hade det riktigt tungt när vi först träffades och allt, både yrkesmässigt och privat, var nattsvart. Efter tre härliga månader har allt vänt och hon hade gjort enorma framsteg på flera plan pga vårt samarbete. Eller rättare sagt hon har gjort jobbet själv. Jag som coach, har bara hjälpt till att vidgat perspektiven, synliggjort möjligheterna, inspirerat, motiverat, gett positiv feedback och hejat på på olika sätt. Själva arbetet har klienten gjort själv. Hon sa sig ha en helt ny energi och tro på sig själv som lett till dessa radikala framsteg. Yes vi är i land och jag kan släppa taget om klienten och hon kan flyga på egna vingar, rakt in i en hoppfull och fantastisk framtid.

Underbart. This is pure coaching.

5 kommentarer:

 1. Kunde inte hålla med dig mer.. jag är också extremt noga med att mina deltagare ska kunna skillnaden mellan en rådgivning med coachande förhållningssätt och professionell coaching..

  midsommarkramar till JUST dig

  SvaraRadera
 2. Jag blir så glad av att människor hittar nya vägar, och så härligt att du just får vara en del i den vägen för många, och som sagt, de gör jobbet själva, och det är fantastiskt hur bra det blir! kramar och önskan om en fortsatt skön midsommar från mig!

  SvaraRadera
 3. Du gör säkert ett väldigt fint jobb tillsammans med de som behöver ditt stöd för att hitta nya tankebanor i sina liv, när allt trasslar till sig.
  Uppskatta ditt jobb, vad som än skrivs!
  Själv jobbar jag med människor som har minnesstörningar och det är tufft ibland, man slits mellan olika sinnes stämningar och mycket stressrelaterat då gäller det att hitta balansen i tillvaron med något som ger ny energi.

  Kram / Bea

  SvaraRadera
 4. Grattis!
  Det är en alldeles fantastisk känsla när en coachingprocess blir så där hellyckad.
  Så glad för både dig och din klient.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Med din positiva energi som du ger ifrån dig och dessutom coachutbildningen kan ju inte resultatet bli annat än bra =) Kramar...

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...