tisdag 23 mars 2010

Pain is the way we learn when we dont want to learn

...det är ett talesätt som är så klokt tycker jag. Alltså smärta som på ett eller annat sätt uppkommer pga ett inre motstånd. Vi är oftast inte medvetna om när det här motståndet träder i kraft inom oss. Det t ex är stressande och jobbigt att hela tiden motsätta sig verkligheten. Det är nämligen det vi gör när vi hela tiden tycker att saker och ting borde vara annorlunda än vad de i själva verket är. Vi gör ett motstånd mot nuet och säger nej till det som ÄR. I grunden säger vi att solen borde lysa när det regnar. Du vet säkert hur stor nytta det är?! Vad kan man göra åt regnet? Det enda som sker är att man blir frustrerad och missnöjd och drenerad på energi. Bättre är då att ta itu med situationen och köpa sig ett coolt paraply och ett par gladprickiga gummistövlar. Ellerhur?
Nu är det självklart lättare att förstå när det handlar om vädret, men hur ser det då ut när man tittar på andra områden i livet som t ex relationer eller våra kroppar. Vad händer med dig när något bryts ner och du tycker att det inte borde göra det? Vad sker egentligen? Jo, du motsätter dig det som ÄR och kämpar emot istället för att landa, andas, acceptera och ta itu med om det är nödvändigt.


Varför inte göra ett litet experiment. Försök föreställa dig hur det skulle kännas om du inte gör ett enda motstånd mot det som är, bara under några minuter. Låt oss tillåta allt att vara exakt som det är och släppa taget. Du kommer att uppttäcka att det kan vara nog så befriande. Om du t ex har huvudvärk kan du säga till dig själv "Jag kommer inte att göra motstånd mot att jag har huvudvärk och känner mig lite ur gängorna. Jag släpper taget om verkligheten och tar allt som det är. ALLT är som det är och jag följer livspulsen och det som sker i kroppen det sker där just nu och här av en anledning och jag är helt lugn i det. "

Vi släpper all intalan till oss själva om att en händelse betyder det ena eller det andra och att det kan vara något farligt, dåligt eller livshotande och sen upplever vi just det. För det är bara en upplevelse av en verklighet. En intalan, en tanke och en föreställning. Händelsen är bara en händelse och den har inget inneboende värde eller någon värdering i sig. Vi skapar alltså egna berättelser och tankar om vad människor, saker och ting betyder och är, sen får vi leva i våra egna konstruerade berättelser. Det är vår enda upplevelse

Så släpp taget och var i nuet. Prova i alla fall. Du har ju inget att förlora. Det kan vara svårt till en början men med lite träning får man nya perspektiv på tillvaron och nya "ögon" och mindre smärta att bemöta vardagen med.

13 kommentarer:

 1. Men allting kan man ju inte acceptera, att kämpa emot och bestämma sig för att det här är inte okej jag lägger mig inte platt ner, det har ju också sitt värde. Sedan kanske det inte leder till något, men det kan vara gott för självkänslan att man iallfall försökt. Eller, tänker jag fel?

  Fast gäller det vädret är det ju förspilld energi förstås ;)

  SvaraRadera
 2. Åsa
  Klart man inte ska ta skit och lägga sig platt t ex men jag menar nog mer hur man känner inom sig. Att man accepterar läget och sen AGERAR utifrån det. Är du med på hur jag menar ? Att inte tänka sönder saker och ting iställer för att landa och sen agera från de förutsättningar man har. Verkligheten är ju som den är oavsett hur vi väljer att tolka den. Inte värdera så mycket utan mer existera i nuet
  Emma

  SvaraRadera
 3. Har smygit runt här ett tag och sugit i mig dina kloka ord! Själv är jag expert på att försöka förändra verkligheten. Hjälper inte ett dugg! Bättre att välja sina "krig" och må bra stunderna dessemellan! :)

  SvaraRadera
 4. Klokt! Det ska jag tänka på :)
  söta gummistövlar :) , som nyckelpigor :) Jag beställde knappar med nyckelpigor på idag.. tänkte skynda på våren!

  SvaraRadera
 5. Du är så klok fina Emma! Tack så mycket för mailet du skickade förresten, ska gå igenom det nu. :) Ha det så bra, synd att vi inte ses över påsk. Men det blir fler gånger! KRAMISAR!

  SvaraRadera
 6. Kloka du, har just läst om det i en bok och tänkt mycket kring det..

  Kramar till dig

  Liv

  SvaraRadera
 7. kloka ord lite o tänka på ikväll

  SvaraRadera
 8. Hm, ja också som psykosyntesens anfader Roberto Assagioli uttryckte det"Smärtan är inte i vägen...den Är vägen". Klokt skrivet för övrigt vännen. Puss

  SvaraRadera
 9. Oj, vilket motstånd jag mötte på när jag förökte acceptera. Hela jag skrek inombords. Jag tror att grundrädslan är att om jag accepterar så kanske jag slutar försöka förändra situationen och då förblir jag så här trött alltid.
  Tex så är jag ständigt matt i kroppen och jag försöker förändra situationen genom att aktivera mig. Rädslan ligger i att acceptansen ska göra att jag sätter mig i soffan och är nöjd med det. Nöjd med att leva livet begränsad. Hängde du med i svängarna?

  SvaraRadera
 10. Maria
  Jag förstår hur du menar och jag känner att svaret till dig skulle behöva vara en kilometer långt men jag ska försöka att förkorta det lite...hehe. Intressant reflektion förresten och jag ser det inte som du. Om man ständigt jagar förändring och är ständigt matt och trött tror inte riktigt att ständig aktivering är lösningen. Det är självklart svårt att säga så här men att landa, acceptera och känna in nuet som det är leder oss in i oss själva och fram till känslan som VET hur vi ska ta nästa steg. Förstår du hur JAG menar ? :)Det är ju bara DU som vet hur DU ska leva och om vi stannar upp och "lyssnar" på intuitionen hittar vi lättare hem till harmonin i oss själva. Kroppsscanning, meditation, långa ensamma promenader djupgörande andning är några andra exempel som tar fokus fåra att göra och istället bara vara i nuet och stunden.
  Hoppas du är med på hur jag tänker
  Kram på dig
  Emma

  SvaraRadera
 11. Maria (söstra mi)
  Ja den där Assigioli sa allt en massa intressanta saker :)

  Vida
  Aha en intresant bok eller?

  Cattis
  tack fina. Hojta till när du gjort övningen och det är dags för frågorna:)
  kram på dig

  Märta
  Du har så rätt...Bättre att välja sina krig eller kanske mer aktioner

  Kram på Er
  Ewa
  Bra om jag kan inspirera till nya tankar

  SvaraRadera
 12. Japp, nu är jag med på vad du menar och då håller jag med dig.
  Att agera efter nuet och verkligheten är viktigt, absolut!

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...