torsdag 28 maj 2015

Filmen om ett otroligt märkligt livsöde



Så har jag då äntligen sett filmen jag velat se så länge
Den verklighetsbaserade filmatiseringen om den besynnerliga historien om konstnären Margareth Keane och hennes exmake och tillika bedragare Walter Keane.



Kvinnan och konstnärinnan Margaret Keane som under 60-talet gjorde enorm succé med de kitchiga målningarna föreställande barn med surrealistiskt stora ögon. Allt skulle kunnat vara frid fröjd så till vida om det inte vore så att hennes penningälskande make Walter bestämmer sig för att ta all ära av hennes egensinniga skapande och säga sig vara konstnären bakom verken. Allt tar enorma proportioner och paret lever ihop en lögn som är svår att stoppa.

Jag ska inte berätta mer om det är någon som ännu inte sett filmen. Jag vill dock berätta att det är en riktigt bra film som återger ett märkligt öde. Skådespelarinsatserna är bra och scenerierna är fantastiska.  Jag fascineras otroligt av själva innehållet och jag påminns åter igen om att ren konst är något som är högst personligt. Jag påminns också om att så fort syftet med konst är att tjäna pengar så ha vi tappat kontakten med själva uttrycket. Och då är det inte konst.



Självklart är det här med konst högst kontroversiellt och svårt att definiera. Konst för dig kanske är ren crap för mig. Och tvärtom. Men jag tror inte på konst som har pengen som avsikt. Det måste vara en kontenta av uttrycket och det man vill förmedla. Det är det som gör konsten så svår att leva på. Om man har konsten som enda inkomstkälla tvingas man rikta sitt skapande till en förväntad publik som kan tänkas köpa. Det skapar en konflikt hos många konstnärer. Om man har en annan inkomstkälla har man "råd" att skapa förutsättningslöst och fullständigt fritt från eventuella tankar om  vad som är säljbart och bara go bananas i inspirationen. Det finns självklart dom som hittat en balans i detta men jag tror att det är ett evigt dilemma hos många skapande människor.

Nåväl, ni som ännu inte sett "Big Eyes" av mästerregissören och filmmakaren Tim Burton kan jag varmt rekommendera att göra det nu.

10 kommentarer:

  1. Åh tack Emma! Den ska jag se!! :)

    kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gör det...jag tycker den är klart sevärd
      kram kram

      Radera
  2. Hej Emma, hoppas allt väl med dig. skulle behöva dig till ett litet projekt jag håller på med. Jag undrar om du skulle kunna rita/måla mig en söt knubbig ängel tanken är att jag vill ha en sådan som logga om det går bra för din del. Jag mejlar dig med mera info. kramar Evve

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Evve
      Ja visst kan du beställa en sådan av mig om du vill.
      Maila mig till emma@livskrafteremma.com
      kram kram
      Emma

      Radera
  3. Åh, den vill jag se. Brukar tycka om Tim Burton och att historien har en sanning bakom sig gör den ännu mer spännande. Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag älskar när den lutar sig emot en sann historia som i detta fallet dessutom är väldigt märkligt fascinerande
      kram kram
      E

      Radera
  4. Var fick du tag i filmen/hur såg du den? Finns ej på swefilmer/netflix.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo den finns på Swefilmer. Det var där jag såg den
      http://www.swefilmer.com/big-eyes-2014/big-eyes-2014-video_95dc5b433.html
      kram kram
      Emma

      Radera
  5. Tack för tipset! Verkar vara en film jag vill se :) Kram

    SvaraRadera
  6. Såg den för ett tag sedan. Den var faktiskt riktigt bra. Han var nog inte så frisk den mannen du.....

    Puss på dig <3

    SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...