lördag 15 november 2014

Vi kan inte äga det vi säger...Akrylmålning på duk
"There is no me without you"

Härom dagen kom det åter någon som ville berätta att "mina" ord skrivits och sagts utav någon annan utan hänvisning till mig.
Men SÅ BRA tänker jag då För kära vänner allt jag gör som inspiratör, konstnär, föreläsare och skrivande medmänniska gör jag av två orsaker. Dels för att på något sätt och i största möjliga mån förbättra världen i det lilla och skapa goda ringar på vattnen. Dels för att lära mig något om mig och se sambanden i mötet  mellan oss människor. 

Men orden jag säger eller skriver "äger " jag inte. Alla ord vi säger har någon annan sagt innan på ett eller annat sätt. Det kanske bara är en ny kombination eller innebörd. Därför är det väl bara bra och fantastiskt om andra kan förmedla orden vidare om. Jag håller inte fast i mina ord. Hur skulle jag kunna göra det. Vi äger dem tillsammans vi människor. Så om jag inspirerat dig blir jag bara glad om du lämnar dem vidare. Mitt namn måste inte stå med. Jag måste inte ha kredit för det. Det räcker med att veta att någon tyckte så pass mycket om det jag sa att det rann vidare i en annan flod mot goda ringar på vattnet...och allt fortsätter. 

Jag säger något som säkert hundra personer sagt innan- på sitt vis. Nu säger jag det - på mitt vis. Jag applicerar alltid en tanke om "pay it forward" bakom varje sak jag uttalar. Lite som att jag laddar orden likt en heliumballong och släpper taget fritt för vinden att bära dem vidare. Om jag inspirerat dig låt inte din inspiration stanna och stagnera. Häll den vidare och gör världen till en bättre plats. 
Men om det vi säger ska vara" k-märkt "eller stämplat med vårt namn så är det ju för att vi vill ha kredit för det. Alltså gör vi det vi gör för att få uppskattning och ses som framstående i en omgivnings ögon. En ren bekräftelsetörst alltså. Avsikten är inte att ge något utan att få något. En egenhändigt hemsnickrad egokick där det är viktigare att människor vet VEM som sagt det än VAD som sägs och hur gott det gör när det sprids vidare

 Om man försöker härma och plagiera mina målningar däremot så är det förvisso en annan sak. Måhända trist men det gör mig inte upprörd...bara förvånad och en aning smickrad för även då måste ju någon tyckt om det jag gör. Och kanske leder deras lek med mitt uttryck till att de slutligen kommer i kontakt med sitt eget. Då har ju även det haft sitt syfte och sin verkan

Det finns tillgångar här i världen så det räcker till alla. 
So pay it forward.


Love to you all

4 kommentarer:

 1. Alltså det här...Det skulle läsas av många.
  Jag tänker på den ständiga debatten i bloggvärlden med saker man anses vara sina egna. Nu är det kanske bagateller om man jämför med det skrivna ordet men ändå. Kanske är det jag som tänker bakvänt men om man använder internet till att sprida sina bilder, pyssel eller ord så bjuder man ju på inspiration, eller jag tror i alla fall att det är meningen. Att flera ska kunna hitta inspirationen till att pyssla som exempel.

  Sen ska man väl inte kopiera rakt av, som din konst. För då blir det inte den egna feelingen.
  Du har rätt i bekräftelsen, att man går miste om den och det kanske är det som stör. Nu svamlar jag runt som 17 men tycker att det är intressant.
  Tål att tänkas på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror precis som du...och om vi vill sprida för att vi vill dela med oss och glädja så är det väl fantastiskt om andra i sin tur kan inspireras och sprida vidare. För mig är det så iaf...
   Eller så vill man bara marknadsföra sig själv, sitt och jaget helt enkelt..
   Ja vi är ju alla olika...jag tror på tanken med "pay it forward".
   Kram Hannis
   E

   Radera
 2. Så klokt skrivet. Vi äger inte orden men vi äger vad vi tycker. Och det ska vi ha rätt att uttrycka på vårt eget vis. Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi äger inte orden men vi äger vad vi tycker.
   Så vackert och klokt uttryckt
   Sant
   Kram

   Radera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...