måndag 11 februari 2013

Aktivera inte kamp-och flykt-systemet om du inte behöverÄlskade kära vänner, nu är det sannerligen en hel del dagar sedan jag uppdaterade och tog hand om bloggen på ett omsorgsfullt sätt. Orsaken är tidsbrist, lustbortfall och inspirationstorka. Ni som känner mig vet vid det här laget att jag inte gör något som går emot mig själv och det jag vill och kan. Jag lever MED livet och inte emot. Dessa tankar försöker jag inkludera i allt numera. Ni anar inte vilka fantastiska resultat och livsmagiska stunder det kommer ur detta. 

Visst har jag fortfarande vissa områden då jag känner att "maskineriet gnisslar" en aning och jag har ett motstånd i kroppen som försöker säga mig något. Men jag arbetar mer och mer i enlighet med allt jag vill och känner. Jag googlar i första hand mitt eget mentala system när jag behöver svar på frågor som uppkommer i vardagen.

Många av oss gör precis tvärtom. Det har jag också gjort en gång i tiden. Gått emot mig själv och  kämpat på, hållit ut och bitit ihop så plomberna bokstavligen rykt. Vi gör motstånd mot allt som inte är rosenrött, vanliljdoftande, ekonomiskt hållbart, trygghets-säkert och fullkomligt i enlighet med samhällsmallen. 

Ta till exempel om kroppen börjar signalera att det är obalans någonstans och vi får t ex ont i huvudet eller magen. Vi spänner oss genast och kastar oss över symtomen eftersom vi är livrädda att ta i själva kärnan till problemet och slappna av och låta kroppen läka sig själv. Vi knaprar tabletter och börjar fundera på om vi är allvarligt sjuka och gör aktivt motstånd mot det som smärtar och därigenom också mot kroppen. Kontentan är att vi blir rädda och spända och vi hindrar då kroppen att utföra sitt naturliga arbete att hela sig själv.

 Kroppen strävar nämligen alltid efter att hela sig själv och automatiskt hitta sitt utgångsläge av naturlig hälsa och välmående. Den är utformad så. När vi spänner oss och blir rädda och tänker katastroftankar så utlöser vi "flykt och kamp-systemet" När detta system utlöses utsöndrar kroppen adrenalin och andra hormoner som är fullständigt kontraproduktiva och förhindrar djup avslappning, förtroende och kärlek som immunförsvaret behöver för att läkas.Samma sak sker när vi gör saker vi inte vill och en anspänning slår på i vårt mentala system som gör att vi utlöser flykt och kamp-systemet. Detta gör då att vi istället för att finna den inre lugn och ro som skapar kraft och kärlek att göra det vi vill, så kämpar vi på, håller ut och biter ihop. Kontraproduktivt igen.

Självklart måste vi ibland göra saker som vi inte vill och då behöver vi finna kraften att hitta motivationen att utföra det vi behöver göra. Det är därför ÄNNU viktigare att vi gör det som ligger i enlighet med oss själva däremellan när vi har möjlighet att välja. Det skapar kraft och påfyllnad i vår mentala bank.

Det handlar alltså om att leva MED livet och följa det flow som just ditt liv flyter fram genom. Inte kämpa emot något alls. Om vi inte gillar något är det så mycket bättre att acceptera än att göra motstånd för det kommer aldrig något gott av mentalt, kroppsligt eller själsligt motstånd.

Du har kommit hit en gång med en gåva i din hand. Gåvan att ta vara på livet, göra det du kan med de förutsättningar du har, för att skapa ett härligt liv som sedan kan ses som en förebild för nästa generation. Älska dig och låt andra göra samma sak

4 kommentarer:

 1. Alltid en sann inspiration att läsa dig. Jag har saknat dina ord. Du doftar alltid magi och saga.

  SvaraRadera
 2. Som jag känner igen det du talar om! Jag har så lätt för att aktivera det där systemet, att jag ibland hunnit halvvägs till månen innan jag kommit på det själv! Men jag blir mer och mer uppmärksam på mig sjlv och lär mig att se tecknen...ibland hjälper min älskade till han också.

  Det är fint att du är här igen och sätter ord på det som finns och som händer i oss människor! Det är också fint att du tar hänsyn till och respekterar dig själv.

  Varm kram,
  Frida

  SvaraRadera
 3. Kommer att tänka på ... att det inte bara är kroppen som gör motstånd, utan till slut också hjärnan. Den klarar inte av att tänka längre och "vägrar" att sjunka ner i det den ska fundera på. Vill liksom flyta ovanpå. Lite jobbigt om det är arbetet den inte vill vara med om längre :-).
  Ann

  SvaraRadera
 4. Jag behövde verkligen läsa detta inlägg idag, det pågår ett jobbigt själsligt inbördeskrig inom mig. Jag skall verkligen försöka acceptera istället för att göra motstånd!
  Nina

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...