onsdag 26 december 2012

Mental eller kommersiell jul - ja det är frågan..(som Hamlet skulle uttryckt det)När julefriden lagt sina varma vingar om oss och vi tillsammans kan njuta av att kunna umgås, äta gott, skratta och bara existera i ett slags mellanrum mellan vardagligheter och en julsaga skänkt från universum ja, då är livet allt bra gott att leva. Det är förvisso nästan alltid gott att leva men friden som uppstår intill julen skänker eftertänksamhet till många av oss. I alla fall till mig. Jag har haft en lugn, fin och härligt stämningsfull jul som inkluderat fina presenter (för många om du frågar mig med tanke på hur snedfördelat det är i världen) alldeles fantastiskt god mat, gemenskap med härliga människor och kramar och pussar från småprinsar. Allt i skenet av fladdrande stearinljus och julgransljusens harmoni. Vad mer kan man begära liksom?! För mig blir det dock viktigare och viktigare att fira den mentala julen och ta avstånd från den hysteriska kommersiella julen. Här står det ju var och en fritt att välja själv, även om vi lätt dras med och tror att vi inte kan välja så kan vi ju alla hitta en väg som passar ossJag kan inte låta bli att tänka på alla dessa som inte har det lika välartat och gott som gemene man har det här i Sverige dock. Det blir extra påtagligt i julens ohyggliga hysteri att det finns de som inte ens har tak över huvudet, mat för dagen eller kärlek som omfamnar. När man då på julaftons eftermiddag blickar ut över hav av julklappar fastnar glädjen lite grann i halsen. 

Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon och jag bestämde mig där och då att 2013 ska bli året då jag engagerar mig ännu mer på olika sätt för de som behöver. Vi kan ju skänka pengar, ge av vår tid, sprida kunskap och framför allt ge kärlek och omtanke i massor. Kanske ta sig tid att lyssna en liten stund på en ensam person på en parkbänk. Ge en tia till någon som ber om det och sluta tänka "skyll dig själv" till de som alkoholrusiga tigger pengar för du vet ju aldrig vad som gjort att de hamnat där och på vilka premisser de fått leva sitt liv. Hjälpa en gammal över vägen och ta 5 minuter av din vardag för att utbyta några ord med en ensam person. Det kan betyda att du gjort deras dag. Berätta för städerskan på jobbet att hon gör ett underbart jobb som du uppskattar enormt. Ge en slant till herrn framför dig i kön som inte kan betala makaron-paketet för att hans kort krånglar. Håll upp dörren, skänk leende uppskattningar helt utan orsak. Det betyder förändring, jag lovar. Ett annat tips är att göra små hjärtformade lappar med texter som "tack" "du är en stjärna" "världen behöver sådana som du" och bevara i väskan eller fickan som du sedan delar ut när någon gjort något vackert (litet som stort), omtänksamt, hedersamt eller bara därför att liksom. Att förändra världen till lite bättre behöver inte betyda att vi åker till Somalia och volontärarbetar eller skänker 500 000 till Unicef. Alla kan inte det men alla kan göra små saker i vardagen som skapar föränderliga ringar på vardagsvattnet.

Att låta kärlek fullkomligt strömma över de vi älskar och de som vi anser sig förtjänta av det betyder att det också kommer att spillas över en del till de som vi inte anser sig förtjänta av det. Då har vi faktiskt också gjort världen till en lite, lite bättre plats att leva i och det ansvaret bär vi alla. Eller hur?

Ja det var lite julevangelium a la Emma Karlsson och kanske håller du med, kanske inte, det står dig fritt att välja

Kram och massor av kärlek häller jag i alla fall över alla mina läsare denna mellandags-torsdags-morgon


13 kommentarer:

 1. Jag pratade alltid med de goa damerna på "städet" när jag jobbade i skolan. jag tog ofta med godis, kakor och pantade flaskor och köpte nåt till personalen. bjöd elevena på godis ibland.
  jag är mkt omtänksam "på jobbet". men det är liksom över nu. nu ägnar jag mig bara åt familjen.

  SvaraRadera
 2. Ja det tvekar jag inte en sekund på Jeanette...ja att du var en generös och omtänksam person alltså.

  Vi väljer ju alla var vi vill lägga vårt krut och vad vi tycker att vårt engagemang är värt. Som jag sa, det står oss fritt att välja. Det är väl gott att ha ett stort engagemang i familjen också. It´s called love
  kramar till dig Jeanette

  SvaraRadera
 3. Godmorgon Emma !! Jag håller med dig. Kan nog ge ett uppmuntrande ord till någon och hjälpa en gammal tant över gatan, men bode nog göra liknande saker oftare...skall också börja tänka på det.
  Önskar dig en fin dag :) Kram <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det gör så stor skillnad men det kostar oss så lite
   kramar till dig
   E

   Radera
 4. Vi firade i lugn och ro och bjöd endast in en äldre släkting som varken har man eller barn. Hon har redan ringt två gånger och tackat för att hon fick vara hos oss - ingen annan hade hört av sig. Det känns skönt att med en så enkel handling göra någon lycklig.
  Önskar dig sköna och avkopplande mellandagar!
  Kram Elle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så mycket värme vi kan skänka med att bara öppna upp och bjuda in
   kramar för det
   E

   Radera
 5. Vad fint du skriver om den mentala julen! Precis så känner jag, jag pausar från världen. Och lapparna kan göra underverk!
  http://queenofkammebornia.se/2012/november/du-ar-bra-2.html
  Stora varma kramar!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det gott att en så liten handling kan göra dagen för någon annan.
   Själv fick jag ett sådant hjärta av en dam som jag hjälpte upp på tåget med hennes packning. Det gjorde min dag
   kramar till dig
   E

   Radera
 6. För mig är det inte kanske. Jag håller med dig i vad du skrev. Tänkvärda ord. Tänk om alla bestämde sig för att ha dessa goda råd och andra liknande i sitt nyårslöfte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja vad sägs om att vi kan börja. Du och jag. Löftet nr 1 inför 2013 är en ännu mer hjälpande hand
   Kram för det
   E

   Radera
 7. Underbart, gillar verkligen iden med lapparna.. eller guldstjärnor kanske.. att dela ut när nån gjort nåt fint. Kramar från Liv

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Mycket tänkvärda ord och handlingar!
  Något som jag ska ta med mig in i 2013!
  Säga några uppskattande ord till en medmänniska tex. Tänk vilken skillnad om vi alla gör så!

  Det finns så många människor som inte har det som vi har som lever i överflöd.
  Uttrycket den mentala julen var mycket bra, det tar jag till mig.
  Nu i mellandagarna har jag och min sambo den mentala julen, lugnt och skönt inga krav alls.

  I år valde vi att fira julafton hos min syster och man som bor ca 20 mil härifrån.
  Hade sett framemot det. Dan innan julafton badade vi i deras nya bastu, det var mysigt.
  Sen var det inte så mysigt, min syster klagade och kontrollerad alla och allt. Inte så lätt att koppla av då och ha julefrid.
  Jättetrist faktiskt.
  Igår hade vi 3 av våra 4 vuxna barn här och det var mysigt.
  Jag tycker att julen handlar mycket om gemenskap och frid, sen är det ju inte alltid så lätt att få till det.
  Problemmet med min syster är inte nytt men nu var det värre.

  Jag önskar dig mellandagar i lugn och ro och frid och tack för dina kloka ord!
  Kram Carola

  SvaraRadera
 9. Tänkvärda och inspirerande ord som vanligt. Ska ta till mig det.

  Kram Lena

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...