söndag 20 november 2011

Glädje och lyckoambassadör

Att vara sin bästa version av sig själv i så många tillfällen som möjligt är något jag bestämt mig för någonstans på livsvägen. Dels för att få ut så mycket som möjligt av livet ur ett rent personligt och egoistiskt perspektiv men också för att göra vad jag kan för att göra den här världen till en bättre plats att leva på. Det här kan ju vara lite paradoxalt om man först hör det - Att tänka på mig är att tänka på andra. 

Jag träffade en rätt intressant man en gång som sa att dessa coacher som ploppar upp som svampar ur backen är inte demokratiskt och solidariskt tänkande människor eftersom vi bara arbetar utifrån ett småegoistiskt självperspektiv. Han tyckte att vi arbetade med att blåsa upp människors egon för att sedan stråla sig i glansen av bekräftelse från omvärlden. Han tyckte också att vi uppmanar våra klienter att utveckla sig SJÄLVA, glädja sig SJÄLVA och skapa det liv man SJÄLV vill ha. Visst vilar det ett uns av sanning i detta, men att vi skulle vara osolidariska och odemokratiska håller jag inte med om som den världsförbättrare i lightversion jag anser mig vara. För mig handlar det om något helt annat. Jag ser det som att ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon, och någonstans måste man börja och mest logiskt torde väl ändå vara hos sig själv.

När vi arbetar upp vår egen inre harmoni, personliga lycka och mentala styrka startar vi en "inflytelsekedja" och delar med oss till vår omgivning. Det här finns dokumenterat på forskningsnivå. Våra känslor skapas av våra tankar och våra känslor läcker och påverkar våra nära och kära, vare sig vi vill det eller inte. 

Som om det inte vore nog har man nu kommit fram till att det faktiskt sträcker sig ännu längre. Ditt stämningsläge och förhållningssätt kan få effekt och påverka den inre harmonibarometern hos tusentals människor.Nicholas A Christakis, professor vid Harvard Universiy, har tillsammans med sin kollega James H Fowler forskat i ämnet sociala nätverkets inverkan på vårt välmående och frågade sig : Är det verkligen möjligt att vi kan överföra tillstånd som lycka till andra människor? Det de kom fram till är att vi påverkas enligt det forskarna kallar för "trestegsregeln" som innebär att vi har en inverkan på människor i tre led. Först på våra vänner, sen i nästa steg på våra vänners vänner och sist på våra vänners vänners vänner i sista ledet. Vårt inflytande minskar förvisso gradvis i varje led och efter det tredje och sista ledet finns inte längre någon märkbar effekt. 

Ta också bara den här omedvetna påverkan vi utsätts för i vår vardagliga sfär som den ättikssura kassörskan på posten som bemöter dig med vrede, bitterhet och oentusiasm och genom detta smittar dig med en sämre sinnesstämning än du hade innan du beträdde postens tröskel. Eller den superglada busschauffören som ler med hela ansiktet, frågar hur det står till och skapar automatiskt en gladare sinnesstämning även i dig. Eller den varmt leende gentlemannen som tar sig tid att hålla upp dörren för dig en stressig dag i rusningstider och genast skapar ett varmt leende både på dina läppar och inuti hjärtetrakten. Kollegan som gör din dag genom att hon talar om för dig hur innerligt glad hon är att få arbeta ihop med just dig och hur vackra ögon du får i den där färgen du har på tröjan. Det här skapar små "tatueringar" i våra cellminnen som skapar ett bättre mentalt utrymme för glädje, lycka och medmänsklighet. I förlängningen skapar detta en länk mellan människor och tar oss ett steg närmre en bättre värld.

Med denna vetskap i minnet  kan man också göra sig uppmärksam när man "smittats" av någon annans dåliga morgonhumör, stressade förhållningssätt och "nersmutsade" energier och istället försöka behålla sin egen energi genom att leende låta det bara passera och vända trestegsregeln och starta positiva vibbar som stärker, glädjer, berikar och utvecklar och framför allt smittar dina vänner, dina vänners vänner och dina vänners vänners vänner.Så gå ut i din dag och ge av det goda i dig för det skapar mängder av goda tatueringar i fler än du någonsin anar. Och allt kommer ju självklart tillbaka till dig förr eller senare. 

What goes around comes around

Lycka Till

10 kommentarer:

 1. Så sanna ord!
  Kärlek föder kärlek...

  En vacker söndag till Dig fina Emma!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Tack, det där behövde jag just nu :)Hoppas man kan ge lite glädje till någon, trots det som händer omkring mig just nu. Men nu boostar jag för semester! Äntligen :) Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 3. Skriver under på allt det där! Håller också med mannen att det finns en viss sanning i det, men jag anser att vi alla har ett ansvar själva att vara demokratiska och i min värld är det så många som inte ens tänker tanken för de är insnurrade i sin dåliga självbild.. sen ler jag lite för de jag arbetar med är ju inte så delaktiga i samhället många gånger innan de kommer i kontakt med vårt projekt men sen kliver 80% ut och blir just det.. och en del har då använt coaching på sin väg. Däremot så skulle jag vilja ha en större kvalitetssäkring på coaching.. men det är jag det.

  Kram och tack för ett fint inlägg och att just du finns....

  Liv

  SvaraRadera
 4. jajamen, karma! de du ger får du tillbaka! en klok person sa åt mej en gång: -Om du vill ha kärlek, måste du själv ge kärlek! <3

  SvaraRadera
 5. Det är så sant det du skriver, Emma.
  Som lärare vet jag hur mycket jag kan påverka eleverna med mitt sätt att vara, och hur mycket jag får tillbaka av dessa underbara ungdomarna. Livskvalitet. Kram Cecilia

  SvaraRadera
 6. Så sant det du skriver och ALLT du skriver ger såå mycket energi! Kram

  SvaraRadera
 7. Underbart skrivet Emma
  Så mycket klokhet.
  varmaste kramen till dig

  SvaraRadera
 8. Jag brukar kalla det för "konstruktiv egoism". Det är underbart att gå ut och dela med sig av sina inre härligheter.

  Tack för ett väldigt bra inlägg!

  Ha en skön advent!

  Kram!

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...