måndag 11 september 2017

"Sök fel och du skall finna" heter det ju. Men prova sök rätt istället...och se vad som händer

När man är på en arbetsplats tvingas man ingå i sammanhang med andra. Det är en självklarhet när det är fler än en på en arbetsplats. Det är dock inte en självklarhet att man fungerar och går ihop med alla. Det kan finnas en stor diskrepans mellan olika olika personligheter på en arbetsplats. Detta kan i sin tur vara berikande, utvecklande och lärorikt. Om det finns förståelse för olikheterna och om det finns en ledare som har förmågan att tillvarata tillgångar och personlighetsdrag i varje enskild person. OM man har ett arbetssätt som stödjer att man får utvecklas både personligen och kollektivt i gruppen. 

Det här är inte alltid lätt när det är vissa som är oblyga, verbala och tar en stor plats i det gemensamma mentala utrymmet. Och om det dessutom finns några som backar och tar en mindre plats och kanske t o m förminskar sig själva till förmån för de som går längst fram och låter mest och tar den stora platsen på den gemensamma arenan, ja då blinkar en varningslampa. 

Det finns också alltid några som s a s letar fel hos andra konstant. De använder alltså sin energi och sin arbetsglädje till att hitta tillkortakommanden och felhanteringar både i hur andra hanterar arbetsuppgifter och i andras personlighetsdrag. Kanske för att på så sätt sätta dit någon annan för att hamna i en bättre dager själv. Detta är självklart otroligt kontraproduktivt eftersom vi har ett gemensamt kollektivt "jag" på en arbetsplats som tillsammans ska skapa resultat. Och vi är aldrig starkare än vår svagaste länk. Man slår alltså indirekt på sig själv.

Det finns ju ett talesätt som säger "sök fel och du skall finna" Klart som korvspad att de hittar fel. De har ju radarn inställd på det. Men tänk om de istället skulle välja att leta "rätt" hos medarbetare så skulle de också finna det. Och inse att de själva vinner på om alla känner sig rätt, gör rätt och får motivation och inspiration att göra ett bra jobb. Det finns ingen som blir peppad av att konstant får höra att man gör fel, är fel och säger fel. 

Det som är mest förödande i den här kråksången är när ledaren/chefen blundar för detta. När de tillåter att det får husera informella ledare i organisationen som trycker ner andra. Kanske för att de inte har ballar nog att ta tag i problemet eftersom dessa felletare är starka individer som vet hur man ska säga för att vända deras ageranden till något gott istället för att erkänna att det är ren människoförminskning. 

Vad är en bra organisation då? Ja det är min fulla övertygelse att det är en organisation som har en ödmjuk men stark ledare som har en relation med medarbetarna. Inte bara en position. En ledare som vet att vi är ett gäng som gör detta tillsammans och varje länk i kedjan är viktig. Denna ledare behöver också vara delaktig i arbetet på så sätt att den vet att det är rätt person på rätt plats som gäller. Han/hon är tydlig i vart vi står, vart vi ska och vad som befinner sig däremellan. Denna ledare är också tydlig med vad han förväntar sig av varje medarbetare så att denne har en chans att känna om man är rätt person på rätt plats. Om förväntan helt enkelt ligger i paritet med den egna kapaciteten. 

Och sist men inte minst den MÅSTE vara orädd för att arbeta med det mänskliga kapitalet. Den måste alltså våga ta i konflikter och skapa arenor där varje medarbetare får sin röst hörd. Om vi inte känner att vi är delaktiga och ingår i det gemensamma "jaget" kommer vi heller aldrig att helhjärtat trivas på en arbetsplats. 

En miljon trivs inte på sina jobb i Sverige idag. En hiskeligt hög siffra. Det är något vi måste göra annorlunda om vi vill få andra resultat. Och det måste ske NU. För just nu kostar alla sjukskrivningar och all vantrivsel en enorm massa pengar och mänskligt kapital. Och den som mår bra på sitt jobb gör ett betydligt bättre jobb än den som vantrivs. Det behövs ingen rocket science för att förstå det

Hur har du det på ditt jobb?

8 kommentarer:

 1. Först å främst ,Va glad jag blev när jag såg ett nytt inlägg från dig det va ju länge sen ,har saknat dina inlägg . Å va himla bra skrivet om arbetsplatser ,det där känner man ju igen ,finns på allt för många arbetsplatser ,Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina
   Tack vad roligt att du uppskattar det jag skriver om. Det värmer.
   Ja tyvärr så är det här ett vanligt förekommande problem på många ställen
   Kram på Dig //Emma

   Radera
 2. Bra skrivet. Vi har en ganska ny, fantastisk chef på mitt team, som alla gillar. Vi hoppas verkligen att han får vara kvar...men risken finns att han klättrar uppåt, för dom har också upptäkt att han har alla bra ledaregenskaper....felletarna är trista och han tar dom verkligen på rätt sätt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annica
   Åh då hoppas jag verkligen att ni får honom kvar. Bra ledare är guld värda och kan skapa fantastiska resultat på flera olika nivåer inom en organisation. Håller tummarna
   Kram

   Radera
 3. Rörigt och lite konfliktfyllt och komplext.. får se om vi finner lösning. För jag trivs ju bättre när man letar rätt, tar tillvara på resurser och styrkor och löser saker tillsammans när det behövs. Ger det ett tag men jag sitter ju inte fast på nåt vis <3.
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lärorikt när man hamnar i situationer där man behöver känna efter om det är möjligt att stanna och förbättra gemensamt eller om det är "fel" plats för en.Jag känner så igen det där. Men precis som du säger - vi sitter ju inte fast på något sätt.Kram till dig du fina <3

   Radera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...