måndag 22 juni 2015

Resan genom en målning går genom konstnären


Resan genom en målning går genom konstnären
Tänk om alla som tittar på ett konstverk egentligen kan förstå hur mycket av själva konstnären som är investerat i målningen.  Färgerna, duken, ramen osv är så otroligt sekundärt. Det primära och viktiga är skapandet, förmedlandet, budskapet, processen. Det är min fulla övertygelse att konstens viktigaste uppgift är att ta vid där det sagda och skrivna ordet är för snävt för att nå fram människor emellan


Därför kan en målning egentligen aldrig bli "fel" Allt som sker tillhör processen och är en del av hela budskapet. Ibland får vi för oss att det gått åt h-vete för att vi liksom inte får till det. Men jag tror inte att det blir fel för då var det meningen att vi skulle "kötta ner" oss lite innan vi nådde fram till det s k slutresultatet.


Den här buddha målningen är definitivt ett exempel på detta. Den började som en filosoferande man med blomsterkrans på huvudet och filosofisk blick och slutade som en färgstark buddha. Jag hade samma känsla och tanke med vad jag ville förmedla. Vad som skulle ut så att säga. Men jag behövde gå den här långa vägen för att hitta till slutmålet. Nu när jag tittar tillbaka så ser jag hela mönstret och varför den antog den vändning och process som den gjordeJag hade ju kunna göra det mycket enklare för mig och ge upp när jag inte kände mig nöjd och börjat om på en ny duk. Men det gick inte. Allt sitter samman och den här målningen bär med sig de båda gestalterna i sitt budskap. Men det vet aldrig den som bara ser min buddhamålning och tror att konst och skapande är bara det som ögat registrerar. Däremot äger jag ju aldrig betraktarens upplevelse och tolkning. En målning uppstår ju en gång till i betraktarens ögon. 


Det finns säkert dom som tänker att det första motivet var vackrare eller något sådant men det handlar inte om det. Nej det handlar om att ge sig hän, skapa och förmedla det som vill komma ut. Att det är estetiskt tilltalande eller snyggt är sekundärt och högst individuellt


Här tycker jag att ett citat av Eckhart Tolle är passande och beskrivande:

"Livet ger oss de upplevelser som är till störst hjälp för vår utveckling. Hur kan du då veta att det är just den här erfarenheten du behöver? Jo, för att den är vad du upplever just nu i det här ögonblicket."
Ha en fin tisdag
2 kommentarer:

 1. Pirjo Brandestam22 juni 2015 kl. 22:12

  Skönheten ligger i betraktarens ögon. Dina verk ligger bra till i mina. Har inte sett en enda målning som jag inte skulle vilja äga.
  Men i mina ögon finns det "ful" konst också. Gillar inte abstrakt konst där man får gissa sig till vad konstnären vill förmedla.
  Sluta aldrig att måla eller skriva Emma! Det är en gåva du har fått och den skall man bevara ömt :)
  En bra tisdag till dig också <3

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar resa att få se det genom konstnärens ögon och blick.. och tanke. Att det som skapas aldrig är fel eftersom det är en del av det som skapar.. du fångar så mycket genom att skapa på ditt vis och genom att vara du, tänk att precis som vi själva bär olika ansikten kan en tavla bära energi från olika motiv som finns inom den. Vackert.. och ja, jag vet att jag uttrycker mig lite rörigt nu.. men sån är jag i tanken och livet.
  Kramar

  SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...