lördag 21 mars 2015

Att stärka det mänskliga kapitaletJag arbetar ju som många av er redan vet som coach och personlig utvecklare både på individ och gruppnivå. Jag brinner för att följa människor från där dom är till dit dom vill. 

Det är så fantastiskt roligt att möta ett gäng människor och samtala om alla dessa viktigt-på-riktigt-saker som gör livet lättare och mer intressant att leva. Att se hur gnistor tänds i människors ögon när de märker att allt det där dom sökt efter så länge redan finns inom dom. Och det är en ynnest att få närvara när en grupp hittar sina vackraste länkar som bygger broar och skapar dynamik. Livet är sannerligen inte så lätt så att vi nödvändigtvis måste göra det svårare. Jag tror att det handlar om att ta synliggöra varandras förmågor och lära oss acceptera allas våra tillkortakommanden. Att ärligt och helhjärtat ta hand om varandra och vårda det mänskliga kapitalet på alla arbetsplatser och gruppsammansättningar.

Den här veckan startade jag och min kollega Janne upp en ny grupp som vi ska arbeta med över en längre tid för att etablera bra arbetssätt, god stämning, förankra värderingar, hitta styrkor och frigöra den kraft som redan finns inom varje medarbetare. Ett fantastiskt gäng med ett otroligt engagemang.

Vi har alltid ett grundkoncept vi arbetar utifrån men det är faktiskt egentligen sekundärt. Det måste alltid vara var gruppen befinner sig i nuet som styr utvecklingsdagarna och tillvägagångssättet. Det här kräver att vi är väldigt öppna, flexibla, lyhörda och fria i vårt arbetssätt. Vi tror på att släppa taget om relingen och åka med dit fartyget behöver ta sig för att slutligen kunna nå den hamn man ämnar att avsluta vid. Det blir ofta otroligt mycket skratt, modiga samtal, gråt, ärliga konversationer och många reflektioner. Vi skapar arenor för människor att få vara sig själva och vi försöker ständigt främja ett klimat där allas åsikter ska få finnas och vädras fritt.
Det är dock av stort värde hur vi avslutar och knyter ihop dagarna så att vi alla kan lämna platsen med framtidstro och engagemang i fickorna inför fortsatt samarbete. 

Det känns verkligen gott när man då får höra ord som dessa som uttalades av deltagarna som symboliserade vår första utvecklingsdag tillsammans:

* På hugget
* Kommunikation
* Glad att ledningen anlitade "Team M.I.G"
* Kraft
* Förhoppning
*Framtidstro
* På banan
* "Premisscirkeln"
*Engagemang
*Energi

Och för er som undrar vad "Team M.I.G" är 
så kan ni kika in HÄR

En annan sak som jag också känner en enorm tacksamhet för är när ett gäng som vi arbetade med förra våren återkom nu och vill att vi kommer tillbaka för de tyckte det var en otroligt utvecklande process att samarbeta med oss förra året. Och de har fått så mycket bättre resultat både gällande samarbetet i gruppen, strukturen i arbetet och lönsamheten. Då vet man att man är på rätt väg. 

Det handlar, tror jag, om att få människor att våga stå stadigt och gilla sig själv så som den man är. Då har man så mycket lättare att även gilla andra så som dom är. Att hitta gemensamma plattformar för alla olika personligheter och tillsammans ställa in fokus mot en gemensam framtid där det finns plats för utveckling för hela det mänskliga kapitalet som en arbetsplats innehar.

Tillsammans skapar vi underverk. Om vi vill

1 kommentar:

  1. Jag blir så glad när jag läser.. och sen blir jag så nyfiken på hur det skulle vara att vara med på era dagar.. och som arbetsplats få arbeta med alla de där spännande och viktigt på riktigt sakerna. Att premisscirkeln är med i ert arbete är ju fantastiskt, minns hur du beskrev den för mig och jag har tänkt en del kring den. Vilka fina ringar ni sprider på vattnet för att göra den här världen till en bättre värld.
    Kramar

    SvaraRadera

INSPIRATIONSHELG

Tillhör du också en av oss som levt upp till andras förväntningar gång på gång. Trots att det ibland inte alls legat i linje med Din...