torsdag 2 februari 2012

Inspirerande livssamtal med Marija Angeliva

Idag tänkte jag dra igång med den intressanta serien av intressanta livssamtal här på bloggen. Det är alltså samtal med någon person som jag mött och som inspirerat mig på ett eller annat sätt och som jag känner jag vill dela med mig av till Er.

Så spänn fast säkerhetsbälten nu kör vi:)

Min första gäst är Marija Angeliva, från Torslanda utanför Göteborg, som jag kom i kontakt med  i mitt arbete som lärare/coach på Akademi Coachstjärnans utbildningscenter här i Göteborg där Marija utbildat sig till professionell coach.För andliga Marija är Gud och andligheten viktig
även om hon inte springer i kyrkor
 som hon själv uttrycker det
Låt oss då få höra vem är Marija Angeliva?
Ja mitt namn är alltså i dag Marija Izabella Angeliva. I dag är jag frisör, massör, mentor i meditation, Coach inom mindfulness & andlig personlig urveckling. 
(Mindfulness innebär allt som en människa behöver för att berika sitt liv på alla plan. Vilka problem du än må ha i ditt liv så hjälper mindfulness dig att förbättra ditt liv. En form av stresshantering kan man säga. Ju mer du utvecklar din medvetenhet genom meditation, personlig utveckling och låt oss säga mindfulness desto rika blir ditt liv på alla plan. )
Hur har vägen fram till ditt nuvarande yrkesval sett ut?
Genom mina 20 år som frisör och massör har jag träffat oberäkneligt många olika människor med olika problem och jag har varit en magnet för just att få höra allas problem och hjälpa till. Men någonstans på vägen blev jag utbränd och orkade inte bära allas problem mera så jag valde en lätt väg: jag gifte mig med en rik man som jag trodde skulle ta hand om mig. Vilket han faktiskt gjorde materiellt men tyvärr fanns han själv inte vid min sida. Bara hans saker och pengar och snart mina två barn.  Detta väckte mig till insikt. Detta blev svaret på min ständiga fråga: Vad är meningen med livet...
Så med all lyx och två barn omkring mig insåg jag vem jag är. Jag är inget av det jag hade eller trodde skulle hjälpa mig. Jag ville ju ha närhet, uppmärksamhet, inspiration, kärlek, passion och äventyr med min man. Och hur skulle jag få det?  Genom att befria mig själv. Jag hade hamnat i en master slave situation. Men mastern visste tyvärr inte hur kreativ och fantasirik slaven var. 
Något som följt mig och som varit viktigast i mitt liv är min tro På GUD trots att jag inte varit eller är någon som springer till kyrkor. Men Gud har funnits med mig, i mina drömmar, meditationer, räddat livet på mig ett flertal gånger och nu var det dags igen:
En dag, bara av ingenstans blev jag utsläng av barnens far både från mitt jobb vilket jag hade i hans källare och huset som ägdes av hans AB bolag. Han hade träffat en ny kvinna som inte var så Andlig. Han behövde nämligen urladdningar! Jag hade knappt tre månader på mig att hitta boende och jobb. I detta läge hade jag i vanliga fall blivit förkrossad, deprimerad, arg, ledsen, frustrerad mm. men i stället hade jag två år innan börjat meditera, blivit mentor i meditation i Indien och utvecklat en hög medvetenhetsnivå vilket hade gjort mig lugn och glad. Klart att jag blev ställd när jag fick beskedet men jag satte mig den kvällen och bad till GUD som jag aldrig bett förut och någon dag senare hade jag hittat lokal genom en annan Andlig vän som ville starta eget med mig. Några dagar senare fick jag kraft att ta mig till en bostadsförening och vips hade jag lägenhet utan att behöva stå i kö. 
Det blev tufft att börja om från början. Från ingenting. Det var tufft att inte få träffa mina barn  varje dag men jag samla min kraft genom bön, meditation och andlig personlig utveckling. Snart blev jag även diplomerad och certifierad coach vilket hjälpte mig på vägen att även hjälpa andra i min situation. Än i dag är meditationen min främsta källa där jag samlar min kraft och klarar av livet med ett leende på mina läppar varje dag oavsett vad som händer.
NU är "magic" för mig förklarar Marija som lärt sig leva i nuet
Berätta om ett "magic moment" i ditt liv som påverkat dig i positiv riktning
Ett Magic moment i mitt liv är faktisk just NU. Jag har upptäckt nuet. Jag har övat mig att leva i nuet och vara tacksam och uppskatta det som pågår just nu, Och just nu sitter jag och skriver något som ger mig energi. Jag har attraherat fram en ny jätte stor lokal till mitt företag, jag håller på att få barnen fler dagar och mannen som kanske är mannen i mitt liv sitter framför mig på Skype. Jag skall träffa honom i Tyskland på måndag. Det är en man som jag känner sedan barndomen. Av en slump hittade vi varann på FB. I detta NU upplever jag Magic. Jag tänker inte på vad som kommer att hända eller vad som hände utan vad händer nu... Nu är Magic för mig.
Hur tacklar du motgångar på bästa sätt?
I dag tacklar jag motgångarna just genom att vara närvarande i det som händer. Att tillåta det som är få vara och passera i sin egen takt. Att inte pressa fram situationer utan acceptera och respektera det som är oavsett om det som är, är jobbigt, sorgligt eller tråkigt på något sett. Att bara få vara i nuet, utan tankar, utan känslor, utan stress och press utan en vetskap om att allt är väl och jag är precis där jag skall vara. 
Har du någon förebild och vad gör denne speciell för dig?
Min förebild är min Mamma. Hon är den mest kärleksfulla människa jag träffat i fysisk form i hela mitt liv. Och inte för att hon är min mamma utan för det verkligen är så. Hon är verkligen fantastisk människa. Hon kom till Sverige som 16 åring och fick mig när hon var sjutton. Hon har varit gift med min Barbariska far i alla år. Tagit hand om honom, mig och min syster och jobbat max för att kunna leva och ge oss allt vad vi ville ha. Hon har stället upp och ställer fortfarande upp 100% Det är sällen hon säger Nej till något. Hon kan minsann bli arg men då är det befogat. Hon ger med hela sitt hjärta och ler med hela sin kropp. Vi skrattar jämt till hennes tokiga humor och gränslösa fotbolls fanatism. Hon älskar fotboll och kommer sannerligen i nästa liv att spela någon form av sport där hon kan tävla och vinna.  Min mamma är kärleken personifierad. Och jag önskar att fler mammor vore som hon. Då skulle det ske mindre våldtäkter, mer respekt till sina föräldrar och framför allt Kärlek. Astrid lingren sade: Ge barnen obegränsat mycket kärlek så kommer vettet av sig själv och det är precis så det har varit med mig. Min mor gav mig obegränsat mycket Kärlek. 

Marija bredvid en avbild av den buddhistiske ledaren Dalai Lama. 

Om du fick ge mina läsare två tänkvärda råd, vad skulle det då vara?
Jag vill dela med mig två fantastiska råd som kommer att hjälpa dig i livet utan slut: 
1, bli sams med dina föräldrar och syskon om du inte redan är det. Och när jag säger sams betyder det att du förlåter dem allt som du känner har varit orättvist gentemot dig. Samtidigt förlåter du dig själv för allt orättvist du gjort mot dina föräldrar och syskon. Ibland tar en sådan här försoning litet tid. Den dagen Du kan umgås med dina föräldrar och syskon med kärlek och vetskap om att det inte spelar någon roll hur de har varit eller i nuläget är, att det är Ok så som det är du försonad. Detta är en känsla av glädje och behag. Du känner ingenting annat när du pratar eller träffar dem än behag. Då har du kommit i land med bearbetningen av din familj. Om det är så att du råkat ut för mycket jobbiga händelser kan det vara bra att söka upp en terapeut eller psykolog för att få hjälp med bearbetning och befrielse. Om du känner att det inte hjälpte sök upp en annan tills du är helt klar med detta. I sanning kan jag inte med ord beskriva hur underbart det är att välkomna sin familj oavsett hur den har varit. De är dina rötter och de vill dig väl oavsett på vilket sätt de har visat det på.
2, Bli sams med dig själv. Vem är du? Vad vill du? Vart är du på väg? Varför är du här? Vilken väg i livet skall du vandra för att bli ditt bästa jag? Trivs du med dig själv? Trivs du där du är? Hur tar du hand om dina barn? Gör du rätt i livet? Detta är frågor som är grundläggande i livet för att du skall bli ditt bästa Jag. Om du inte kan svara på dessa frågor lever du i dimman och kan inte se klart. Befria dig från dina skuggor! Vilka är dina skuggor? Vad hindrar dig i livet för att du skall bli ditt bästa Jag? Ibland behöver man hjälp för att hitta sig själv. Vi är många coacher, mentorer, andliga ledare, terapeuter , psykologer mm som kan hjälpa dig till insikt med ditt liv. Och leta tills du hittar den ledare som hjälper dig att hitta DIG och inte efterlikna någon annan. För du är unik och har en alldeles egen funktion här i livet. Oavsett vad du gör så är det du gör betydelsefullt. Du kan vara en tre barnsmamma som ingen utbildning har och en man som inte är snäll och du lider i din situation. Tro mig! Det finns hjälp och det finns hopp för det finns änglar överallt. Du behöver bara ha modet i blodet att vilja göra en förändring.
Jag önskar Er alla ingredienserna som universum och livet kan ge Er för att Ni skall bli det bästa Ni kan bli i detta livet.
Med kärlek från hela mitt hjärta/Marija Izabella Angeliva
Tack Marija för att vi fick förmånen att göra ett inspirerande livssamtal med dig
Tack själv
Klicka på länken nedan så kommer ni till Marijas blogg


7 kommentarer:

 1. Tack både Emma och Marija för att ni delar med er av detta!

  SvaraRadera
 2. Förlåt att jag är negativ, men det här inslaget gjorde mig bara ledsen. En kvinna som levt med silversked och vars enda motgång är en skilsmässa från en man hon redan insett inte var så bra. Denna människa ska predika för oss som levt under helt andra förhållanden. Hon har en fantastisk mamma och predikar om att förlåta sina föräldrar. Vad vet hon om detta?
  Ytterligare en av dessa lyckliga fanatiker som inte manglats av livet, men ändå ska predika för andra om hur man ska leva sitt liv.
  Ann

  SvaraRadera
 3. Tack Gisan och kram/E

  Ann, tråkigt att du ser det så. Har sagt det tidigare och säger det igen. Jag levererar inga sanningar på min blogg som är sanna för alla - de är sanna för mig. Ta till er det ni vill och lämna resten därhän. I det här fallet levererade jag sanningar som är sanna för Marija och även i detta fallet säger jag ta till er det ni vill och lämna resten därhän.
  Vi har alla manglats av livet på våra egna sätt och vi har alla valt att tackla och förhålla oss till livet så som vi själva känner är viktigt och hanterbart just nu
  Tanke som kommer upp spontant - "Walk a mile in my shoes befpre you judge me"
  Allt gott och kärlek, Kram/E

  SvaraRadera
 4. Jag reagerade på Anns meddelande och kände mig så manad att skriva några synpunkter jag fann viktiga i sammanhanget. Emma, du avgör givetvis om du tycker det är okej om jag får uttrycka den.

  Självklart trist ifall människor känner sig predikade för av människor som inte har förståelse. Men att människor ska behöva tänka på hur glada de är på grund av att andra blir irriterade känns lite som ett lite satiriskt citat jag hört "Låt inte ditt välmående gå ut över din omgivning" som just är intressant som fenomen.

  Men till huvudpunkten, om man har dessa sämre erfarenheter kan det vara av vikt att vända sig till en psykolog istället för en coach för att ta itu med livet och jobba sig framåt. Vilket jag också tycker att Marija talar om. Coacher jobbar mer livsinspirerande med människor som inte mår tungt psykiskt dåligt, dessa "lättare" problem och just att utkristallisera livsmål som de coachar mot. Och inte nån sorts behandling av ett dåligt mående som en terapeut sysslar med. Därför kan jag förstå denna inspirerande och "hurtiga" tjejs medverkan.

  I övrigt tycker jag det är väldigt tråkigt att uttala sig på det här viset om "lyckliga fanatiker, silversked, predika". Och att påpeka att någons dåliga erfarenheter inte var någonting som räknas som jobbigt. Det är respektlöst. Allting är relativt och att uttala sig om vad som är mer eller mindre jobbigt som att det finns en jämförbar skala är bara dumt. Oavsett om man vart med om dåliga saker eller om man mår dåligt. Alla är inte lika och påverkas olika av saker och ting. Dessa "lyckliga fanatiker" kan även vara de som tagit sig igenom dödsfall, svåra depressioner, våldtäkter, utbrändhet eller fysiska funktionsnedssättningar eller vad som nu kan ha hänt tidigare i livet. Att jämföra är i min mening bara dumt. Om det sen döljer sig något mer bakom denna kvinnas formuleringar här på bloggen får man inte veta någonting om, men kanske är hon inte så ingående på detta i ett allmänt forum som internet. Så att tro sig känna henne och hennes liv genom en kort artikel är fel i min mening.

  Dessutom var det Emmas initiativ till dessa tips på slutet som jag kan tänka mig att hon hade tänkt sig skulle funka som något man kunde ta med sig och fundera vidare kring när det gäller att må bra och utveckla sitt liv. Mår man dåligt och känner att man har "manglats" av livet så skulle jag som tidigare sagt säga att det är något en psykolog/terapeut ska handskas med.

  Linn
  En tjej som inte är coach, men lyckats arbeta upp ett positivt förhållningssätt trots flera dåliga och tunga livserfarenheter i bagaget (om det konstaterandet skulle innebära mer tyngd bakom vad jag ovanstående skrivit).

  SvaraRadera
 5. Ps. Jag uppskattade inspirationen :) Andra människors resa, mål och drömmar är alltid kul att ta del av. Ser framemot dessa fler inspirerande personer som influerat dig!

  /Linn

  SvaraRadera
 6. Jag tycker om när taket är högt och man säger vadman tycker. En blogg ska väcka tankar och skapa insiktsfulla processer i människor och jag respekterar andras åsikter.

  Självklart Linn får du uttrycka vad du tycker och känner och jag tackar även för detta'

  Du har så rätt Linn när det gäller vad ansvarsområden för en coach kontra en terapeut eller psykolog eller psykoterapeut. Jag väljer dock att inte gå vidare på den punkten utan inser bara ännu en gång att vi är alla olika, med olika referensramar, erfarenheter, preferenser och förhållningssätt. Tack för en jättebra förklaring dock

  Nu gällde ju detta förvisso Marija men jag väljer att prata utifrån mig själv och vill tillägga att jag som är en gla´skit som gärna förespråkar livsglädje, inspiration och en jäkla massa kärlek i vardagen ibland får höra saker som t ex "lyckliga fanatiker" är smällar man får ta.
  För en del människor är vi positiva, glada, måbra-konsulter provocerande om man inte är där själv. Done that - been there. Det tar jag:)
  En metafor som förklarar detta är:
  Tänk dig ett absolut kolsvart rum där någon suttit en lång stund, plötsligt slår man på en stark strålkastare. Vad händer? Jo den som suttit i mörkret bländas totalt till en början av ljuset och kan inte ta till sig ljusets påverkan. Efter en stund smälter man samman med ljuset, ögonen vänjer sig OM man väljer att anpassa sig och ta in ljuset istället för att stanna i mörkret och blunda för det nya
  Provocerande? - ja förmodligen. I alla fall till en början.

  Det kan göra mig lite ledsen bara för Marijas skull eftersom detta var tänkt som en liten inspiration i vardagen bara. Alls ingen predikan om hur människor SKA leva osv. Då har nog ett missförstånd uppstått. Nåväl, jag vandrar vidare in i min dag, in i min livssyn och alla härliga nya utmaningar. Jag skickar lite kärlek till er alla mina härliga läsare och hoppas ni kan ta till er det ni själva vill här på mitt lilla cyberkrypin.
  Kram och vinterljus
  E

  SvaraRadera
 7. Till Marija: Kul att få läsa om dina tankar, din resa och dina råd.. älskar att få ta del. Det låter som du gjort en resa och hittat dina svar.. härligt!

  Emma: Tack för inspirationen. Kul att få ta del av människoberättelser. Älskar sånt men det vet du nog :)

  Ann: Fundera va det är i dig som du reagerar över. Men bra att du uttrycker din åsikt och ifrågasätter. I min värld är det få som egentligen har levt med silversked. Vi har alla våra smärtor, erfarenheter (bra och dåliga) som vi bär med oss..

  Linn: Håller inte med om din beskrivning av coacher/coaching.. jag arbetar själv dagligen med unga vuxna som lider av psykisk och social ohälsa och vissa har väldigt traumatisk uppväxt och väljer ändå att pröva coaching. Jag är också beteendevetare och vet att många psykologer väljer coaching som komplement som jag har gjort. Jag tycker att man så klart ska gå i terapi och reda ut/få stöd/behandlas för det man behöver men coaching är inte alltid klämkäckt utan flera av mina modiga deltagare använder det för att hitta resurser, våga finna sina svar och vägar.. oavsett om det handlar om att ta sig igenom en skitdag eller vad man ska göra med sitt liv eller hur man trivs med sig själv. Coaching och terapi kan komplettera varandra och ibland behöver man båda eller olika saker.. men vad man behöver tror jag det är upp till var och en att avgöra. Som ICF-coach ska man dessutom själv vara tydlig med om man tror att det är terapi eller annan kontakt som personen behöver..

  Oj, du fick verkligen igång en reaktion Emma.. både hos mig och andra.. spännande :)

  SvaraRadera